SLIEDRECHT – De fractie van SGP-ChristenUnie vindt het van belang dat er een nieuw beleidsplan is voor subsidies. “Een beleidsplan dat sterk inzet op de doelmatigheid van subsidiëren en dat ruimte biedt aan nieuwe organisaties om subsidie aan te vragen, als deze bijdragen aan het realiseren van de gemeentelijke doelen. En deze wijziging van beleid vinden wij positief”, stelde raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) dinsdagavond 22 november 2016 tijdens de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad Sliedrecht.
Raadlid Ria de Mul-Donker van de SGP-ChristenUnie. (Foto gemeente Sliedrecht)
Aan de hand van doelen kunnen organisaties volgens de SGP-ChristenUnie) aangeven hoe zij hieraan kunnen bijdragen. De Mul: “En zeker voor religieuze organisaties die activiteiten aanbieden die deel uitmaken van de sociale infrastructuur en die vrij toegankelijk zijn, biedt deze wijziging mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Daarnaast heeft onze fractie ook punten die vragen oproepen en waarover wij graag met de andere fracties in gesprek gaan en een reactie willen horen van het college.”
Expertrol
De Mul kwam dinsdagavond met 6 punten. “Bij de algemene subsidiekaders staat heel duidelijk dat subsidies alleen verstrekt worden voor het uitvoeren van activiteiten. Eerder in het stuk wordt echter ook gesproken over het subsidiëren van voorzieningen. Wat is het nu?” De Mul verwees ook naar het rapport Kop of Munt. “In dit rapport zijn drie heldere aanbevelingen gedaan: Herdefinieer de maatschappelijke doelen, waar nodig. Vertaal de maatschappelijke doelen naar meetbare doelstellingen en indicatoren Betrek het maatschappelijk middenveld vanuit hun expertrol bij doelstellingen en indicatoren.” De eerste aanbeveling is volgens haar redelijk uitgewerkt, in het subsidiebeleid staan voor drie groepen, namelijk de groep allen, de groep jongeren en de groep kwetsbare groepen, maatschappelijke doelen. “Al is na een nauwkeurige lezing door meelezers opgemerkt dat niet ieder doel even sterk is uitgewerkt en zou daar nog wel een slag in gemaakt kunnen worden.”
Nieuwe aanvragers
De vertaling naar de meetbare doelstellingen en de indicatoren, die vindt de fractie van SGP-ChristenUnie niet terug. “Wel algemene punten als “alleen subsidie voor activiteiten die gericht zijn op inwoners van Sliedrecht” en “minimaal 80% van de deelnemers en/of leden moeten afkomstig zijn uit Sliedrecht”. Maar een uitwerking per groep, per doel, laat staan meetbaar, met daaraan gekoppelde indicatoren, die missen we in dit plan. En juist dit punt is van belang om te bepalen welke organisaties ook onder het nieuwe beleidsplan aanspraak kunnen maken op subsidie, welke kansen nieuwe aanvragers maken, maar ook welke organisaties in de gevarenzone komen, omdat ze minder of geen subsidie gaan ontvangen. Aanbeveling drie (het betrekken van het maatschappelijk middenveld) lijkt dan ook niet uitgewerkt. In het raadsvoorstel staat wel dat er intensief met de betrokken partijen is gesproken. Maar verder niet of zij vanuit hun expertrol zijn betrokken bij het bepalen van de doelstellingen en indicatoren”, sprak De Mul.
Bezuinigingsvoorstel
Wat de fractie van SGP-Christenunie betreft, wordt per maatschappelijk doel het kopje en de tekst ‘wat subsidiëren we’ weggelaten. De Mul: “Daarvoor in de plaats komen indicatoren. Daarmee wordt beleid gecreëerd waardoor voor iedere subsidie-aanvragen helder wordt onder welke maatschappelijk doel zij vallen en hoe zij aanspraak kunnen maken op een subsidie.” Ze wilde wel weten hoe andere fracties daar tegenaan kijken. “En hiermee maak ik gelijk de stap naar ons derde punt: het bezuinigingsvoorstel. Want aan het nieuwe beleidsplan hangt een bezuinigingsvoorstel, voortvloeiend uit STOER. Het college vraagt ons binnenkort in te stemmen met een voorstel dat het oorspronkelijke bezuinigingsdoel niet haalt. We hebben bij de kadernota van 2016 het college een kader meegegeven: “Subsidiëren op basis van resultaat en bijdrage aan het maatschappelijk rendement” en als we dit naast het bezuinigingsvoorstel leggen, dan vragen we ons af op welke wijze dit kader is vertaald.
Gat
De Mul maakte een bruggetje naar haar vorige punt. “Door het ontbreken van meetbare doelstellingen en indicatoren is die vertaling ook niet te maken en ligt er nu een bezuinigingsvoorstel voor ons dat misschien op bepaalde punten prima is, maar wat maar voor een deel naast de meetlat van het nieuwe beleid is gelegd. In het raadsvoorstel staat dat de subsidiebedragen de afgelopen vier jaar niet zijn geïndexeerd en dat dit als een gerealiseerde bezuiniging kan worden beschouwd. Navraag heeft ons opgeleverd dat deze gerealiseerde bezuiniging niet in de taakstelling is meegenomen en wij vragen ons af waarom dit niet is gebeurd. Op die manier was het gat tussen te realiseren bezuiniging en gerealiseerde bezuiniging een stuk kleiner geweest”, aldus het raadslid van de SGP-ChristenUnie.
Hiaten
De fractie van SGP-ChristenUnie heeft met deze beide punten grote moeite. De Mul: “Het ontbreken van de indicatoren en een begrotingsvoorstel dat niet aansluit op de gestelde kaders. Hoe graag we ook een subsidiebeleid willen hebben dat doelmatig subsidiëren voorstaat, in het voorliggende plan zitten voor ons te veel hiaten om er nu mee van start te kunnen gaan. We horen heel graag van de ander fracties hoe zij hierin staan. Nog even terug naar de organisaties die straks misschien minder of geen subsidie meer krijgen. Wij verwachten dat de portefeuillehouder in het kader van behoorlijk bestuur hier zorgvuldig mee omgaat.”
IAP
De SGP-ChristenUnie fractie zegt regelmatig aandacht te hebben gevraagd voor inzicht in indirecte subsidies. De Mul: “In dit kader verwijzen we naar de meegegeven kaders uit de kadernota 2016. In hoeverre zijn deze meegenomen in dit nieuwe beleidsplan? In een eerder stadium is toegezegd dat het nieuwe subsidiebeleid gekoppeld zou worden aan het IAP. Het IAP is nog niet vastgesteld, staat voor volgend jaar op de planning. Maar hoe zit het dan met de koppeling? Als laatste willen we nog kijken naar het subsidieplafond. We hebben dit plafond twee weken terug bij de begroting vastgesteld, maar wisten toen al dat we de behandeling van dit onderwerp nog zouden krijgen. Er ligt een beleid voor dat ruimte biedt voor nieuwe organisaties om subsidie aan te vragen. 2017 is een overgangsjaar, dus huidige ontvangers zullen nog niet veel merken van het nieuwe beleid. Op welke manier kunnen nieuwe aanvragen gehonoreerd worden, als het huidige subsidieplafond al opgaat aan bestaande subsidiënten? Waar zit er nog ruimte?”
Besparingen
Samenvattend stelde De Mul dat haar fractie blij is dat het nieuwe subsidiebeleid in zicht is, maar ook dat zij het plan nog niet volledig vinden. “We missen de meetbare doelstellingen en indicatoren en vinden dat het voorgestelde bezuinigingsplan niet aansluit bij de door de raad gestelde kaders. Daarnaast is er bij ons onduidelijkheid over het subsidiëren van alleen activiteiten of toch ook van voorzieningen, het omgaan met indirecte subsidies, de koppeling van besparingen op subsidies en het IAP en als laatste horen we graag meer over de ruimte voor nieuwe aanvragen.
We zijn heel benieuwd naar de reactie van de andere fracties en natuurlijk ook naar die van het college”, deelde De Mul met de raad.
Publiek geld
De fractie van SGP-ChristenUnie zegt er scherp in te zitten. De Mul: “Omdat we enerzijds verantwoordelijk zijn voor de juiste uitgave van publiek geld, maar anderzijds juist ook met publiek geld maatschappelijke doelen op een goede manier willen ondersteunen. En daar gaat het om de visie hoe we met publiek geld omgaan. Daarom vinden wij het van belang dat we naast mooi geformuleerde doelen ook parameters hebben, zodat duidelijk en transparant zichtbaar wordt waarom publieke gelden beschikbaar zouden moeten zijn voor bepaalde activiteiten.”
Als religieuze instellingen voortaan ook subsidie kunnen aanvragen krijgen niet-religieuze instellingen dan voortaan ook een vrijheffing van de rioolbelasting?