Buurtgezinnen mag voorlopig blijven voortbestaan na motie politieke partijen

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht blijft Buurtgezinnen toch financieel ondersteunen. Het plan om dat niet te doen werd dinsdagavond 25 mei 2021 tijdens een besluitvormende vergadering van de raad teruggedraaid, na een motie van PvdA en D66. De proefperiode was tenslotte nog niet voorbij. De motie (vreemd aan de orde) ‘Buurtgezinnen, ook in 2021’ om zeker de proefperiode af te maken, kreeg steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) kwam na een brede steun voor de motie van PvdA en D66 terug op zijn besluit. Vat wilde de discussie over het sociaal domein en de hoge kosten nog eens voeren de komende periode. “We zullen soms pijnlijke keuzes moeten maken”, stelde Vat. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het college besloot eerder bij evaluatie om de subsidieverlening aan Buurtgezinnen voor 2021 e.v. niet verder te continueren, omdat Buurtgezinnen niet de gewenste kostenbesparing heeft opgeleverd. Tegelijk was de conclusie van de evaluatie dat Buurtgezinnen inhoudelijke een succes is.

Proefperiode
Het project Buurtgezinnen ging van start voor een proeftijd van twee jaar (2020 en 2021). Fractievoorzitters Ben van der Plas (PvdA) en René de Munck (D66) verzochten het college het project Buurtgezinnen in 2021 te continueren en daarmee een vervolg te geven aan de eerder door de raad besloten proefperiode van twee jaar. “De kosten van ongeveer € 50.000,– te dekken uit het bedrag dat gereserveerd is voor financieel kwetsbare inwoners.

Steun
PRO Sliedrecht verwees naar Homestart en raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) vroeg zich af waarom Buurtgezinnen beter was. “Wat ons betreft, ligt het principiëler. Wij willen de proefperiode af maken”, stelde fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA). Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) vertelde dat in 2019 de liberalen al geen voorstander waren. “Toen werd erg gehamerd op de opbrengst. We vinden het goed dat de subsidie wordt stopgezet en zullen de motie dus niet steunen”, aldus Van Wijngaarden. Het CDA steunde motie wel. “We zitten nog maar op een jaar en het is nu nog niet goed te bepalen wat het effect is. Als de pilot is afgelopen, dan gaan we weer met elkaar in gesprek”, voegde fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA). De fractie van SGP-ChristenUnie ziet Buurtgezinnen van toegevoegde waarde. Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “We hopen ruim van te voren een evaluatie houden als de pilot afloopt.” Paas sprak ook de steun uit aan betrokkenen van Buurtgezinnen. Slydregt.NU wilde ook niet halverwege de spelregels veranderen.

Rendement
Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) zegt dat de afspraak was gemaakt na één jaar te evalueren. Dat zou in het eerste kwartaal van 2021 gebeuren. “We zien dat er een hoog maatschappelijk rendement in zit, maar het financiële rendement valt tegen. Uit de evaluatie van Buurtgezinnen is er een besparing uitgekomen. We moeten echt keuzes maken, willen we als gemeente op een goede wijze door blijven gaan. Op basis daarvan is besloten te stoppen”, stelde Vat. Homestart werkt in het gezin en Buurtgezinnen haalt het kind uit het gezin. Vat: “Wat wij belangrijk vinden, is dat het kind wordt begeleid en hulp wordt aangeboden. We zijn in het proces te voortvarend geweest. Ik hoor wel een brede ondersteuning van de motie. Mijn oordeel zal zijn de motie te ondersteunen, maar dat is in tegenspraak van het collegevoorstel.” 

Onrendabel
De VVD was verbolgen over het feit dat er een coalitieoverleg heeft plaatsgevonden hierover. Bijderwieden: “Het college neemt een besluit. Ik vind het merkwaardig dat de wethouder er nu al op terugkomt. Alsof er een overleg is geweest met de raadsfracties en de wethouder.” Fractievoorzitter René de Munck sprak van ‘een mooi project’ dat ten grave werd gedragen. “Het brengt me echt op een dilemma en iets van grote zorg. Buurtgezinnen zou geld moeten opbrengen, dan kunnen er maar weinig projecten meer doorgaan. Dan zou Homestart ook over dezelfde lat worden gelegd en misschien is dan het hele Het Bonkelaarhuis wel onrendabel. Daar wens ik niet aan mee te werken. Dat vind ik een enge discussie”, aldus De Munck. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) vindt dat niet alles in het sociale domein meer kan op termijn en er keuzes moeten worden gemaakt. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) verbaasde zich over de grote geldbedragen die door de raad worden uitgegeven. “Het is een beetje raar wat hier gebeurt. Doe eens een beetje normaal. Hier gaan we uren over praten!”, aldus Jongeneel.

Ongemakkelijk
Wethouder Vat vond dat Sliedrecht een heel groot sociaal hart heeft en zei ook dat niet wordt omgegaan bij Buurtgezinnen als ‘een winst- en verliesrekening’. “Ik hoorde dat partijen zich achter de motie schaarden en dan is een optelsom invoudig”, aldus Vat. Bijderwieden begreep dat de koppen worden geteld. “Op voorhand omarmen vind ik iets te ver gaan”, aldus Bijderwieden. “Ik kan best verklappen dat ik hier wat ongemakkelijk zit”, vulde Vat aan. Met de motie van PvdA en D66 werd door alle fracties ingestemd, uitgesloten de VVD.

1 gedachte over “Buurtgezinnen mag voorlopig blijven voortbestaan na motie politieke partijen”

  1. Goed besluit al was het alleen maar om als overheid betrouwbaar te blijven.

    Zeggen dat je proefperiode van 2 jaar hanteert en vervolgens halverwege gewoon maar aangeven om te stoppen versterkt het wantrouwen in de overheid alleen maar. Wellicht heeft de brief die onlangs is gepubliceerd ook geholpen.

    Hier heeft de Raad gedaan wat ze moet doen op aangeven van PvdA en D66 die blijkbaar inmiddels praktiseren dat de politiek er voor de mensen is. De wethouder en vooral de VVD lopen blijkbaar nog wat achter op dit gebied.

    Het is natuurlijk ook stuitend om te lezen dat men zonder te blozen aangeeft dat dit project een hoog maatschappelijk rendement heeft en dat de proef 2 jaar zou duren maar dat het financiële rendement tegenvalt en dus moet stoppen. Dat kan echt echt niet meer. Dat is zo 2010 tot 2020.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld