Chemours Nederland noemt AD-artikel ‘misleidend’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemours Nederland heeft vrijdagavond 4 maart 2016 gereageerd naar Sliedrecht24 naar aanleiding van het in AD De Dordtenaar over de hoge concentraties gif in bloed van medewerkers van het chemieconcern, voorheen DuPont, aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Pal aan de overkant van de Sliedrechtse wijk Baanhoek. 

Chemours Nederland gezien vanuit de Sliedrechtse woonwijk Baanhoek-West. (Foto Martin Dekker)

Wij zijn van mening dat het artikel misleidend is en aanleiding geeft tot onnodige zorg in de lokale gemeenschap. “Het AD gebruikt enkele oude documenten die gebruikt worden in de rechtszaken in de Verenigde Staten, om onrust te scheppen en verwarring te veroorzaken. Omdat sommige van deze rechtszaken nog lopen, willen we hier verder niet op in gaan”, schrijft Ger-Jan van den Elsen, woordvoerder van Chemours Nederland. De redactie van Sliedrecht24 vroeg het chemiebedrijf om een reactie, “Nog als aanvulling willen we er op wijzen dat we van mening zijn dat het goed zou zijn als er niet teveel gespeculeerd wordt en dat beter gewacht kan worden tot de uitkomsten van het RIVM onderzoek bekend worden gemaakt!”

Geen alternatief
Veel bedrijven hebben decennia lang PFOA gebruikt, en sommige bedrijven doen dat nog steeds, zeg Chemours Nederland. Van den Elsen: “Producenten zoals DuPont – nu Chemours – gebruikten PFOA als een technische hulpstof bij de productie van fluorproducten. Allang voordat rond 2000 duidelijk werd dat de stof bio-persistent is, werkte DuPont al aan een vervanger voor PFOA. Tientallen alternatieven werden geëvalueerd, waarvan sommige veelbelovend waren, maar uiteindelijk lukte het niet om een met een goed werkend alternatief te komen.”

Nooit PFOA gebruikt
DuPont heeft volgens Van den Elsen daarna samen met overheidsinstanties, academische instellingen en andere gebruikers en fabrikanten, aanzienlijk geïnvesteerd in verdere studies naar PFOA. “DuPont heeft ook maatregelen genomen om het gebruik te verminderen en de uitstoot van PFOA zoveel mogelijk terug te dringen. Rond 2006 heeft DuPont samen met zeven andere wereldwijde fabrikanten deelgenomen aan een speciaal programma van de US Environmental Protection Agency (EPA). DuPont is definitief gestopt met de productie en het gebruik van PFOA in 2013, en in Dordrecht in 2012. Chemours zelf heeft nooit PFOA gebruikt”, verduidelijkt Van den Elsen. 

Vertrouwen
Chemours is volgens Van den Elsen een maatschappelijk verantwoorde onderneming die aan alle eisen voldoet in elk land waar ze actief zijn. Van den Elsen: “We stellen veiligheid en gezondheid altijd op de eerste plaats. We handelen op een verantwoorde wijze in het belang van de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers en de omwonenden. Onze fabriek in Dordrecht werkt al vele jaren nauw samen met de lokale gemeenschap en de overheid. Ook in de toekomst zullen we intensief blijven samenwerken en zullen we het in ons gestelde vertrouwen blijven waarmaken.”

2 gedachten over “Chemours Nederland noemt AD-artikel ‘misleidend’”

  1. Als je maar lang genoeg ontkent, ga je het zelf ook gebruiken. Chemours heeft nooit PFOA gebruikt. De rechtsvoorganger wel. Jammer dat de reactie van Chemours een zo hoog WC-Eend gehalte heeft.

  2. Samenwerken met de lokale gemeenschap is bij Dupont een omgevingscommissie bestaande uit door Dupont gekozen leden, maar .. ….deze worden ook betaald door Dupont.
    Er is toch sinds mensenheugenis een spreekwoord ‘wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.’
    Dit bedoelT Dupont mogelijk met samenwerken met de lokale gemeenschap.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld