Oishi Fusion

Raadsleden woedend over gedrag college in zaak Groen van Prinsterer

SLIEDRECHT – Een aantal raadsleden stoort zich enorm aan de wijze waarop het College van B & W omgaat met de kwestie locatie Groen van Prinsterer. Een aantal van hen vermoedt een handjeklap tussen het college en geloofsgemeenschap LEEF!. Maandagavond 15 februari 2021 werd tijdens een beeldvormende vergadering duidelijk dat de gemeente Sliedrecht nog altijd LEEF! met een plan laat komen en vooralsnog niet met andere belangstellenden in gesprek gaat. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) dreigde tot twee maal toe te ‘stoppen’ met de vergadering. 

Portefeuillehouder is wethouder Ed Goverde (PvdA) van Grondbeleid, Ruimtelijke Ordening en Gemeentelijk Vastgoed. (Foto gemeente Sliedrecht)

Oppositiepartijen als D66 Sliedrecht, VVD Sliedrecht, Slydregt.NU en PRO Sliedrecht hebben er een slecht gevoel bij. Dat lieten ze niet alleen maandagavond horen tijdens een digitale vergadering, waarbij insprekers zijn geweigerd, maar ook op sociale media. SGP-ChristenUnie Sliedrecht, PvdA Sliedrecht en CDA Sliedrecht vormen de collegepartijen. Maandagavond was de sfeer om te snijden. De PvdA liet zich helemaal niet horen.

Hieronder tweets van Sjors van Wijngaarden (raadslid VVD Sliedrecht), René de Munck (fractievoorzitter D66 Sliedrecht) en Mark Verheul (fractievoorzitter PRO Sliedrecht).

5 gedachten over “Raadsleden woedend over gedrag college in zaak Groen van Prinsterer”

 1. Ik schaam mij niet om Sliedrechter te zijn Kees maar ik schaam me wel voor het college. Hoe is het mogelijk dat een wethouder aangeeft duidelijkheid te geven en hiermee komt?

  Ik vind het ontzettend jammer dat er nu opnieuw een dreun wordt uitgedeeld aan het vertrouwen in de politiek omdat er, opnieuw, openheid ontbreekt. En als het echt ruim een miljoen gaat kosten ten opzichte van andere gegadigden dan vind ik het onbehoorlijk bestuur.

  Zulke ‘voorlichtingsbijeenkomsten’ geven weinig hoop tot meedenken voor wat betreft energie transitie. Waarom zou je? En het is funest voor de bereidheid zelfs maar te gaan stemmen.

 2. Wat is van onschatbare waarde voor Sliedrecht ?
  Cees Paas, fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie zei gisteren dat de huidige activiteiten in het gebouw een maatschappelijke functie vervullen van “onschatbare waarde voor Sliedrecht”.
  Een prachtige term, nietwaar ?
  Ik begin bij “onschatbaar”. Dat klopt niet, want het is wél te schatten . Nu al is bekend dat de verkoop aan LEEF ! de gemeente veel geld gaat kosten. Om te beginnen zal het minder opleveren dan het laagste bod van projectontwikkelaars, die ook belangstelling hebben. Dat was € 600.000,- U weet dat het inmiddels gesloopte pand Stationsweg 2 voor een appel en een ei ( € 125.000,- ) is verkocht aan de Hervormde Kerk. In dit geval zal het college dus ook weer niet moeilijk doen.
  Belangrijker is dat het college ook de aanpassing van de vijver en het groen voor haar rekening wil nemen. Dat wordt geschat op € 600.000,- . Of de geplande herstrating van de parkeerplaatsen ( € 400.000,- ) ook is toe te rekenen aan de kerk, die 300 bezoekers kan gaan trekken , is niet helemaal zeker, want die worden ook gebruikt voor de Kerkbuurt.
  Maar zeker is dat de kerk 300 bezoekers kan gaan trekken, die merendeels met de auto komen .
  Maar die kosten laat ik even buiten beschouwing.
  In elk geval : deze operatie gaat de gemeente heel veld geld kósten in plaats van opbrengen.
  Dan de “waarde”. Tja: wat is iets waard ?
  Bij mijn weten hebben wij het over een Evangelisatie-0rganisatie , die geleid wordt door 2 personen.
  Men presenteert zich als kerk die functioneert als gezin en dus ook een opvangfunctie heeft. Daarnaast organiseert men o.a. een wekelijkse avondschool van het Follow Me Bible College waarvoor deelnemers € 500,- per schooljaar moeten betalen. Maar dat is wel inclusief koffie/thee of fris !
  De professionele instelling Yulius heeft in het gebouw net als in omliggende gemeenten een ontmoetingsplek / dagbesteding voor mensen die hulp nodig hebben. Het gekke is dat Sliedrecht op de site van Yulius niet wordt genoemd .
  Voor mij is in elk geval niet duidelijk of de opvang nu door Yulius of door LEEF! wordt verzorgd . Maar dat kan aan mij liggen.
  Hoe dan ook : de activiteiten in het gebouw zijn kerkelijke bijeenkomsten en activiteiten met een sterk opvangkarakter.
  Wat is de waarde daarvan ? En is die waarde hoger dan andere activiteiten ?
  Moet zo’n geloofsgenootschap nu voorrang krijgen boven andere instellingen die zich wel duidelijk aantoonbaar en vooral ook neutraal richten op opvang/hulpverlening ?
  Ik noem als voorbeeld het waardevolle Sliedrechtse Zorghuis Alblasserwaard dat mensen opvangt met een beperking . Zij zijn op de Rivierdijk uit hun jasje gegroeid en willen hier graag naar toe verhuizen.
  Bestuurlijk nuchter nadenken over wat het best is voor Sliedrecht : dát is van onschatbare waarde.

 3. Wat een beloni zeg.
  Niemand wilde het pand. Weg was ook geen optie.
  Tja als er dan ooit een afspraak is gemaakt geldt dat toch?

 4. Een aantal zaken vallen erg op:
  1. ‘Het gebouw was beter dan het was en er huurders zitten die van onschatbare waarde zijn voor
  Sliedrecht”, aldus SGP/CU. Daar gaat het dus om.
  2. De PvdA zegt niks en laat de wethouder aan tobben.

  Het college heeft dus gekozen, onder invloed van de christelijke partijen, om LEEF in dat gebouw te krijgen en heeft daar veel geld voor over maar KOM ER DAN VOOR UIT!!! Deze vertoning heeft niets meer te maken met net en betrouwbaar bestuur en dat vindt de PvdA blijkbaar ook, anders zou men dit toch mede moeten verdedigen?

  Voor mij zou het gebouw voor een zacht prijsje verkopen aan LEEF omdat Sliedrecht, naast alle religieuze voorzieningen, ook LEEF nodig heeft alleen acceptabel zijn als het open gespeeld wordt. De PvdA zou kunnen zeggen, a la de landelijke CU, dat ze een meloen hebben moeten doorslikken. Zoiets. Maar verlaag je als partij, en zeker niet als PvdA wethouder, tot zoiets als deze onduidelijke opvoering. Beetje wel, niet echt contact gehad, wel gesproken, niet rond, vraag loopt…..vreselijk om te lezen.

  Nu zie je opnieuw hoe jammer het is dat het college, om nog steeds wazige redenen, uit elkaar viel. Als ik namens de PvdA in de raad zou zitten zou ik direct opstappen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld