SLIEDRECHT – De lokale partij PRO Sliedrecht krijgt maar geen antwoord van het college van B & W op vragen over een voet-fietsbrug over de A15. De politieke partij wil weten of daar afspraken over zijn met Rijkswaterstaat en de gemeente Sliedrecht dat afgezien is van een verbinding over de A15 in ongeveer het verlengde van de Boslaan.
In een ver verleden liep de Boslaan tot aan de A15 en voor dat die er lag misschien wel zelfs nog wel verder de polder in. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)
Dan wil PRO Sliedrecht weten zo ja, wat behelzen die dan precies zijn en waarom die dan zijn gemaakt. Bij een ontkenning komt de waarom vraag. “Waarom is dat dan in het verleden gebruikt om plannen voor een dergelijke verbinding niet verder uit te werken?”, wil raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) weten. Het verzoek is donderdag 30 maart 2017 neergelegd op het bordje van B & W.
Afspraken
Venis wil duidelijkheid. “Met een zekere regelmaat – ik heb hem dus al een keer of 4 meegemaakt in mijn bestaan als raadslid – duikt de wens voor een voet-/fietsbrug op aan de oostkant van Sliedrecht. Nu is me in alle voorkomende gevallen verteld dat een dergelijke verbinding niet aan de orde kan zijn, omdat Sliedrecht daarover ‘ooit’ afspraken zou hebben gemaakt met Rijkswaterstaat of de voorganger daarvan”, stelt Venis. Welke afspraken dat dan zouden zijn is daarbij volgens Venis niet in beeld gekomen, maar het argument was meestal volgens hem voldoende om de discussie weer (eens) dood te laten bloeien.
Dijkversterking
Zo langzamerhand wordt Venis nieuwsgierig. Venis: “Ik kan me namelijk voorstellen dat niemand zich die afspraken meer herinnert. Want zelfs op kortere termijn… ik noem als voorbeeld de innovatieve dijkversterking uit de jaren ’80/’90 van de vorige eeuw, die een volgende versterking minder ingrijpend zouden doen zijn, maar die tijdens de informatieavond over de aankomende dijkversterking zich ook niet door de medewerker van RWS werden herinnerd, is het collectief geheugen weggezakt.”
Nou Jootje, ben wel reuze benieuwd waar mijn geheugen me in die tijd (toen ik wethouder was) in de steek heeft gelaten. Ik kan me de voorbeelden niet herinneren!
Dus help me even.
In 1972 toen de sportvelden werden geopend aan de Sportlaan lag er al een plan klaar voor de loop/fietsbrug over de A15, die zou uitkomen bij het zwembad om zo de gevaarlijke Stationsweg te omzeilen. De tekeningen waren klaar en er was een aantal bedrijven die belangeloos de brug zouden maken. Ook was er goedkeuring van het college van B en W. Maar helaas, Rijkswaterstaat gooide roet in het eten en stemde het af. Anders had er allang een brug gelegen. Mijn vader was toen voorzitter van v.v. Sliedrecht en één van de initiatiefnemers en uitvoerders.
Het enige wat ik me kan herinneren uit die periode (bij Papendrecht is / was al tijden toen de bekende groene steile brug voor voetgangers/fietsers) is dat er toen wel besloten is in ruil voor wat miljoenen van Rijkswaterstaat die afzichtelijke geluidschermen te plaatsen, en de afritten Stationsweg te sluiten. Er is toen veel over soortgelijke brug gesproken maar meer richting het zwembad (was het voor bedoeld, en de voetbalvereniging, verder als De Horst was er toen ook nog niet gebouwd. Het Boslaan-verhaal gaat wel heel ver terug, toen er onderhand nog klinkers op de snelweg lagen en de Witte Brug bij Hardinxveld-Giessendam de enige optie was om over te steken, net zoals nu nog steeds de Stationsweg.
Daar had Venis ook weleens last van, toen hij nog wethouder was. Dus hij weet hoe het werkt.