SLIEDRECHT – De lokale politieke partij PRO Sliedrecht vroeg de verhuisbewegingen vanuit Woonkeus op over de jaren 2021, 2022 en 2023 (tot op heden). De partij was nieuwsgierig verdeling hoeveel woningen de afgelopen jaren aan een Sliedrechtse inwoner of van buiten het dorp zijn verhuurd. “Over het eerste halfjaar van 2023 gaat het om 132 huizen waarvan er 81 zijn verhuurd aan mensen van buiten Sliedrecht. Dat is 61,36 %”, zegt raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht).
PRO Sliedrecht was benieuwd naar de verhuur aan Sliedrechters. De partij stelde daarover technische vragen en kreeg dinsdag 30 oktober 2023 antwoord van wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen. (Stockfoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Om PRO Sliedrecht een indruk te geven over de aantallen zette de gemeente Sliedrecht relevante gegevens van de verhuringen over de jaren 2021, 2022 en 2023 (1e helft) op een rij. Het aantal verhuringen en het totaal Aantal verhuringen aan inwoners van Sliedrecht 251 111 (2021), 178 93 (2022) en 132 51 (2023, alleen de eerste helft).
Regel aanpassen?
Pauw is wat teleurgesteld. “Wij rekenden nog net 47% gemiddeld, Ja het wordt niet beter. Over geheel 2022 is dat 47,75% geweest. Dus een snelle oplossing voor de ‘woningnood’ in Sliedrecht is het aanpassen van de huisvestingsafspraken. Dat ligt volgens ons niet zo zeer ergens in de komende tien jaar 400 extra sociale huurwoningen te bouwen”, zegt Pauw, die tegelijk beseft dat als je het woningbeleid lokaal maakt, je ook als Sliedrechter niet direct kan inschrijven op een sociale huurwoning in een andere gemeente. Pauw: “Dat is de keerzijde, maar misschien is er een tussenvorm.”
Uitleg wethouder
Vanwege de huidige woningnood kan volgens wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen helaas niet iedereen de betaalbare woning krijgen die het beste bij hem/haar past. “Om de verdeling van de schaarse betaalbare (huur)woningen in goede banen te leiden heeft u – in afstemming met de overige Drechtsteden – een huisvestingsverordening vastgesteld. Daarin staan verdeelregels over de toewijzing van schaarse (sociale) huurwoningen. Deze woningen worden voor het grootste deel aangeboden via een zogenoemd ‘advertentiemedium’, te weten Woonkeus. Er zijn ook situaties waarin de huisvestingsverordening niet of niet afdoende voorziet. Dat kan gaan om vooral om kwetsbare mensen vanuit sociale of nooddruftige omstandigheden. In die gevallen kan de woningzoekende een beroep doen op de zogenoemde voorrangsregeling. De aanvrager komt dan hoger op de lijst te staan of de corporatie biedt rechtstreeks een woning aan”, aldus wethouder Spek.
@ Jeanice Stallinga, ik kon dit niet beter verwoorden, je slaat de spijker op zijn kop.
De Drechtsteden zijn de Europese Unie in het klein.
Wij staan al 19 jaar ingeschreven voor een andere woning op de oude uitbreiding
Wij komen al jaren niet verder dan positie 42
Gaat hem natuurlijk nooit niet worden
Waarschijnlijkpas over een jaar of 20
Tja dan kunnen we gelijk gezellig door naar Parkzicht
Kunnen
Rehana de Groot, dat gaat helaas niet.
De Drechtsteden is voor Sliedrecht een gedrocht
net zoals de Europese Unie een gedrocht is voor Nederland.
De afspraken die hierbij horen zijn bindend.
Woonkeus zou Sliedrechters de 1e keus moeten geven. Dat zou normaal moeten zijn.
Hopelijk wordt dit snel aangepast voor de Sliedrechtse mensen.
Het dumpen van overlastgevers gebeurt in het algemeen in steeds meeer steden en dorpen. Vaak gaat het om mensen met verslavingen.. Een op de zoveel bewoners in de sociale huur moeten probleem mensen zijn. Dat wordt in de prestatie afspraken vast gelegd. Ze komen overal vandaan en vaak worden ze zonder begeleiding ergens geplaatst. Het is zwaar voor de direct omwonden. Je nachtrust gaat eraan. Stank van drugs enz. Het is iedergeval slecht voor de gezondheid van de omliggende bewoners.en mensen op de wachtlijst komen niet voldoende aan bod
Het probleem is de verdeelsleutel van de woningen sinds sliedrecht bij Drechtsteden zit. De enige oplossing is uit de Drechtsteden gaan. Zal ook een hoop geld schelen. Er zijn ook een aantal flats in Sliedrecht waar overlastgevers uit Dordrecht in gestopt worden. Urgentieverklaring wordt niet meer afgegeven.
En dan gaan we ook nog een AZC bouwen??
Goeie vraag Pro Sliedrecht, en nu doorpakken betreft de prestatieafspraken.
Onlangs gaf ik bij de wooncoach van Tablis Wonen aan dat de leefbaarheid soms ver onder de maat is. Hij zei; “de overheid wil dat men voor z’n buren zorgt, dus….” klaar was het.
Nu begrijpt zowel Tablis Wonen als de gemeente het woord participeren alweer niet.
Door de Drechtsteden en de urgentieverklaringen komen de meest zorgelijke situaties binnen de gemeente.
De goedbedoelde zijn er zeer zeker ook en dat is leuk. Maar in een complex kunnen 3 adressen die problematiek met zich meebrengen het wonen zwaar maken. Zo zwaar dat veiligheid ook onder de maat is.
Om nu alles bij “de buren” te dumpen en zelf een mooi baantje te hebben, dat kan echt de bedoeling niet zijn.
Maar zo gaan Tablis Wonen en de gemeente er wel vanuit.
De buren worden onbekende en het is onze zorg niet.
Zowel Tablis Wonen als de gemeente kijken schandalig weg.
Diegene die de prestatieafspraken hebben ondertekend onderschatten flink wat voor consequenties dit geeft. Dat zijn de directrice van Tablis Wonen, de wethouder en Slim Wonen.
Huurwoningen die straks gebouwd gaan worden, gaan echt niet voor merendeel naar de Sliedrechtse woningzoekende.
De mooie praatjes gaan echt niet kloppen. Schandalig!
Wat een poppenkast bij de gemeente en Tablis Wonen!
Er komen o.a steeds meer mensen uit Dordt hier te wonen. Terwijl de dochter van mijn vriendin met baby naar Dordt kan? Omgekeerde wereld!!!
Wat als het omgedraaid wordt?
60% ( of meer ) naar inwoners?
Wat creëert dat? Hoe groot is dan de wachtlijst in Sliedrecht?
En wat is de reden dan Tablis hier voor kiest?
Het gaat om inschrijving via Woonkeuze. Even het artikel lezen.
Verhuren van woningen van mensen buiten Sliedrecht, van buiten Nederland bedoeld men waarschijnlijk.
Dan moet je hier vooral nog zo’n AZC bouwen
Ja en de geboren Sliedrechtse krijgen geen huis