SGP-jongeren Merwestreek spreken wethouder aan op reclameuitingen

SLIEDRECHT – “De laatste tijd zien we in onze gemeente Sliedrecht meerdere reclame-uitingen van Second Love, ondeugend daten en Easytoys. Die o.a. oproepen tot vreemdgaan. Denk hierbij aan de verschillende mega billboards langs de A15”, schrijft dinsdagavond 25 mei 2021 het bestuur van SGP-jongeren Merwestreek aan wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte van de gemeente Sliedrecht. “We willen u vragen hier vanuit uw functie als wethouder op te reageren en actie te ondernemen.” De reclamezuilen vallen overigens binnen de portefeuille van wethouder Ed Goverde (PvdA).

Het bestuur van SGP-jongeren Merwestreek vragen de wethouder om iets te doen tegen deze reclames. “Het kan toch niet zo zijn dat in ons mooie Sliedrecht de publieke ruimte wordt ontsierd door dit soort gezinsontwrichtende advertenties. Namens alle SGP jongeren in Sliedrecht vragen wij u hier tegen op te treden.” (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Waar gaan deze reclames nu eigenlijk over? Waar roepen ze toe op? De letterlijke tekst in één van de reclames is als volgt: ‘Op weg naar een avontuurtje? Ik ook!’ Hier wordt dus aan mensen met een relatie aangeboden om vreemd te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat vreemdgaan resulteert in heftige emotionele, maar ook lichamelijke problemen, en dat iemand wiens partner vreemdgegaan is, moeite heeft om ooit nog een goede, langdurige relatie aan te gaan. En juist die sterke relatie, of een goed huwelijk is een paradijsbloem, een gave die God ons nog van de schepping heeft nagelaten. Ook verwoest vreemdgaan onze gezinnen, die fungeren als hoeksteen van de samenleving. Al met al roept dit soort reclame op tot iets waar door de persoon zelf op korte termijn vreugde en genot wordt ervaren, maar waarvan de gevolgen niet te overzien zijn”, staat in de brief van het regionale jongerenbestuur van de SGP.
 
Smakeloos
Ze vragen wethouder Spek om iets te doen tegen deze reclames. “Het kan toch niet zo zijn dat in ons mooie Sliedrecht de publieke ruimte wordt ontsierd door dit soort gezinsontwrichtende advertenties. Namens alle SGP jongeren in Sliedrecht vragen wij u hier tegen op te treden.” Ze hopen dat wethouder Spek en het college inzien dat “dit soort uitingen in onze gemeente niet wenselijk zijn, en alles wat binnen uw macht staat hiertegen te gebruiken. We weten namelijk dat er een grote groep mensen in Sliedrecht is die er hetzelfde over denken en liever positieve reclame zouden zien in plaats van deze smakeloze reclames.”

Lichtsterkte verminderen
Aanvullend daarop doen ze ook een klemmende oproep om deze mega billboards op een bepaald tijdstip uit te zetten of op zijn minst flink in lichtsterkte te minderen. “Concreet: de reclame masten staan aan wanneer het meeste verkeer op de been is en dus de grootste doelgroep bereikt kan worden. Vanaf 21.30 uur ’s avonds gaan ze uit. Niet alleen de reclames zijn schadelijk. Ook de lichtvervuiling in ons dorp is aanzienlijk. De masten zijn zo hoog en zo fel, dat ze zelfs vanaf de dijk aan de andere kant van het dorp leesbaar zijn. Dit alles komt de leefbaarheid van bewoners in meerdere gebieden van Sliedrecht niet ten goede.”

10 gedachten over “SGP-jongeren Merwestreek spreken wethouder aan op reclameuitingen”

 1. Het zou me niets verbazen als na onderzoek blijkt dat heel veel “christenen” lid zijn van die datingsites.
  Leven en laten leven.
  Als je je eraan ergert, kijk je maar niet.

 2. Aha, dit vind ik een inhoudelijker reactie van u dhr. Den Dunnen! Dank u wel.
  Twee punten:

  Als gewoon inwoner van Sliedrecht heb ik geen toestemming gegeven voor die masten. Ik heb het gevoel dat ik daar heel weinig aan kon en kan doen, vandaar dat ik me vrij voel om ertegen in opstand te komen als het gaat om hun – voor mij – plotselinge komst.

  Ten tweede heeft de reclame op mij persoonlijk geen vat alleen, wat vind ik deze reclame-uitingen slecht voor de ‘geestelijke’ volksgezondheid van de mensen (ouder maar vooral jonger). Reclame voor een Doe-het-zelf-zaak is namelijk van een andere orde dan reclame voor dit soort dingen die je openlijk maar wel in vertrouwde en veilige sfeer wilt bespreken met je opgroeiende kinderen. Dit soort reclame dan ook niet in de openbare ruimte!

 3. Als een Almachtige God niet wilde dat die reclames daar zo groot getoond werden, waarom staan ze er dan?

 4. Heer de Lange,
  Het lijkt me niet dat uit mijn reactie zou blijken dat ik het niet nauw neem met de fatsoensnormen en waarden. Integendeel zelfs.

  Maar ik trek me echt niets aan van een reclamebord, of het nu over vreemdgaan of wat dan ook gaat. Mijn reactie gaat dan ook over sterk in je schoenen staan en in dit geval, zeker als je ook nog gelovig bent, hoort dat geen probleem te zijn. Je laat je toch niet kisten door een reclame??

  De koppeling naar religie heb ik gemaakt omdat in de brief religie wordt genoemd, ‘een gave die God ons van de schepping heeft nagelaten’ gaf mij die indruk en omdat de afzender SGP jongeren is was ook de link te leggen.

  Ik vind een oproep om die palen niet te plaatsen of te dimmen een uitstekend idee maar het gaat erom dat, als ze er dan staan (en je er waarschijnlijk ook geld voor ontvangen hebt), je niet kunt eisen dat de bedrijven die dat exploiteren aan de SGP jongeren of de wethouder vragen of het mag. Want waar leg je dan de grens???

  En volgens mij heeft de wethouder dat ook al eerder aangegeven en wellicht heeft hij spijt, niet voor de boodschappen die erop komen maar vooral door de lelijkheid en lichtvervuiling. Hooguit is de vraag: ‘hoe lang loopt het contract’ nog interessant.

  Uw laatste opmerking ben ik het geheel mee eens: draag vooral uit wat je vindt. Hoe meer jeugd dat doet, hoe levendiger het dorp.

 5. Beste dhr Den Dunnen,

  Wat een waardenloze opmerkingen maakt u. Blijkbaar neemt u het met de fatsoensnormen en -waarden niet erg nauw. In dit vrije land (gelukkig wel) mag je natuurlijk je eigen mening hebben, ook u! Maar wat heeft uw opmerking met betrekking tot een ‘enge religie’ te maken met deze oproep van leden van deze jongerenpartij? Helemaal niets! Het heeft dan ook niets met geloof te maken als je je eigen kinderen niet met deze reclame wilt laten confronteren. Groot gelijk dat deze dappere jongeren ergens voor staan! Ik maak me sterk dat heel veel mensen – gelovig of niet-gelovig – samen optrekken om van onze gemeente iets moois te maken en dit soort ongewenste uitingen te weren.
  Jongelui, ga vooral zo verder door op deze moedige en respectvolle manier je stem te laten horen!

 6. Gemeente krijgt er geld voor toch? Dan gaan ze daar dus echt niets tegen doen.
  En, sex sells dus dit zal zo wel blijven.
  Triest is het, en zal het blijven.

 7. Volgens mij heb ik hier al eerder over gelezen in Sliedrecht 24. Toen ging het over opvoedproblemen. Het laatste deel, de lichtsterkte, kan ik me voorstellen. Ook kan ik me voorstellen dat mensen zich ergeren aan die palen die overal verschijnen. Maar alstublieft zeg, als ze er eenmaal staan, zeur dan niet over de inhoud van de reclame.

  Mijn vraag aan de mensen die zich hieraan ergeren is: ‘gaat u van dit soort reclames echt eerder vreemd?? Staat u zo zwak in uw schoenen? Denkt u echt dat mensen zeggen: Oh, nu ik dat zo lees denk ik maar dat ik vreemd ga???’

  Je ziet ook borden met daarop homo’s en lesbiennes met de tekst: blij dat ik mag zijn wie ik ben. Ook weg? Moet stiekem blijven?

  We leven in een heerlijk land waar u uw mening altijd open mag geven en in die zin waardeer ik dan ook deze open stellingname. Bovendien geeft het mij de gelegenheid om er wat openlijk wat van te vinden.

  Maar werkelijk eng wordt het als religieuze partijen zich bemoeien met wat wel en wat niet is toegestaan op ethisch gebied. Daar zijn ernstige negatieve voorbeelden genoeg van in de wereld naast het feit dat het een minderheid betreft die dat niet lijkt te beseffen.

  Wees eindelijk eens zo tolerant als niet gelovigen al eeuwen tolerant zijn tegenover godsdiensten, en geloof in je eigen kracht. Sterker nog: juist zulke wereldse zaken moeten je nog sterker maken.

  Wat ik dan wel weer waardeer maar ook wat gevaarlijk vind is uw opmerking: …..’Al met al roept dit soort reclame op tot iets waardoor de persoon zelf op korte termijn vreugde en genot wordt ervaren.’

  Niet handig voor zwakke lezers die denken: Oh, vreugde en genot? Toch ook een soort reclame.

 8. Sliedrecht gaat beetje op Las Vegas lijken .
  Overvloed aan reclame borden.
  Ontsiert onze Gemeente , los van wat er op staat.

 9. Dit is – vrees ik – een herhaling van zetten. Raadslid Vincent Prins heeft al vaker aangedrongen op vermindering van lichtsterkte , lagere doorloopsnelheid enz. Ferry van Genderen idem. Maar hij kreeg voor zover ik weet nog niet eens antwoord op vragen. In ieder geval : het college heeft al eerder laten weten een aanpak “niet realistisch ” te vinden. De grondoorzaak is natuurlijk dat het college veel te gemakkelijk een vergunning voor de plaatsing heeft afgegeven . De bewoners van Sliedrecht oost zijn daarvan de dupe. Maar ik ben benieuwd naar het antwoord op de brief van de SGP jongeren. De SGP/Christenunie is immers de machtigste partij in Sliedrecht. Nu men op de morele toer gaat ( op zich best begrijpelijk ) gebeurt er misschien wel wat ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld