Ruimtelijke vernieuwing moet Sliedrecht laten groeien en gaat dorp veranderen

SLIEDRECHT – Begin oktober 2021 komt er een openbaar fractiespecialistenoverleg van de Sliedrechtse gemeenteraad, waarin de wethouders Ton Spek (CDA) van Wonen, Duurzaamheid en Openbare Ruimte en Ed Goverde (PvdA) van Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid de raadsleden meenemen in de eerste
resultaten rond de ruimtelijke ontwikkelopgave en de samenhang van besluitvorming rondom de Omgevingsvisie, de Regionale Energie Strategie (RES). Spek en Goverde willen in november 2021 met een raadsvoorstel komen. 

Zeker is dat Sliedrecht de komende jaren als het aan dit college ligt anders wordt. Sliedrecht moet groeien om zelfstandig te kunnen voortbestaan. Er komen duizenden huizen bij en ook de infrastructuur gaat komende jaren veranderen. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

In de uitvoering van de Koers 2030 maakt de gemeente Sliedrecht keuzes over de toekomstige ruimtelijke vernieuwing van het dorp. “Ruimtelijke vernieuwing is een breed begrip dat alle aspecten van ruimtelijke (en daarmee verbonden economische en sociale) ontwikkeling in zich draagt. Het risico van een dergelijke brede scope is, dat we alles aanpakken maar de samenhang uit het oog verliezen. Het Programma ruimtelijke vernieuwing biedt het kader om die samenhang steeds voor ogen te blijven houden”, stellen de wethouders.
 
Midden- en hoger segment
Onderdeel van het Programma ruimtelijke vernieuwing is onder meer de ‘harde plancapaciteit’ voor minimaal 2.000 woningen tot 2030, in Sliedrecht beneden de A15 en in Sliedrecht Noord en in samenhang ontwikkeld. “Een aanzienlijk deel daarvan is in 2030 gerealiseerd en voor het nog resterende deel zijn er harde realisatie-afspraken. Extra woningbouw is vooral gerealiseerd in het midden- en hoger segment; het lager segment van de woningmarkt  is vernieuwd door nieuwbouw, sloop en/of renovatie”, stellen de collegeleden in een College Informatiebrief (CIb) aan de raad. 

Ontlasting Stationsweg
Er zijn volgens Spek en Goverde in de CIb minimaal twee groene verbindingen tussen polder en Merwede en de verbinding van Sliedrecht met de rivier is op minimaal twee plaatsen aanmerkelijk verbeterd. De ruimtelijke vernieuwing is klimaatneutraal gerealiseerd en is aantoonbaar klimaatadaptief. De woningen in Sliedrecht beneden de A15 en in Sliedrecht Noord zijn met een nieuwe verkeersverbinding met elkaar verbonden. De nieuwe verkeersverbinding vormt de noordelijke entree van Sliedrecht en de Stationsweg is aanmerkelijk ontlast van doorgaand verkeer.

Versterkt
De ruimtelijke vernieuwing heeft, schrijven de bestuurders in de CIb, waar mogelijk en gewenst geleid tot sanering van bestaande bedrijfsterreinen en minimaal gelijkwaardige oppervlakte aan nieuwe ruimte voor bedrijven. “De ruimtelijke kwaliteit en openbare ruimte zijn kwalitatief aanmerkelijk versterkt. Het voorzieningenniveau is ten opzichte van 2020 in omvang en samenstelling in stand gebleven en met de omvang van de nieuwe woningbouw meegegroeid”, staat in de CIb. In een verdiepende studie wordt uitgewerkt, welke mogelijkheden er zijn voor ruimtelijke vernieuwing in Sliedrecht Oost door vergroening, verduurzaming en (ver-)nieuwbouw. Deze ontwikkelingen kunnen in versnelling worden gebracht door ze te koppelen aan woningbouwmogelijkheden in de rest van Sliedrecht.

Zonne-energie
In Sliedrecht Noord kijkt de gemeente Sliedrecht naar de mogelijkheden van landschappelijke, recreatieve, duurzaamheids-, mobiliteits-, economische en woningbouwontwikkeling. “Een onderdeel hiervan komt bijvoorbeeld al terug in de RES, waar in dit gebied een reservering heeft plaatsgevonden voor opwekking van zonne-energie”, aldus de wethouders in de CIb. Gekeken wordt naar het totale financiële plaatje.

Barrière A15
In de stedenbouwkundige verkenning wordt ook het opheffen van de barrière van A15 en spoor als ruimtelijke, economische en sociale barrière voor de verdere ontwikkeling van Sliedrecht uitgewerkt. Spek en Goverde: “Hierbij worden de mogelijkheden voor zowel het fiets- en voetgangersverkeer als voor het autoverkeer onderzocht. In de verkenning voor Sliedrecht Oost en voor Sliedrecht Noord heeft hiervoor een verdieping plaatsgevonden en zijn alternatieven bestudeerd; deze worden nu met elkaar verbonden en verder onderbouwd.”

MerwedeLingelijn
De ontwikkelingsmogelijkheden van Sliedrecht worden volgens Spek en Goverde sterk beïnvloed door de MerwedeLingelijn (MLL) als landelijk hoogwaardig openbaar vervoers-as en de door rijk en provincie benoemde ontwikkelingsmogelijkheden voor verstedelijking hierlangs. “We bereiden een studie naar deze ontwikkelingsmogelijkheden voor, samen met de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en Dordrecht en mogelijk met andere overheden. We verwachten de resultaten hiervan te kunnen meenemen in het raadsvoorstel voor het Programma ruimtelijke vernieuwing”, schrijven de wethouders.

Marktconsultatie en geld
Door middel van een zogenaamde marktconsultatie willen Spek en Goverde komende weken vrijblijvend in overleg treden met marktpartijen om input te leveren voor de ontwikkelstrategie van Sliedrecht. In de Koers 2030 is toegelicht, dat het Ruimtelijk Vernieuwingsfonds wordt ingezet als bron voor aanvulling op de reguliere begroting om de grootschalige opgaven die samenhangen met de ruimtelijke vernieuwing van Sliedrecht te faciliteren en realiseren. Spek en Goverde in de CIb: “Deze aanvulling wordt onder meer gebruikt om bijdragen van andere overheden te verkrijgen en om private partijen te bewegen te investeren in de ruimtelijke vernieuwing van Sliedrecht. Het fonds wordt ook ingezet ter dekking van de onderzoeks-, begeleiding- en eerste implementatie kosten.”

2 gedachten over “Ruimtelijke vernieuwing moet Sliedrecht laten groeien en gaat dorp veranderen”

  1. midden-hoger segment bouwt men. ik lees niet voor jan met de pet maar voor mensen die geld hebben.Kan mis hebben?Dus zou zeggen wat nu al gebouwd is/wordt kijk wie wil huren of kopen.

  2. Wat een verhaal. Na drie keer lezen rijzen er grote hoeveelheden vragen. ‘Het risico van een dergelijke brede scope is, dat we alles aanpakken maar de samenhang uit het oog verliezen’ aldus de wethouders. En dat is waar. Maar dit niet concrete verhaal geeft niet de gewenste samenhang lijkt mij. Hier kan wellicht een Johan Lavooi wat licht in de duisternis brengen?

    Het blijkt inmiddels wel zeker dat het recreatieve knooppunt in Noord en alleen bouwen als bouwwerken ondersteunend zijn voor de recreatie, zoals verwoord in de PvdA verkiezingsplannen is losgelaten. Geen punt maar informeer dan even de kiezers. Die zijn steeds minder trouw met dit gedrag.

    Uit de deal, of beter gezegd uit de niet-deal met Smits en de daaropvolgende deal met ABB voor bijna het vijfvoudige bedrag blijkt de SGP (en opnieuw een PvdA wethouder) de financiële paragraaf uit het verkiezingsprogramma eveneens vergeten te zijn en daar zijn inmiddels meer voorbeelden van. De SGP/CU heeft weliswaar een volgzame achterban maar toch niet netjes.

    Het gaat gewoon gebeuren allemaal en misschien helemaal geen punt maar wat jammer dat de politiek zover van de mensen staat. Ik ben echt benieuwd wat de verkiezingen brengen moge en vooral naar de opkomst. Want waarom zou je nog???

Plaats een reactie

*=Verplicht veld