SLIEDRECHT – Na de lekkage dinsdagmorgen 7 januari 2025 bij chemiebedrijf Chemours vond de gemeente Sliedrecht het niet noodzakelijk van zich te laten horen in de media richting hun inwoners. Dat blijkt uit de beantwoording van een eerste reeks vragen van raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie). Bij het bedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht, pal tegenover Sliedrecht, lekte volgens Chemours 45 kilo tetrafluorethyleen weg, een zogenoemde zeer zorgwekkende stof (ZZS). “Chemours dient elk incident direct te melden aan het bevoegde gezag. In dit geval dus de provincie/DCMR, er vindt vanuit Chemours geen directe informatie voorziening richting de gemeente plaats. Gelet op de aard van het incident is/was er geen noodzaak om de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid of de GGD in te schakelen”, bericht het College van B & W. Daar is raadslid Jan Pieter Verweij het niet mee eens.
Jan Pieter Verweij stelt niet vaak opnieuw vragen, maar hij vindt de reactie onbegrijpelijk. Verweij: “Want het is toch wel wat hoor. Helemaal niets via de sociale media van de gemeente. Terwijl het zoveel doet in het dorp. Dat voel je toch aan denk ik dan. Daarom vraag ik ook hoe men komt tot de afweging ‘gezien de aard van het incident’.” (Archieffoto gemeente Sliedrecht)
Burgers kunnen volgens de gemeente voor informatie, zorgen en vragen terecht bij het centrale informatiepunt Pfas van de samenwerkende overheden. “Het informatiepunt is nog niet bij alle inwoners voldoende bekend. Momenteel is een campagne in voorbereiding om in de regio meer bekendheid te genereren. Tevens communiceert de DCMR op haar website over de actuele situatie, indien er sprake is van klachten/overlast bestaan daarvoor de meldingsmogelijkheden bij de OZHZ en de DCMR”, aldus de gemeente Sliedrecht. Deskundigen zeggen dat de hoeveelheid klein was en dat door de wind ‘de verdunning’ van verspreiding groot.
Nieuwe vragen
Verweij heeft dinsdagavond nieuwe vragen gesteld. “Is het college zich bewust van de onrust, zorgen en vragen die leven bij inwoners over de PFAS uitstoot van Chemours in het algemeen en het incident van de nacht van 6 op 7 januari in het bijzonder? Is het college zich ervan bewust dat inwoners op de website en sociale mediakanalen van de gemeente kijken op zoek naar (geruststellende) info n.a.v. het incident? Waarom is er niet voor gekozen een nieuwsbericht te verspreiden met een verwijzing naar het incident en naar het PFAS-loket op Pfasinfo.nl?”, vraagt Verweij onder meer aan het College van B & W. “Wanneer er zorgen vanuit de samenleving zijn n.a.v. een incident bij Chemours, is het dan niet passend om informatie over (afwezige) gezondheidsrisico’s te verstrekken via Pfasinfo.nl vanuit de GGD?”, vraagt Verweij zich af.
Wat let u om massaal op zaterdag om 10.30 uur bij de poort van Chemours te staan?
Zou het niet eens tijd worden dat de bewoners van de drechtsteden massaal de straat op gaan !
Niet die kleine groep mensen die al jaren hun best doen om Chemours duidelijk te maken hoe slecht ze omgaan met het milieu door gewoon maar door te gaan met hun foute bedrijfvoering ten koste van de gezondheid van heel veel mensen waaronder ook de kinderen die nog een heel leven voor zich hebben (is dat wel zo???)
Slaap lekker, gemeente Sliedrecht, zo gaat mijn geboortedorp naar de bliksem
Men heeft wel de mond vol van openstaan voor de Sliedrechters en begrip te hebben voor onze zorgen maar dat te laten ervaren is heel wat anders en veel te veel gevraagd . Zeggen en doen is een onbekende houding voor de betrokkenen en is simpelweg gewoon teveel gevraagd…
Het gemeentebestuur is in winterslaap… Niet storen a.u.b…