Schrik na pfas-watermeting; Natuurspeeltuin De Woeste Weide neemt maatregelen

SLIEDRECHT – In Sliedrecht is donderdagmorgen 29 juni 2023 verschrikt gereageerd op de enorme pfas-metingen in sloten, waarover het programma Zemblad (BNNVARA) bericht. Verschillende inwoners reageren verrast en boos. Het bestuur van natuurspeeltuin De Woeste Weide besloot donderdagmorgen met onmiddellijke ingang alle watergerelateerde activiteiten in het Burgemeester Feitsmapark te stoppen. Uit verschillende hoeken wordt gereageerd, zoals door het Waterschap Rivierenland en de gemeente Sliedrecht.

Deze activiteit is bijvoorbeeld nu gesloten. Natuurspeeltuin De Woeste Weide biedt vermaak aan kinderen. Zeker met het warme weer zijn er veel bezoekers. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Hier wordt René de Munck geïnterviewd door een verslaggever van de regionale omroep Rijnmond. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Daarover is de gemeente Sliedrecht geïnformeerd. Voorzitter René de Munck zegt dat zelfs wordt overwogen om de natuurspeeltuin geheel te sluiten. “Omdat daar kinderen spelen, wroeten in de grond en stoppen onverwacht vingers in de mond. Ze kunnen er zich uitgebreid vermaken met wateractiviteiten. Dus water wat uit de grond en uit de vijver wordt opgepompt, dus oppervlakte water”, aldus De Munck. Donderdagmorgen was niemand, ambtelijk of bestuurlijk, beschikbaar voor het bestuur van de natuurspeeltuin voor overleg. De Munck zegt dat het College van B & W donderdagmiddag met een reactie komt.

Risicogrenswaarden
Als functionele overheid draagt Waterschap Rivierenland zorg voor voldoende water en de waterkwaliteit. Dat reageert donderdagmiddag en blikt nog even terug. “Uit zorg voor de waterkwaliteit startten we in 2018 met metingen naar PFAS. Ons meetnetwerk breidde zich uit van de Alblasserwaard, tegenover de fabriek in Dordrecht, naar ons gehele werkgebied. Mede op basis van onze data uit 2018 en 2019 kwam het RIVM eind 2020 met risicogrenswaarden(externe link). Op ons verzoek adviseerde het RIVM over gebruik van water: bij zwemwater waren risico’s minimaal, vis eten werd ontraden en bagger kan worden ontvangen op oevers. In een beperkt gebied werd ontraden om groente uit eigen tuin te eten”, aldus het waterschap. 

Blijven monitoren
In de data ziet het schap dat de vervuiling met PFAS onveranderd is. In het najaar van 2022 publiceerde het RIVM het rapport ‘Risicogrenzen voor PFAS in oppervlaktewater(externe link)’ Daarin stelt het RIVM nieuwe en strengere landelijke risicogrenswaarden voor, voor een grote groep PFAS. Deze voorgestelde waarden zijn nog niet formeel vastgesteld als nieuwe norm. “Waterschap Rivierenland verkent welke impact deze voorgestelde risicogrenswaarden hebben op diverse functies van het oppervlaktewater in ons werkgebied. In samenwerking met de Unie van Waterschappen en STOWA besloten we dit voorjaar om het RIVM een nieuwe opdracht te geven voor die verkenning. We blijven monitoren en data delen. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet”, aldus het waterschap.

Zwakke reactie
De gemeente Sliedrecht had donderdagavond nog geen feitelijke reactie en reageerde emotieloos. “Op dit moment brengen wij de antwoorden in kaart”, schreef de gemeente, die vooral blijft hangen in teksten als ‘deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel’. De reactie is zwak nu het volle ernst is: “Veel van de problemen waar we nu mee kampen komt door uitstoot uit het verleden. Dat onderstreept de noodzaak voor ‘nul uit de pijp’ en voor een verbod op PFAS.” De gemeente Sliedrecht verwijst verder naar eerdere onderzoeken en uitgewisselde informatie.

Zwem – speelwater
De gemeente Sliedrecht verwijst verder naar andere instanties, maar van een stevige mening is geen sprake. Ondanks dat nu bekend is dat er sprake is van ernstige vervuiling. “De waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta zijn de organisaties die de metingen doen en in overleg met het RIVM en de GGD besluiten of zwemmen veilig kan. Tot dusver hebben zij op basis van hun metingen en de geldende normen steeds geconcludeerd dat er gewoon kan worden gezwommen. Wij hebben naar aanleiding van deze nieuwe Zembla-uitzending vragen hierover gesteld. Wij vinden het belangrijk dat inwoners precies weten waar ze aan toe zijn. Zodra er nieuwe informatie bekend is, zullen we dat delen.” Donderdagavond kon de gemeente nog steeds niet zeggen hoe ze met de vervuiling omgaan. 

Rechtszaak
De vier gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben een rechtszaak aangespannen tegen Chemours, waarin zij het bedrijf DuPont/Chemours aansprakelijk houden voor de vervuiling. De uitspraak is woensdag 27 september 2023.

Politieke partijen
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) noemt de reactie van de gemeente Sliedrecht emotieloos. “In plaats van dat de gemeente Sliedrecht staat als een leeuw voor het belang van haar inwoners laat zich als een lam naar het slachthuis afvoeren”, vindt Jongeneel. Ook PRO Sliedrecht reageert op sociale media. “Wij hebben de wethouder vanmiddag ook al laten weten teleurgesteld te zijn in de reactie van het college”, aldus de andere lokale politieke partij.

17 gedachten over “Schrik na pfas-watermeting; Natuurspeeltuin De Woeste Weide neemt maatregelen”

  1. Hoe werken de watertrappen in de woeste weide eigenlijk. Is dat leidingwater of bronwater dat wordt rondgepompt?
    Is al bekend of de sluiting hiervan voorlopig gehandhaafd wordt?

  2. Het is al jaren bekend. In Dordrecht mochten de mensen woonachtig in de Staart al geen eigen moestuin maken. Dat was 35 jaar geleden. Dan nog al die vrouwen met miskramen. Ook is de PFAS waarde steeds aangepast om te kunnen bouwen.

  3. Beste mensen,
    Ik raad iedereen aan om een pfas bloedonderzoek telaten doen.

    U kunt het rivm, omgevingsdienst, ggd gaan bellen maar je beland in een cirkel en je wordt als een ping pong bal heen en weer gemept.
    Je bereikt vrijwel niets.

    Dit heb ik inmiddels mogen ondervinden. Omdat als je ga speuren in een spinnenweb komt, daarom voor jullie wat websites waar ze uw bloed kunnen onderzoeken op pfas.

    resultlaboratorium.nl

    bloedwaardetest.nl

    De bloedafname gebeurt gewoon via het ziekenhuis Dordt of Sliedrecht.

    Ook ik krijg een uitnodiging aangezien nier en teelbalkanker de beste vriend is van pfas. Jip ik ben de sjaak.
    Gelukkig gaat het goed.

    Ik raad u verder ook aan om Chemours/Dupont aansprakelijk te stellen mits u ver boven de waarde uitkomt.

    Vergeet niet dat pfas niet alleen kanker kan veroorzaken.
    Er zijn veel meer ziektes.

    Aan alle doktoren in Sliedrecht en omgeving wil ik vragen.
    Laat elke kankerpatiënt testen op pfas.

    Aan de gemeente wil ik vragen om alle inwoners van sliedrecht op teroepen voor een bloedwaarde test.
    Registeer deze mensen met toestemming van deze mensen.
    Pas zo kunnen jullie echt iets in kaart brengen. Jullie zullen nog schrikken!

    Voor wat betreft het onderzoek van 2016 daar kunnen jullie uw kont mee afvegen. Een onderzoek op 320 mensen waar zich +/- 180 mensen voor hebben aangemeld is geen onderzoek. Te bedenken dat er +/- 26.000 inwoners ongeveer in Sliedrecht zijn.

    Iedereen veel sterkte en succes!

  4. Het valt allemaal binnen de normen maar wie controleert dat dan? En wie heeft de norm dan bepaalt? Door gegevens die een bedrijf aanlevert? Of zijn er ambtenaren die dit echt kunnen controleren of wordt een bedrijf gelooft aan wat ze vertellen. Het is onbegrijpelijk dat dit soort praktijken zo lang door kunnen gaan. Wie is er dan verantwoordelijk dupont die heeft het verkocht aan gemours en die kijken niet wat er vroeger is gebeurd. Voor Een degelijke industrie met gevaarlijke uitstoot als Pfas is Nederland te klein. Maar economie gaat voor mensenlevens.

  5. Wat een paniek zeg. Laat de kinderen lekker spelen wat er nu aan PFAS in zit zat er 5 jaar geleden of langer ook al in. Risico was toen minimaal

  6. Monique. Helemaal mee eens ware het niet dat PFAS juist onder andere de immuniteit aantast…

  7. Monique, kunt u mij dan eens uitleggen hoe kinderen hun weerstand opbouwen door met PFAS vervuild water te spelen ??

  8. Laat de kinderen gewoon spelen in de natuurspeeltuin. Tegenwoordig mogen de kinderen niks meer en zeker niet meer vies worden. De kinderen van tegenwoordig worden maar afgehouden van alles zodat niemand meer goede weerstand meer krijgt kom op die kinderen die nu nog buiten spelen.

  9. Is juist zo leuk daar, natuur midden in het dorp. Ga er ns wandelen bij de kinderboerderij!! Superleuk, in voorjaar bloeit er van alles. Geweldige natuur Plek midden in Sliedrecht!!
    Geld eisen van chemours en de grond uitgraven vervangen door schone aarde!! Dat is toch het enige antwoord!!
    Maar hoe zit t met onze eigen tuinen?? Daar spelen ook kinderen.
    Wat triest allemaal.

  10. Te triest voor woorden heel die toestand rondom DuPont, hoe ís dat nog te verhalen nu het geen DuPont meer is?

  11. Bijzonder want van de moestuin daar kon je gewoon eten mits je maar niet 100% alleen maar van de tuin at. Maar je eet wel eens een koekje een snoepje dus zou geen kwaad kunnen. Dus wat klopt er niet.

  12. Uitstekende en snelle actie. Maar wel heel jammer voor de kinderen. Ben zeer benieuwd naar de reactie van de gemeente.

  13. Iedereen die hier woont/geboren wordt is zo ie zo besmet met die troep, daar heeft het al dan niet spelen in de woeste weide echt geen invloed op!

  14. Verschrikkelijk nieuws om het te lezen.
    Heel veel kinder uit Sldrecht spelen daar.
    Ik hoop niet dat ze straks besmet zijn geworden door de zooi van de horror fabriek aan de overkant.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld