Column: Buikpijn

(© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

En daar gingen de stukken grond in Sliedrecht-Noord waar de gemeente Sliedrecht jarenlang haar zinnen op had gezet.

Agrarisch-ondernemer Piet Smits verkocht onlangs acht hectare aan de in Sliedrecht gevestigde ontwikkelaar-bouwer ABB Bouwgroep. Voor een mooi bedrag! Vier tot vijf maal meer per meter, dan de gemeente Sliedrecht Smits ooit heeft geboden. Aan Smits waren ze € 15,– per vierkante meter kwijt. Nu kreeg Smits € 70,– per vierkante meter. 

De gemeente wil nog steeds de grond hebben, want het heeft grootste plannen. In Sliedrecht-Noord, het gedeelte over het spoor is omgedoopt in Sliedrecht Buiten, moet sport en recreatie komen. Naast v.v. Sliedrecht ziet de gemeente nog graag daar ook andere sporten. Denk aan tennis en korfbal. De sport mag de polder in, zeg maar! Maar ook woningen wil de gemeente bouwen tussen de Kweldamweg en de Betuwelijn. Met het plan offert de gemeente poldergebied op. Iets dat jaren voor onmogelijk werd gehouden. In de Sliedrechtse gemeenteraad heeft nu nog een enkele partij daar buikpijn van. 

Over buikpijn gesproken.

Smits is blij. Hij is jarenlang als ondernemer gehinderd in de bedrijfsvoering doordat de gemeente Sliedrecht Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) op zijn grond legde. Dat verplicht grondeigenaars bij verkoop de grond eerst aan de gemeente aan te bieden. Dit geldt alleen voor grond waar een voorkeursrecht op is gevestigd. Dat was er nu van af. De gemeente is vast een stuk minder blij en moet met buikpijn zitten. De lokale bestuurders moeten nu gaan onderhandelen met de koper van de grond, ABB. Daardoor is de gemeente (en dat zijn wij) flink duurder uit als zij de grond alsnog in bezit krijgen. Dat kunnen weleens dure sportvelden worden!

In het voorjaar 2021 berichtte de gemeente Sliedrecht nog een akkoord op hoofdlijnen met Smits te hebben gesloten over grondruil, waarbij deze percelen waren betrokken. Wethouder Ed Goverde (PvdA) communiceerde dat met de gemeenteraad. Volgens Smits wilde de gemeente allerlei zaken veranderen in de overeenkomst. 

Smits lijkt nu aan het langste eind te hebben getrokken. Hij wordt volgens hem al jaren gedwarsboomd door de gemeente Sliedrecht. Nu is hij de gemeente te rap af.

Sommige mensen noemen boeren dom. Dat heb ik nog nooit gezegd en zal ik nooit zeggen ook. Als gemeente (en dat zijn wij) zitten we nu met de gebakken peren. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Buikpijn”

  1. Maar dankzij de gemeente heeft Smits maar een mooie woning midden in de polder neer kunnen zetten waar menige Sliedrechter jaloers op zou kunnen zijn. Dus met Smits geen medelijden. Wij eten dus niet van de boeren, maar de boeren eten van ons belastinggeld. Leve de stikstof.

  2. Ik kan dit bijna niet geloven. Ik weet niet hoe het werkt op gemeente niveau maar als Raadslid zou ik het college vandaag nog vragen stellen hierover. Maar daar lees ik niets over. Ik ben dan ook bang dat het anders gespeeld wordt. ABB is een bouwbedrijf dus wellicht is het voor de gewone sterveling een te ingewikkeld spel van : jij doet dat, dan doen wij dit.

    Maar dat klinkt zo complotachtig en daar heb ik een ontzettende hekel aan. Ik begrijp nu wel steeds beter wantrouwige mensen tegenover een supergesloten overheid. Noem als wethouder of de deal met ABB….of geef toe dat je een stomme fout hebt gemaakt van gemeenschapsgeld.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld