SGP-CU: ‘Vluchtelingenopvang tot maximaal 300’

SLIEDRECHT – De partijen spraken dinsdag 19 januari 2016 uitgebreid over de vluchtelingenproblematiek en de uit te voeren quick-scan naar mogelijke locaties voor de opvang van mogelijk 250 vluchtelingen voor een periode van 2 jaar, zoals het college voorstelt. De SGP-ChristenUnie wil zelfs nog verder gaan: 300 vluchtelingen. Burgemeester Van Hemmen betoogde dat er nog niets concreet is: “We gaan eerst onderzoek doen.” 

Als het aan de SGP-ChristenUnie ligt, wordt gekeken naar opvang tot maximaal 300 vluchtelingen in Sliedrecht. (Foto Sliedrecht24)

Ton Spek (CDA) stelt dat vluchtelingen laten barsten geen optie is. Hij was trots op de opvang, zoals die tot heden in Sliedrecht is gegaan. “Wat de statushouders betreft, de taakstelling is zo voldoende”, volgens Spek,”Van hen verwachten ze wel dat deze mensen snel in Sliedrecht participeren.”Wel zijn er vragen over huisvesting ook voor onze kinderen, spreiding over het dorp en hoe zit het met opvang voor cursussen en hen wegwijs maken. Integreren gaat makkelijker als je welkom bent.” Het CDA is voor een AZC, maar wel behapbaar voor het dorp. “Het aantal dat in het raadsvoorstel wordt genoemd (vluchtelingopvang 250-red.) is voor ons acceptabel, maar tegelijkertijd de limiet. Laten we niet de mensen aan hun lot overlaten tijdens de procedure. Niemand heeft hierom gevraagd en we willen degelijk beleid maken om deze vluchtelingen op te vangen.” 

Meer opvang
Hugo van Meeuwen (SGP-ChristenUnie): “Het gaat om mensen die op de vlucht zijn, op zoek naar een veilig onderkomen. We moeten nu als raad besluiten wat wij Wat wij belangrijk vinden. We zullen ook rechtvaardig zijn. Wat is de sociale en maatschappelijke impact op de opvang van vluchtelingen? Waarom is voor 1 procent van de bevolking gekozen voor een looptijd van 2 jaar. Dat strookt niet met het aantal van het COA. We stellen voor maximaal 300 aan te houden. Alle mogelijkheden moeten daarvoor tot dit aantal worden onderzocht. Zoek ook een oplossing in het kader met de regio. Is het college bereid om gezamenlijk oplossingen te zoeken met het oog op de woningmarkt? We missen onderbouwen en zien het niet terug in de quick-scan.” De partij wil dat de quick-scan 1 maart wordt gepubliceerd. 

Geen aanvraag COA
Burgerraadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) vond dat het niet goed is geweest dat de politie op bezoek is geweest bij de heer Mark Jongeneel. De liberalen willen weten wie de opdrachtgever is geweest om bij hem langs te gaan. “We willen weten hoe er wordt omgegaan met de bezorgde burger. Hoe gaat dat in de toekomst?” Er ligt volgens de VVD geen concrete aanvraag van het COA. “Het heeft er schijn van dat de gemeente Sliedrecht zich spontaan heeft aangeboden als plaats voor opvang. We gaan toch onderzoeken, terwijl er geen concrete vraag van het COA ligt”, aldus Van Wijngaarden. Wij staan achter het plan ‘Grenzen aan de opvang’ (VVD) en zijn voor opvang in de eigen regio. “We zijn erg benieuwd hoe het college is uitgekomen op het percentage is uitgekomen op 1% en het zou passen bij de schaal van Sliedrecht. De vluchtelingencrisis zal jaren duren zegt Juncker (EU). De verwachting is dat veel mensen dus een toch naar Europa zullen wagen. Waarom wordt nu gekozen voor een periode van 2 jaar.” Volgens de VVD is de kans groot dat het langer dan 2 jaar gaat duren. Voor mensen die écht hulp nodig hebben, wil de VVD nog wel een hand over het hart strijken. “Het gaat om mensen die om rechtvaardige redenen gevlucht zijn. Wij vinden de argumentatie voor opvang door het college niet goed.” De VVD ziet nu niets in een quick-scan. Hij kreeg veel vragen van raadsleden. De liberalen waren de enige partij tegen de quick-scan.

Huisvesting en regie
De PvdA refereerde aan de ‘ongevoelens’ op sociale media. “De gebeurtenissen in Nederland zijn een schokkende realiteit. We nemen het serieus, maar maken het niet groter. We hebben het hier om een humanitair vraagstuk. De focus ligt hier op de mogelijkheden voor 250 asielzoekers, ik zal ze zo blijven noemen. Binnen de gemeentegrens.” Van Rees wilde ook weten hoe het zit het statushouders. “We hebben afgesproken dat we de huisvesting van onze burgers op de woningmarkt niet willen verstoren. Van Meeuwen sprak van 250 en 300. Daar willen wij niets over zeggen.” Voorlichting, begeleiding, pré inburgering, locatie en begeleiding…. er zal sprake moeten zijn van een hoge mate van regie door onze gemeente en intensief kunnen participeren. Voor de begeleiding van bewoners hebben we voldoende gekwalificeerde professionals met hulp van lokale vrijwilligers. Het lijkt de PvdA niet meer dan logisch aan de veiligheid van de inwoners van Sliedrecht tegemoet te komen. Ik pleit voor een scenario waarbij het COA verantwoordelijk is met nauwe inbreng door de gemeente Sliedrecht. Lokale ondernemers mede deel te laten uitmaken van de quick-scan voor hun bijdrage in economische zin.”

Meerdere locaties
Rob Penning (PRO Sliedrecht) ging terug naar de vrijwilligers bij de opvang. Gemiddeld drie mensen per persoon bij de opvang in de Groen van Prinstererschool. “Met de opvang moet je proactief aan de slag”, zegt Penning, “We besluiten nu en volgende week niet over de opvang. Als er een verzoek komt van het COA worden we straks niet verrast door een verzoek van het COA en is het onderzoek gedaan.” Er zijn vragen. “Waar komt het aantal van 250 vandaan? 1 procent van de bevolking en past bij schaal van Sliedrecht? In de quick-scan zien we liever geen aantallen en geen periode. Dat moeten we juist onderzoeken. Misschien op meerdere plaatsen in het dorp. Juist gezien de ervaring met de Groen van Prinstererlocatie. Het gaat om nood- en tijdelijke opvang en niet zoals regulieren opvang zoals een AZC”, aldus Penning, die het kosten-neutraal in principe het liefst ziet gebeuren. Financiële investeringen via lokale ondernemingen moet geen doel op zich zijn, zegt de lokale partij. “Open en transparant zijn. We blijven het geen goede zaak vinden dat de communicatie niet loopt via één Facebook-account (doelend op burgemeester Van Hemmen-red.) en niet via het account van de gemeente Sliedrecht.”

Vijrheid van meningsuiting
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) kwam na de fracties aan het woord. Hij ging in op het bezoek van de politie aan Mark Jongeneel. Van Hemmen vertelde vrijheid van meningsuit hoog in het vaandel te hebben staan. Hij gaf ook toe dat het in een gesprek met de politie aan de orde was geweest. De politie pakte het op en is bij Jongeneel langsgegaan. “Ik hecht aan vrijheid van meningsuiting. Ik ga met iedereen in gesprek op sociale media, voor- en tegenstanders. In onze democratie hecht ik er veel waarde aan.” De burgemeester heeft met de politie nog een evaluatiegesprek. Jongeneel had het bezoek als intimiderend ervaren, maar dat was volgens de burgemeester niet zo bedoeld. Van Hemmen refereerde ook aan de plicht om een demonstrantie te melden. “Ik had aanwijzingen dat het die kant op ging en zag de berichtgeving op sociale media.” Over de locatie zei Van Hemmen: Er is geen locatie en besluitvorming over AZC. Ik hecht er waarde aan dit te onderstrepen.” Hij noemde dat er ‘verwaarloosbare incidentjes’ zijn geweest bij de huidige vluchtelingenopvang.

Randvoorwaarden
Het College van B&W vond 250 vluchtelingen als aantal bij het dorp passen. De gemeent houdt de regio volgens Van Hemmen. “U bepaalt de aard en schaal en niet het COA. We stellen onze randvoorwaarden. Wij bepalen wat er moet komen. Zij willen heel graag een locatie en wij kunnen de kaders geven. Of het er nu 300 zijn of minder. Als u er een ander beeld bij heeft, dan mag dat. Dit is ons standpunt”, aldus Van Hemmen. De vraag van Van Meeuwen snapte Van Hemmen niet zo. “Over een jaar ziet de wereld er misschien anders uit. Het kader is het uitgangspunt. Wij hebben als college een voorstel gedaan. Als een meerderheid van de raad er 50 mensen bij willen, dan is het aan de raad. Wij denken dat 250 goed bij het dorp passen. Zo gaan we nu naar locaties en gebouwen kijken. Als dat naar 300 gaat, kan het over het draagvlak van de gemeenschap gaan. De kans dat het een AZC wordt, is wel een stuk kleiner door de tijd en de aantallen.” SGP-ChristenUnie: “Dit betekent wat ons betreft dat alle mogelijkheden tot 300 worden onderzocht, dus ook eventuele kleinere opvangmogelijkheden. Hierdoor voorkomen we dubbele onderzoeken.” Van Hemmen verwacht dat de quick-scan eind maart klaar is. Over de kosten kon Van Hemmen nog niets zeggen. Dinsdag 26 januari 2016 neemt de raad een besluit over de quickscan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld