PRO Sliedrecht: ‘DuPont afval ook in Stort van Troost?’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Wat stortte het chemiebedrijf DuPont uit Dordrecht destijds in de Stort van Troost in polder Stededijk in Dordrecht? De lokale partij PRO Sliedrecht heeft het college van B & W van de gemeente Sliedrecht vrijdag 11 maart 2016 om opheldering gevraagd.

Polder Stededijk gezien vanuit de lucht. (Foto Rijkswaterstaat)

De partij wil weten of het college bekend is over de afvalstort tot 2001, of er een overzicht is wat er is gestort en als die er niet is vraagt PRO Sliedrecht of het college dan bij de bevoegde instanties daarom kan vragen. In 1965 gaf de gemeente Sliedrecht, waar het gebied toen onder viel, aan de firma Troost een vergunning voor een vuilstort in de polder Stedendijk aan de Merwede, pal naast de Biesbosch. Op dit moment valt het gebied onder de gemeente Dordrecht.

Giftig materiaal
Fractievoorzitter Timo Pauw van de lokale partij laat weten dat de partij zich verder zorgen over het doorsijpelen van gif richting grondwater. PRO Sliedrecht komt met een artikel uit het Reformatorisch Dagblad van 1 februari 2001, ruim vijftien jaar geleden dus. In dat artikel zegt het voormalige SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe: ‘Uit onderzoek van het laboratorium Analytico in Breda blijkt dat het afvalberg lekt’ en ‘De bodem van de afvalberg raakt het grondwater. Daardoor sijpelt het giftige materiaal onder de rivier door richting het dorp Sliedrecht.’

Shellstort
Sliedrecht24 belde vrijdagmiddag met het oud-kamerlid Remi Poppe (78). Hij bevestigt het artikel in het RD en wat hij daar heeft gezegd. “Dat klopt. Ik heb destijds de grondwaterstromen uitgezocht. In die tijd was Troost onderaannemer van Shell en stond de stort bekend als de ‘Shellstort’. Bij mijn weten is er vooral gestort door Shell. De naam DuPont komt niet meteen bij me op. Er ligt een overeenkomst bij de gemeente Dordrecht, want in opdracht van deze gemeente zou er worden gemonitord.” Poppe volgt de ontwikkelingen nog altijd op de voet.  

Chemisch afval
Het gebied is zo groot als 24 voetbalvelden. Tot op 6 meter diepte is er tot 1978 chemisch afval gestort. Dat gebeurde met name in de jaren’60 in de vorige eeuw. In de bodem zit zo’n 600 miljoen kilo aan kankerverwekkende stoffen als benzeen en tolueen. “Volgens officiële cijfers zou Shell er ruim 100.000 ton afval hebben gedeponeerd. Het gaat daarbij om onder ander oliehoudend zand, calciumhydroxide en katalysatorafval. Cindu Uithoorn (nu het Amerikaanse chemiebedrijf Koppers Inc. – red.) stortte gedurende enkele jaren kalk en absorptieklei. Het bedrijf Nestlé deponeerde jarenlang tonnen koffiedik. Ook Dupont uit Dordrecht en Roteb uit Rotterdam stortten afval op het terrein”, schreef het RD in fabruari 2001. In 1978 ging stortplaats Polder Stededijk dicht en daarna werd het rustig. Actievoerders noemden het ‘een tikkende tijdbom’.

PvdA
Ruim een jaar geleden suggereerde de PvdA in Dordrecht om polder Stededijk te saneren. Kosten om het hele gebied schoon te maken worden geraamd op 70 tot 80 miljoen euro. De eigenaar van de stortplaats ging in 2013 failliet, dus kosten kunnen niet op hem worden verhaald. De PvdA in Dordrecht vond het te risicovol om nog tientallen jaren ernstig vervuild grondwater gecontroleerd te lozen op omringend water in de Biesbosch. De gemeente Dordrecht zegt te kunnen volstaan met een zuiverings- en controlesysteem. Weggelekt water met gevaarlijke en schadelijke stoffen zou – volgens de PvdA – niet voor 100% worden gefilterd. De gemeente Dordrecht is verantwoordelijk voor Polder Stededijk.

3 gedachten over “PRO Sliedrecht: ‘DuPont afval ook in Stort van Troost?’”

  1. De gezondheid van mens en dier interesseert toch niemand iets zolang het maar geld opleverde….. Als er een einde komt aan de geldstroom zijn er opeens partijen die ophef en stampij gaan maken, gaat het de gemeenschap uiteindelijk weer klauwen met geld kosten en begint het spel weer van voren af aan… Politiek?? “Zum kotzen”!

  2. Het is gewoon een gevaarlijk gif veld, dat langzaam weg lekt. En Dordrecht hoopt dat als ze maar lang genoeg wachten het gif vanzelf de bodem in zakt… En ja, dat klopt! Vele mensen en dieren die daar komen, zitten dus letterlijk in en rondom het gif!

  3. Jemig ze (pro) grijpen ook elke kans aan om iets te pikken van een andere partij… Als je na al dit gebeuren nog steeds geen Pvda stemt snap je echt niet wie zich ECHT druk maakt om sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld