Rondvliegende papagaaien vertrouwd beeld in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Regelmatig komt bij Sliedrecht24 een tip van ‘papagaaien gezien’ binnen. De lijn is dan kort naar Dirk-Jan van der Steen van Dierenspeciaalzaak Hareco aan de Rembrandtlaan. Ook maandag 29 oktober 2018 zijn weer twee papagaaien gesignaleerd en kwam er een tip bij de redactie binnen.

Deze blauwgele ara en een soldaten ara zaten in een boom bij het gemeentekantoor, maandagochtend rond 11.45 uur. Een kwartier later waren ze weer teruggekeerd op hun honk aan de Rembrandtlaan. (Foto Adrie van Heteren)

Van der Steen kweekt papagaaien en verkoopt deze vogels. Met een verkoop van 300 papagaaien per jaar mag Dierenspeciaalzaak Hareco zich één van de grootste speciaalzaken op dit gebied in Nederland noemen.

Zes
De vogels gaan regelmatig los en gemiddeld zijn er zo’n zes die dagelijks in en om Sliedrecht vliegen. “Iedere dag mogen de papagaaien een uurtje vliegen. Ze keren doorgaans weer keurig terug. Soms zitten ze in een boom in de wijk Oude Uitbreiding, dan weer in de Biesbosch of in Sliedrecht-West bij ASVZ De Merwebolder. Zes vliegen er permanent rond!”, vertelt Van der Steen. 

Tekst gaat verder onder video.
Dit zijn de vogels die maandagmorgen in de boom bij het gemeentekantoor zijn gezien. (Video via Dirk-Jan van der Steen / Dierenspeciaalzaak Hareco)

Op de fiets met mijn twee dames op stap.

Posted by Hareco dier en vriend on Monday, October 22, 2018

Zowel in de zomer als in de winter vliegen de dieren in Sliedrecht e.o. Van der Steen: “Het draait vaak meer om het vinden van voedsel, dan om de vrieskou. Ik train vaak met jonge vogels, twaalf tot veertien weken oud en ze komen over het algemeen altijd terug. Eén keer liet ik een tien jaar oude papagaai vliegen, de schrok van een luchtballon en is nooit meer teruggekomen.” Een papagaai, verschillend van ras, kan tussen de 30 en 70 jaar oud worden. “Ik ken ook een papagaai die zeker 103 is geworden”, zegt Van der Steen.

(Video via Dirk-Jan van der Steen / Dierenspeciaalzaak Hareco)

‘Je bent thuis voordat het donker is!’

Posted by Hareco dier en vriend on Thursday, October 25, 2018

Hieronder de aantekening die Dirk-Jan van der Steen maandagmiddag schreef op Facebook naar aanleiding van enkele opmerkingen:

“Laten we in de eerste plaats ook in deze discussie met respect met elkaar omgaan! Niet iedereen heeft iets met dieren of vogels en al vliegt er een musje op je geeft dat al een schrik reactie. Het is natuurlijk ook niet iets gebruikelijks. Het is inderdaad niet de bedoeling dat ze bij andere mensen gaan zitten. Er is inderdaad één keer een mevrouw bij mij geweest die erg geschrokken was toen de blauw gele ara op haar schouder ging zitten. Dat kan ik me ook goed voorstellen als je dat niet verwacht. Ik heb op dit moment 1 van de 6 vogels die in ieder geval tot anderhalve week geleden nog bij iemand landen. Die persoon vond dat overigens geweldig maar het is niet de bedoeling. Vijf van de zes vogels doen dit nu zeker niet. De jongste die dit wel doet is nu aan het leren dat niet te doen en volgens mij heeft ze dit inmiddels door. Dat kwartje moet even vallen bij ze, maar dan is het normaal gesproken ook over. Papegaaien zijn van nature wantrouwig en eenkennig, maar een jonge vogel heeft nog de onbezonnenheid en het enthousiasme om iedereen enthousiast te begroeten. Ze hebben allemaal die fase gehad maar is bij allen ook snel overgegaan. 
Ik besef dat dit uniek is en mensen er sowieso aan moeten wennen. Ik zou moeten zien of dit mogelijk is zonder dat mensen het idee hebben ermee lastig gevallen te worden. Omdat dit bij vijf van de zes vogels goed gelukt is en die nu al ruim een jaar los vliegen, ben ik er hoopvol over dat ook de laatste niet meer bij mensen zal landen. Ik heb het idee dat dit nu ook voorbij is, tenzij ik er bij ben en de vogel het idee heeft dat dit mag en veilig is. Het voordeel van de schrik reactie bij mensen is dat de vogel hier ook van schrikt en het vaak geen tweede keer zal doen.
Mensen met angst voor vogels kan ik verzekeren dat ze niets doen en niet agressief zijn. Ze kunnen net als alle andere vogels over je heen vliegen, maar dat is het dan ook.”

5 gedachten over “Rondvliegende papagaaien vertrouwd beeld in Sliedrecht”

  1. Ik vind het super leuk ik heb ze vandaag pas gezien terwijl ze als heel lang rond vliegen super echt super ik hou van deze vogels ik kom regelmatig in den haag daar vliegen een heleboel halsband parkieten zo leuk ga zo door 😄👍👍👍👍👍👍👍

  2. Prachtig om te zien en dat het ook kan.Geweldig,ik ben altijd enorm bezig heweest met deze vogels en ik vind het de mooiste dieren die er zijn.Ik ben nu 84 jaar en nog steeds er mee bezig.Fijn dat er nog mensen zijn die het doen zoals jullie doen, de vrije natuur in.Veel sukses en doorgaan met de vrije vluchten.grt Henk

  3. Ja Selcuc, ik heb zelf ook een groep gezien van zo’n 15 halsbandparkieten. Dat zat er al wel even aan te komen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld