PVV voelt gedeputeerde aan de tand over PFOA-zaak

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Alleen een medisch onderzoek kan de ongerustheid over de gevolgen van de kankerverwekkende PFOA-lozing en emissie gedurende een groot aantal jaren door voorheen Dupont (tegenwoordig Chemours Nederland) in Dordrecht en Sliedrecht wegnemen. Dat stelt de PVV Zuid-Holland, die woensdag 9 maart 2016 daarover vragen zal stellen aan milieu-gedeputeerde Rik Janssen (SP). 

Verantwoordelijk in de provincie Zuid-Holland voor milieu, bodemsanering, toezicht en handhaving is Rik Janssen (SP) (Foto provincie Zuid-Holland)

Het verontrust de PVV dat werknemers van het bedrijf jarenlang zijn blootgesteld aan zeer gevaarlijke stoffen. Dat berichte een regionale krant. Chemours noemde het artikel ‘misleidend‘. Ook baalt de partij dat ze niet is geïnformeerd over de uitkomsten van een gesprek tussen een delegatie van de gemeente Sliedrecht en de genoemde gedeputeerde, dat onderhoud was maandag 29 februari 2016. 

Controle
PVV-Statenlid en woordvoerder milieu Harm Groenendijk wil dat het provinciebestuur een medisch onderzoek laat uitvoeren in de omgeving. De PVV is van plan woensdag in de commissie Verkeer & Milieu de verantwoordelijk gedeputeerde aan de tand te voelen. Groenendijk: “Het blijft vanuit de kant van het provinciebestuur vooralsnog ijzingwekkend stil. Vorige maand werd het voeren van een debat over dit onderwerp onder druk van de gedeputeerde onmogelijk gemaakt. Daarnaast moet ik veel berichten over Chemours uit de krant lezen, in plaats van dat wij tijdig worden geïnformeerd. Ik vraag me dan ook steeds meer af of dit provinciebestuur eigenlijk nog wel de controle heeft over de situatie bij Chemours?”

Gevaar gelopen?
De PVV wil o.a. weten van de gedeputeerde of genoemde gevolgen voor werknemers onderdeel zijn van het RIVM-onderzoek, dat binnen enkele weken moet gaan verschijnen. “Zo neen, waarom niet? Uit welke onderwerpen bestaat het RIVM-onderzoek dan wel?”, aldus Groenendijk. Hij wil expliciet weten of inwoners uit Dordrecht en Sliedrecht gevaar hebben gelopen. Janssen zal moeten antwoorden hij bereid is om een medisch onderzoek in te stellen, dat duidelijkheid moet geven over mogelijke gezondheidsrisico´s.  

Vertrouwen herstellen
Het zit Groenendijk niet lekker dat de PVV via Sliedrecht24 moest vernemen dat er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen Janssen en de gemeente Sliedrecht. “Is dat juist? Wat is daar besproken? Waarom zijn Provinciale Staten niet actief geïnformeerd over (de uitkomsten van) dit gesprek?”, zo luiden de vragen. Groenendijk wil weten of vergunningen worden aangescherpt, wanneer dat wordt gecommuniceerd met Provinciale Staten en hoe hij denkt het vertrouwen te herstellen met de bevolking en het gemeentebestuur van de gemeente Sliedrecht. Groenendijk: “De gemeente Sliedrecht ervaart ‘nog steeds een verschil in visie en urgentiebesef tussen gemeente en provincie´ na het gesprek met Janssen.”

1 gedachte over “PVV voelt gedeputeerde aan de tand over PFOA-zaak”

  1. De provincie en de OZHZ hebben aangifte gedaan tegen Dupont.
    Wordt het geen tijd dat de politiek en het college van Sliedrecht aangifte gaan doen tegen de provincie en de gedeputeerde?
    Deze wisten van de emissies en hebben zich schuldig gemaakt aan het, met hun medeweten (maar ook zwijgen), vergiftigen van de werknemers en omgeving van Dupont (Chemours).
    Vooral deze gedeputeerde verloochent zijn partijpolitiek en is het niet waard om gedeputeerde te zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld