Openbare basisschool De Wilgen start wereldklas in seizoen 2022-2023

SLIEDRECHT – In  navolging van een school in Papendrecht begint openbare basisschool De Wilgen aan de Valkweg vanaf het schoolseizoen 2022 – 2023 een wereldklas. Een wereldklas is een specifieke taalklas voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die nog nauwelijks of geen Nederlands spreken.

In deze taalklas werken (gespecialiseerde) leerkrachten met materiaal dat ontwikkeld is voor kinderen die nog Nederlands moeten leren. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Vanuit het bestuur van OPOPS en de Gemeente Sliedrecht is er altijd al een wens geweest om een wereldklas te starten in Sliedrecht. Onze collega’s bij openbare basisschool Anne Frank in Papendrecht werken al enige jaren succesvol met een wereldklas. Deze taalklas investeert juist heel veel in woordenschat, spreken, lezen en schrijven”, schrijft directeur René de Kuiper in de nieuwsbrief van de school.

Doorstromen
Door de ervaring de afgelopen periode met Oekraïnse medeleerlingen begint op openbare basisschool De Wilgen ook een Wereldklas. De Kuiper: “Deze taalklas zal in het begin vooral gevuld zijn met de huidige leerlingen vanuit de specifieke “Oekraïne klas”, maar kan worden aangevuld met overige leerlingen. Doelstelling is dat door deze wereldklas leerlingen na één jaar kunnen instromen in de juiste groep binnen het reguliere onderwijs.” Stichting OPOPS en de Gemeente Sliedrecht zijn volgens De Kuiper verheugd met de start van de wereldklas.

4 gedachten over “Openbare basisschool De Wilgen start wereldklas in seizoen 2022-2023”

  1. Nou, dat is wel erg streng geredeneerd. Ja, ik weet dat Oekraïners vele talen spreken, ja het is buitengewoon goed om kinderen zo op te vangen maar er zijn meer mensen in Nederland uit andere landen die nog steeds de Nederlandse taal niet beheersen en vaak ook geen Engels zelfs na lange tijd hier.

    Heeft niets te maken met angst voor buitenlanders, integendeel, welkom, maar help ze op weg met gratis lessen Nederlands.

  2. Wat een Xenophobisch opmerking zeg! Volgens mij weet iemand niet wat de definitie van integreren is. Mensen zijn geïntegreerd als zij de Nederlandse taal machtig zijn, Nederlandse opleidingen hebben genoten en actief deelnemen in het maatschappij. Het feit dat zij buiten Nederlands om meerdere talen spreken doet er niet toe!

  3. Alleen de naam klinkt al positief: een wereldklas. Grandioos initiatief. Nu, inderdaad ook voor de ouders, een avondschool voor volwassenen, net als kinderen verplicht te volgen, niet voor ons maar voor de volwassenen zelf.

  4. Een mooie ontwikkeling.
    Ik hoop dat niet Nederlandse ouders, zelfs 3 of 4 generatie, nu ook eens gewoon Nederlands gaan praten met hun kinderen. Ouders wonen hier al jaren, hebben zelfs Nederlands onderwijs genoten, en toch onderling hun eigen taal spreken. Wat is de reden? Is dit nu integratie?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld