Regeling blijft; ‘Samenwonen zonder direct gekort te worden op de uitkering’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Inwoners van onder meer Sliedrecht – met een bijstandsuitkering – konden sinds 1 juni 2023 samenwonen zonder dat ze direct gekort werden op hun uitkering. In eerste instantie was Samenwonen op Proef een pilot van een jaar. Op basis van positieve ervaringen heeft de Sociale Dienst Drechtsteden besloten om inwoners deze mogelijkheid te blijven aanbieden.

“Wanneer inwoners gaan samenwonen kan de uitkering lager uitvallen of het recht op een uitkering vervallen. Samenwonen is daarom een spannende stap voor inwoners in de bijstand. Gelukkig kunnen we door de positieve ervaringen van het afgelopen jaar dit blijven aanbieden. Samenwonen op Proef geeft geliefden een rustige start en een stabiele thuissituatie. De inwoners ervaren minder stress en financiële zorgen en dat draagt bij aan een gelukkig en gezond leven.”, zegt Peter Heijkoop, voorzitter Gemeenschappelijke Regeling Sociaal.

Ervaringen 
De sociale dienst hoopte dat de proef op een kleine groep veel impact had. De proef startte op 1 juni 2023. De inwoners die deel hebben genomen aan Samenwonen op Proef waarderen het enorm. Het neemt onzekerheid en stress weg. Ook geven zij aan dat het de mogelijkheid biedt om in rust te komen tot een besluit over samenwonen voor de lange termijn.

Proef
Inwoners die op proef gaan samenwonen worden maximaal 6 maanden niet gekort op hun bijstandsuitkering. Tijdens de proeftijd behouden inwoners hun eigen woning en ontdekken ze of het samenwonen werkt. De proeftijd biedt ruimte om, eventueel met hulp van maatschappelijke partners, inzicht te krijgen in de praktische en financiële gevolgen van het samenwonen. Zoals inschrijven in een nieuwe gemeente, gevolgen voor de uitkering of het zoeken van een school voor de kinderen. De proeftijd stopt na 6 maanden of wanneer al eerder de keuze wordt gemaakt. Het is niet bedoeld voor inwoners die al eerder hebben samengewoond of al samen kinderen hebben. Voordat de proeftijd start wordt altijd toestemming gevraagd aan de woningcorporaties. Hier online vind je meer over de regeling.

11 gedachten over “Regeling blijft; ‘Samenwonen zonder direct gekort te worden op de uitkering’”

  1. Ik begrijp de reacties niet zo goed over aow-ers die samen willen wonen gaan er financieel op achteruit. Maar als je allebei een woning hebt met alle kosten,huur,water,gas,elektriciteit,verzekeringen,televisie internet, belastingen moet je deze kosten toch ook allebei betalen? Als je deze kosten optelt en aftrekt van je inkomen, hou je toch ook niet veel over? En je partner moet ook al deze kosten betalen. Dubbele huur,alles dubbel. Hou je dan nog steeds meer over als je allebei alleen woont?

  2. We wouden ons huis ook verkopen
    Maar dan? 67jaar huren in vrije sector? Valt er een weg van ons 2 kan je niet meer betalen. Dus jammer voor woningzoekende we blijven in het veel te grote huis zitten. DEN Haag tijd voor verandering !!! Oh ja en betaalbare woningen verdwijnen en onbetaalbaar komt voor terug. Gaat iets mis in dit Land?

  3. Ga gewoon trouwen of samen wonen met eensamenlevings contract of geregistreerd partnemerschap.
    Dan gewoon samen in een huis. Er is zoveel werk te vinden maar de vraag is heel duidelijk wil men dit wel.
    Voor AOw’ers geldt eigenlijk hetzelfde. Als je beiden AOW hebt, een klein pensioentje, en een ook nog eens recht op huurtoeslag en zorgtoeslag, dan moet je toch wel rond kunnen komen.

    Er zouden best wel trieste gevallen zijn, maar om 6 maanden proef te wonen met behoud van uitkering lost het probleem huisvesting niet op. Het is 6 maanden fun en lekker terug naar je eigen huurhuizen.

    Je wordt bij gestoord van alle regeltje die er verzonnen worden. Mensen die het echt nodig hebben, deze moet je helpen. Vergeet niet dat er voldoende werk is en dat je dan niet in de bijstand hoeft te komen. Je moet wel willen werken.

  4. Huur huizen te kort er is een oplossing als samen wonen van aow ers er niet ruim 800 euro pm er op achteruit gaan .moet je zien hoeveel huurhuizen op de markt komen den haag doe er wat aan

  5. Dit moeten ze in alle gemeentes doen. Proef samen wonen. Vroeger had je een knuffelperiode als je in de bijstand zat. Zo noemde ze dat toen. Tegenwoordig mag je niks meer als je in de bijstand zit.

  6. Ik sluit me bij bovenstaande aan
    Bij de AOW ga je door samen te gaan wonen heel flink er op achteruit en als je echt pech hebt wordt je ook nog gekort op toeslagen.

  7. Ik woon samen maar mijn partner krijgt aow en aanvullende dus ik heb geen recht op een uitkering wordt er gezegd terwijl mijn gezondheid niet goed is ik heb pas een linker hart klep gekregen Ik leef alleen van mijn zorgtoeslag en dat moet ook nog moet nog mijn zorgverzekeraar betalen

  8. De tranen schieten in mijn panty van zoveel mededogen van de sociale dienst. Dat ze nu ook de twintigste eeuw zijn binnen gestapt, chapeau

  9. Aow ook nog er achteraan,samen wonen wil niet echt als je beide aow heb en netto per persoon 463 eur0 moet inleveren, daarom maar in een te groot huis blijven wonen alleen.
    Sociale huurwoning wil niet.
    Huren veel te hoog en beide met aow en klein pensioentje kom je in de vrije sector.probbleem is dat als er 1 dood gaat ook de nabestaande weer moet verhuizen na een sociale huurwoning omdat 1 in komen weg valt.hier is in den haag nooit over nagedacht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld