Slappe vertoning collegeleden in Den Haag

DEN HAAG / SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht lijkt een enigszins slappe houding te hebben aangenomen in de PFOA-zaak. De blik is in het gesprek dat burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en wethouder Theo den Braanker (SGP-ChristenUnie) maandag 29 februari 2016 in Den Haag hebben gehad volgens een vrijdag 4 maart 2016 uitgegeven persbericht vooral gericht geweest op toekomstige uitstoot, te maken afspraken en verscherpen van regels. Het tweetal sprak met milieu-gedeputeerde Rik Janssen (SP).

De verantwoordelijke wethouder Theo den Braanker vindt dat ‘we het verleden toch niet meer kunnen veranderen.’ Terwijl het juist in de jaren die achter ons liggen is mis gegaan en we de gevolgen nog niet kennen. (Foto gemeente Sliedrecht)

De gemeente Sliedrecht wil dat de Provincie Zuid-Holland haast maakt met het aanscherpen van de vergunningen van Chemours. De inzet van Sliedrecht is dat Chemours de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) tot een minimum beperkt, naast het inzetten van de best beschikbare technieken. “Hiermee moeten mogelijke schadelijke effecten voor de volksgezondheid in de toekomst worden voorkomen.” 

Verleden niet veranderen
Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt met de provincie om over aanscherping van vergunningen te praten. Wethouder Den Braanker: “We hebben gesproken over verleden, heden en de toekomst. Het verleden kunnen we niet veranderen, maar we willen niet dat over tien of twintig jaar dezelfde problematiek als bij PFOA naar boven komt. De huidige en toekomstige vergunningverlening, het toezicht en de handhaving vereisen daarom aanscherping van alertheid en kennis. Als gemeente zijn we altijd al alert en kritisch geweest. Dat blijven we en we verwachten deze houding ook van de provincie als toezichthouder.”

Verschil in visie
Het college concludeert dat de brief en het gesprek nog niet tot bevredigende antwoorden hebben geleid. Wethouder Den Braanker: “We ervaren nog steeds een verschil in visie en urgentiebesef tussen gemeente en provincie. Daar wil het college zich niet bij neerleggen. We voelen ons direct verantwoordelijk voor de gezondheid van onze inwoners. Daarom laten we ons adviseren over mogelijkheden om rechtstreeks invloed uit te oefenen op de handelwijze van Chemours.” Als het gaat om de historische uitstoot van PFOA, staat voor het college het belang van de volksgezondheid voorop.” De onderzoeksresultaten van het RIVM, die in april worden verwacht, moeten uitsluitsel geven over mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Illegale uitstoot
In het gesprek met de gedeputeerde heeft het college aangegeven een pro-actievere houding van de provincie te hebben verwacht bij het initiëren van het onafhankelijk onderzoek. Uit de antwoorden van de provincie blijkt dat tot 2001 mogelijk 500 kilo per jaar aan PFOA door de Viton-installatie naar de lucht is uitgestoten, die niet vergund was. De totale emissie van PFOA is wel binnen de vergunde norm gebleven. Opmerkelijk is wel dat deze niet-vergunde emissie zonder het stellen van onze vragen niet aan het licht gekomen zou zijn. Afgesproken is dat de provincie zich inzet om alsnog op alle gestelde vragen een bevredigend antwoord te geven.

1 gedachte over “Slappe vertoning collegeleden in Den Haag”

  1. Beste collegeleden,

    Reeds begin 2000 heeft de stichting Werkgroep Derde Merwedehaven bij de provincie verzocht om actualisatie van de vergunning van Dupont en dan voornamelijk gericht op emissies van de Vitonfabriek
    In 2004 heeft de Raad van State opdracht gegeven aan de provincie om de emissies te gaan actualiseren. Dus de opstelling van uw college heeft tot heden niet bijgedragen aan de gezondheid van de omwonenden van Dupont.
    Zoals gewoonlijk komt het college ver achter in haar daden, maar trachten ze zichzelf een pluim op de hoge hoed te geven.
    Word wakker college en gaat over tot daden!
    Geloof niet in beloftes van de gedeputeerde, want deze onderneemt net als u NIETS.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld