Regionale omroep Rijnmond: ‘Enorme pfas-vervuiling in sloten rond Sliedrecht’

ROTTERDAM / SLIEDRECHT – De sloten rond Sliedrecht zijn zeer, zeer ernstig vervuild met pfas. Dat bericht donderdag 29 juni 2023 de regionale omroep Rijnmond, die verwijst naar onderzoeken door het programma Zembla (BNNVARA). In sloten op een kilometer afstand van de fabriek zijn pfoa-concentraties gemeten, die gemiddeld dertienduizend keer de norm van het RIVM overschrijden. Op dit moment worden op die locatie nieuwe woningen gebouwd, dan hebben we het over wijk Baanhoek-West.

Jarenlang loosde chemiebedrijf Chemours (splitsing van DuPont) PFOA in het water en in de lucht die vrij komt bij de productie van een stof die onder andere gebruikt wordt voor antiaanbaklagen in pannen. PFOA is een kankerverwekkende PFAS-variant. In 2012 werd de schadelijke stof verboden door de overheid, waarna Chemours PFOA in de ban deed. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Rijnmond citeert in hun artikel pfas-expert en milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht. Ook de concentratie van GenX is daar enorm: tot 58 keer boven de veilige norm. “Het is ongelooflijk”, zegt Jonker. “Dit zijn echt schrikbarend hoge concentraties. Ik zou daar nooit willen wonen.” Alarmerend is dat vlakbij dit gebied een terrein met moestuinen ligt die de eigenaren beregenen met water uit de sloten. Volgens PFAS-expert en hoogleraar milieu-epidemiologie Philippe Grandjean zijn deze metingen gigantisch en moeten er direct maatregelen getroffen worden.

12 gedachten over “Regionale omroep Rijnmond: ‘Enorme pfas-vervuiling in sloten rond Sliedrecht’”

  1. Ton Spek, nooit meer vragen om te vergroenen, (…). Van jou nemen we niks meer aan, zolang er niks gebeurt tegen Chemours.

  2. Er komt een aangifte waar we aan meedoen, het zou mooi zijn als minister Harbers zich met de zaak zou bemoeien, maar 3M was makkelijker, dat ligt immers in België.

  3. Als de gemeente(b&w plus gemeenteraad) nu nog niet in actie komen, dat weet ik het helemaal niet meer. Ton Spek – CDA – wil veel realiseren voor het milieu maar hij moet aan de bak met de PFAS en al die zooi. Burgers laat hij gewoon zitten met deze problemen en profileert zich alleen maar voor een “Hogere functie” na zijn wethouderschap.

  4. Dankuwel Kees van der Hel voor uw reactie betreft het drinkwater!
    Ik wist niet hoe het precies zat hiermee.
    Dat bedoel ik ook met onrust.
    Ik ben het helemaal met u eens betreft de verwachtingen van de politiek. Ook de reactie van Koos den Dunnen ondersteun ik ter harte.

  5. Als ik zo wat berichten terugkijk, met plannen over een ‘Groene Sliedrechtse Long’, met ‘geweldige’ bouwplannen, met steeds meer ‘vergroenen’ en tegelijkertijd, als een bushalte vervalt, deze bestemmen als parkeerplaatsen en dat alles op een vreselijke marketingachtige manier aan de man gebracht zonder ook maar 1 keer stil te staan bij iets als gevaarlijke vervuiling van Sliedrecht en Wijngaarden. En straks komen er, als alles doorgaat, misschien 10.000 inwoners bij die wonen op vervuilde grond waar over 20 jaar weer een schandaal uit ontstaat. Zoals Joop Keesmaat als aangaf in OP!: wanneer gaan al die controlerende instanties met eigen zienswijze eindelijk eens samenwerken?

    Ik zit niet in de gemeenteraad maar ik verwacht wel dat de Raad gewoon afdwingt te stoppen met die marketing over de geweldige nieuwbouw, die Groene Long en onze prachtige omgeving (Merwelanden en Biesbosch) en eerst alles doet om Sliedrecht eindelijk weer schoon te krijgen. Toen wij in Lammetjeswiel wedstrijden en in de zomer dagelijks in de rivier zwommen, toen wisten we dit niet. NU WEL. Dus inderdaad: eerst saneren……

    En ook op funda bij elk te kopen huis aangeven: waarschuwing….dit huis staat in een sterk vervuilde omgeving, eet niet uit de tuin, zwem niet in open water, houdt uw kinderen ver van de vijvers en de rivier, eet niet uit de moestuin, en dat groene park in Noord, dat ligt er alleen maar we daar niet mogen bouwen maar pas op, ook daar is het gevaarlijk…etc. Dan ben je eerlijk.

    Gemeenteraad: doe je plicht!!!!

  6. Het drinkwater is in Sliedrecht relatief veilig omdat dit uit een put in de buurt van Vianen komt dus ver bij Chemours vandaan Jeanette. Maar van de politiek (in het algemeen dus op een individuele partij uitgezonderd) hoeven we niks meer te verwachten. Die hebben tonnen boter op het hoofd. Zij hebben het gewoon samen met waterschappen, OZHZ, DCMR, Rijkswaterstaat, plaatselijke, provinciale en landelijke overheden gewoon laten gebeuren. Nu wijst iedereen naar iedereen en NIEMAND neemt verantwoordelijkheid.

  7. Er was op 18 April 2023 een artikel op Sliedrecht24.
    Wethouder Bijderwieden over PFAS -vervuiling: “ongevraagd mee moeten leven”. Het gaat over vervuilde grond.
    Of de vervuiling in het water zit of in de grond, wat is het verschil? Waarom is de politiek verder stil voor de inwoners?
    Moeten we het drinkwater nu eerst koken of wat moeten we ermee?
    Doe eens wat zichtbaars voor de inwoners.

  8. Wat in de sloten terecht komt en op gras ( wordt ook weer gemaaid en stuif weer op ) ,in de aarde hoe zit het met mensen die dit in ademen.??!!!

  9. Het wordt steeds schokkender!
    Het verdient toch zeker een dringende actie, ook vanuit de gemeente.
    Om trouwens de reclame van Chemours te zien is misselijkmakend. Het laat zien waar we mee te maken hebben.
    Slechter dan slecht.
    Ons wijzen op verduurzaamheid en vervolgens ons dit aandoen.
    Hoe denkt het RIVM nu over het drinkwater?

  10. En toch worden de huizen daar nog steeds voor forse bedragen verkocht. En lees ook de wervende advertenties van de verkopende makelaars er maar eens op na. Wordt zelfs op deze site voor geadverteerd om daar een huis te kopen. Best bijzonder.

  11. Weer iets wat Dupont / Chemours jarenlang heeft verzwijgd. Smeerlappen van de bovenste plank zijn het.

  12. Wat is veiliger? Alles stilleggen en de boel eerst grondig gaan saneren of doorgaan met deze struisvogel politiek?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld