Predikant Veerman geeft goede voorbeeld tijdens Landelijke Opschoondag

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Vandaag – zaterdag 20 maart 2021 – is het Landelijke Opschoondag. Op deze dag ruimen elk jaar duizenden vrijwilligers samen zwerfafval van de straat. Ik ontmoette Alexander Veerman, in het dagelijks leven predikant van de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat.

Het kostte Alexander Veerman weinig moeite om binnen een half uur een vuilniszak te vullen met zwerfafval. De nieuwe afvalgrijper – die hij onlangs van gemeente Sliedrecht ontving – was hem hierbij behulpzaam. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De Landelijke Opschoondag – georganiseerd door Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation – stond dit jaar in het teken van ‘Word weer verliefd op je buurt’. Ruim 90% van de Nederlanders vindt een schone buurt aantrekkelijker om in te wonen. Zwerfafval is van alle tijden, maar door de coronamaatregelen is daar een nieuw onderdeel aan toegevoegd. Gebruikte mondkapjes – ook wel zwerfkapjes genoemd – liggen tegenwoordig overal op straat en tussen struiken.

Drijfveer
Veerman – die recent nog een opruim-ommetje langs de Adriaan Volkersingel maakte – is al jarenlang met enige regelmaat langs ‘de straat’ te vinden om zwerfafval op te ruimen. Op de vraag wanneer hij hiermee is begonnen en wat zijn drijfveer was om dit als nuttige bezigheid ter hand te nemen, antwoordde hij: “In mijn eerste gemeente in ’t Harde wandelde ik veel met onze hond Flower in de plaatselijke bossen. Waar ik me steeds meer aan begon te storen, was het achteloos weggegooide afval langs de weg. Op enig moment dacht ik dat het beter was om er zelf iets aan te doen dan me er alleen maar over op te winden. Ik nam tijdens mijn wandelingen een vuilniszak en handschoenen mee en begon met het opruimen van zwerfafval. Op mijn verjaardag kreeg ik een grijpertje, en toen was er geen weg meer terug…,” zegt Veerman met een grijns op zijn gezicht.

Schadelijk effect
Om zijn motieven meer kracht te geven, vult Veerman aan: “Het eerste is dus niet ergeren, maar aanpakken. Het tweede is dat we de roeping hebben om voor de schepping te zorgen. Het milieu wordt op vele manieren bedreigd, en dit is er een van. En hier kan ik zélf iets aan doen. Het zwerfafval is schadelijker dan dat het alleen maar viezigheid in de natuur is. De ‘plastic soep’ in de oceaan spreekt boekdelen. Maar het gaat ook om het effect op bijv. dieren die verstrikt raken in plastic ringen of ander afval. Het is onze roeping om voor de schepping te zorgen.”

Volle vuilniszak
Ik liep een half uur met Veerman mee vanaf de Gereformeerde Kerk vanaf de Oranjestraat via het ‘tussendoorpaadje’ richting de parkeerplaats, grenzend aan de Kerkbuurt. Alleen al het paadje leverde een halfgevulde plastic zak met onder andere stukken plastic, lege drinkpakjes en halve liter blikken bier, een tussen de struiken weggestopte plastic boodschappentas van een plaatselijke supermarkt en uiteraard weggegooide mondkapjes. Alles achteloos weggegooid tussen de struiken. Na een rondje over en langs de parkeerplaats was de vuilniszak vol. Een buurtbewoonster – die alles met genoegen zag gebeuren – bood koffie aan, maar hier was geen tijd voor. Het aanbod werd in dank aanvaard.

Mouwen opstropen
Met een voldaan gevoel én een goedgevulde vuilniszak ging Veerman huiswaarts om er als laatste aan toe te voegen: “Zorg er gewoon voor dat je je ecologische voetstap probeert te verkleinen en ruim minimaal je eigen afval op een goede manier op. En daarnaast: stroop je mouwen op en werk samen mee aan een beter milieu. Niet per se voor jezelf, maar vooral voor de generaties die komen!” Van verschillende Sliedrechtse inwoners is bekend dat ze met vaste regelmaat zwerfafval verzamelen. Ik ben benieuwd of er vandaag – mede met de Opschoondag in het achterhoofd – nog meer ‘opruimers’ op pad zijn geweest. Van één weet ik het bijna zeker, Arie van der Linde, toevallig een gemeentelid van de kerk van Veerman…

2 gedachten over “Predikant Veerman geeft goede voorbeeld tijdens Landelijke Opschoondag”

  1. Ook leden van LC Alblasserwaard Tablis hebben zich op deze dag ingezet. Zij deden dat in het Alblasserbos t.h.v. de Peilkade met een groep van ca. 12 enthousiaste vuil-opruimers, onder wie dit lid van de gemeente van ds. Veerman. Binnen enkele uren waren er genoeg zakken gevuld met plastic, blik, glas en nog veel meer rommel. Met dank aan de vervuilers!!!

  2. Alexander, mooi dat jij dit doet. Geloven kan in deze tijd ook betekenen : Handen uit de mouwen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld