Scholing voor traumavrij medisch handelen bij kind

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Een eerste team van zorgprofessionals uit het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft deelgenomen aan de zogeheten PROSA-cursus in Maastricht, een scholing die bedoeld is om artsen en verpleegkundigen te leren hoe je medische procedures bij kinderen beter traumavrij kan maken onder het motto ‘Van angst naar vertrouwen’.

Het team dat de scholing volgde. Later dit jaar gaat een tweede team van kinder- en spoedeisende-hulpartsen en -verpleegkundigen uit het Albert Schweitzer ziekenhuis naar dezelfde training. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

“Procedures bij kinderen, zoals het plaatsen van een infuus, blaaskatheter of maagsonde of het zetten van een breuk, kunnen angst en pijn geven”, legt kinderarts Moniek Corcoran uit, “Dat kan vaak beter en we willen het als zorgverleners ook graag beter doen.” Corcoran maakte deel uit van de eerste groep die vanuit Dordrecht naar de cursus ging.

Comfortabeler maken
“Het gebeurt in de praktijk helaas toch vaak dat je een vorm van dwang toepast, bijvoorbeeld door samen met de ouder een kind stevig vast te houden om je medische handeling te kunnen doen”, vertelt Corcoran, “Of door voor het kind te beslissen dat het de tanden op elkaar moet zetten omdat het ‘maar even pijn doet’. En dat voelt niet goed. Bij volwassenen doen we het ook niet zo. In de kinder- en spoedeisende geneeskunde zijn de laatste jaren allerlei methoden ontwikkeld om medisch handelen voor kinderen comfortabeler te maken. Daar willen wij steeds meer collega’s in gaan meenemen. Het is deels een proces van bewustwording.”

Pijnbestrijding
Maar deels ook van kennis en oefenen. Tijdens de driedaagse training brachten de zorgprofessionals onder meer gespreks- en afleidingstechnieken in de praktijk, om dwang te kunnen vermijden. Corcoran: “Ik merk dat ik de eenvoudige methoden meteen kan toepassen. Daarnaast hebben we kennis opgedaan over pijnbestrijding en sedatie. Daar bestaan steeds mooiere technieken voor, waar we ons in willen scholen. En dat willen we meer en meer gaan toepassen in de dagelijkse praktijk, want pijn en angst hoeven in de meeste gevallen echt niet meer.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld