PRO Sliedrecht pleit voor zorgvuldig besluitproces toekomst dorp

SLIEDRECHT – “Dit college, dat voor 80% bestaat uit mensen van buiten ons dorp, wil dat de gemeenteraad nu de toekomst vaststelt voor de komende tien jaar. Maar wát we precies vaststellen, daar blijft deze kadernota/visie vrij vaag over”, stelt vrijdag 25 september 2020 de lokale politieke partij PRO Sliedrecht. Dinsdag 29 september 2020 neemt de gemeenteraad beslissende besluiten over de Kadernota 2021, die in jaren verder vooruit kijkt.

Vrijbrief
PRO Sliedrecht is kritisch. “Normaal gesproken is een kadernota een aankondiging van hoe de begroting voor het jaar erna er uit gaat zien, maar in dit stuk wordt deze termijn ruimschoots overschreden. Zo wil het college  bijvoorbeeld vele miljoenen van het Eneco-geld in een voorzieningsfonds stoppen. Dat houdt in dat het college zelf mag beslissen waar en wanneer ze dit geld uitgeven, zonder dat de raad daar een besluit over mag nemen. Daarmee geven we het college dus eigenlijk een vrijbrief om met dit geld te doen wat ze willen”, schrijft PRO Sliedrecht.

Te kort tijd
PRO Sliedrecht wil graag verder vooruit kijken en dromen over een mooie toekomst voor Sliedrecht, schrijft de partij. De besluitvorming gaat volgens de politieke partij te kort door de bocht. “De tien minuten tijd die wij komende dinsdag tijdens de behandeling van dit stuk krijgen om onze mening te geven, is veel te kort om hier inhoudelijk op in te gaan. De normale procedure voor een stuk met een impact als deze is namelijk dat de raad eerst over een onderwerp in gesprek gaat met inwoners en experts (beeldvormende vergadering), daarna gaan de fracties onderling met elkaar in gesprek in een poging elkaar te overtuigen van hun standpunt  (oordeelsvormende vergadering) en als laatste wordt er pas een besluit genomen tijdens de besluitvormende vergadering. Op deze manier hebben alle fracties de kans om zich goed in een onderwerp te verdiepen en zich uit verschillende hoeken te laten informeren.” PRO Sliedrecht vindt dat deze mogelijkheid hen nu wordt ontnomen door het meteen besluitvormend te behandelen.

Uitstellen
PRO Sliedrecht doet daarom dinsdag tijdens de vergadering een oproep om dit besluit met tien punten uit te stellen. “Het standpunt van PRO Sliedrecht over bouwen in het Groene Hart is voor niemand een verrassing. Toch is dit niet de belangrijkste reden voor ons om een verzoek tot uitstel in te dienen. Wij gunnen onze inwoners inspraak en een zorgvuldig genomen besluit over de toekomst van ons mooie dorp en Het Groene Hart”, aldus de lokale politieke partij.

2 gedachten over “PRO Sliedrecht pleit voor zorgvuldig besluitproces toekomst dorp”

 1. Heel verstandig van PRO. Het lijkt erop dat dit college daadkracht wil tonen om de daadkracht. Geen vrijbrief voor een college dat niet in staat is om plannen goed te onderbouwen en de inwoners daarbij te betrekken.

  Ik zou het al heel goed vinden als ze eerst afmaken waar ze mee bezig zijn en wat niet van de grond komt zoals het Winklerplein en het watertorenterrein.

  Het lijkt ook onhaalbaar in dit college want de PvdA heeft op de eigen site heel andere zaken genoemd in het laatste verkiezingsprogramma over uitbreiding van de begraafplaats en bouwen over het spoor. (verder vind je op die site helaas geen standpunten van het heden).

  Bovendien lijkt het mij met een dergelijk programma, waarbij in basis alles al vaststaat en het (overwegend niet Sliedrechtse) college een vrijbrief krijgt, ondenkbaar dat ook maar iemand is geïnteresseerd om zich op te geven voor inwonersoverleg.

  Terwijl onderwerpen als klimaat, herinrichting over het spoor, groen in de wijken, speeltoestellen e.d. echt interessant kunnen zijn om over na te denken als bevolking.

 2. Misschien is het beter om deze zeer ingrijpende beslissingen uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen.
  Alle partijen kunnen dan in hun verkiezingsprogramma goed uitleggen wel richting ze met ons dorp uitwillen.
  Wij als inwoners kunnen dan deze partijen steunen of er op afrekenen.
  Dan is er in ieder geval iets meer sprake van democratie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld