Politiebezoek ‘vluchtelingentwitteraars’

SLIEDRECHT – Mark Jongeneel kreeg maandag 18 januari 2016 tot zijn verbazing bezoek van de politie. Een agent vroeg hem zijn twittergedrag aan te passen en doelde daarbij op uitspraken van Jongeneel op twitter over de opvang van vluchtelingen in Sliedrecht.

De raad praat dinsdagavond 19 januari 2016 over een quickscan voor onderzoek naar locaties voor een mogelijk asielzoekerscentrum in Sliedrecht. Daar zouden dan 250 mensen moeten worden opgevangen voor een periode van 2 jaar.

Oneens
Met de toon die Jongeneel zet, zouden volgens de politie bepaalde uitspraken uit zijn verband worden gehaald. Jongeneel is het hier ’totaal niet niet mee eens’. Jongeneel vindt dat het om algemene uitspraken gaat en dat hij in Nederland voor zijn mening mag uitkomen. Jongeneel zegt dat de politie meerdere mensen heeft bezocht met dezelfde insteek. Volgens Jongeneel zit de gemeente Sliedrecht achter het bezoek van de politie.

Inspreken
Het politiebezoek weerhoudt Jongeneel er niet van om morgen naar het gemeentehuis te gaan en zijn zegje te doen. Jongeneel spreekt die avond in tijdens een raadsvergadering, waarbij het onderzoek naar een mogelijk asielzoekerscentrum op de agenda staat. Jongeneel heeft in het dagelijkse leven een eigen bedrijf. Hij geeft incasso support en voorziet cliënten van juridische adviezen. 

Van Hemmen
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) is portefeuillehouder openbare orde en veiligheid. Hij is door de redactie van Sliedrecht24 om een reactie gevraagd. De gemeente liet Sliedrecht24 via woordvoerder Rico den Boer weten dat de aanleiding van het bezoek alleen was om hem te wijzen op het vooraf moeten melden van een eventuele demonstratie of inspraak tijdens de raadsvergadering. Den Boer: “De burgemeester doet dit vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid”.

9 gedachten over “Politiebezoek ‘vluchtelingentwitteraars’”

  1. Ik kan werkelijk geen chocolade maken van uw epistel..
    Eerst probeert u iets van artikel 1 van de Nederlandsche Grondwet te vertellen, en daarna wilt u dat nou juist weer niet en moet de politie daar op letten??
    Voor de goede orde:
    “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
    artikel 1 Nederlandsche Grondwet, en meest gebruikte artikel ter toetsing van discriminatie of aanzetten haat/geweld.
    Dat zou de enige reden moeten /m ogen zijn dat de politie in actie komt.

  2. Niet afschuiven maar collectief voor Nederland een nee..! We zitten met een door de EU gecreëerd probleem wat er voor gaat zorgen dat we een lange periode van instabiliteit ingaan. Loonmatiging (de belastingverlaging op arbeid zal weldra teruggedraaid worden), verhoogde belastingen op alle posten, verlaagde uitkeringen en verdergaande versombering van sociale zekerheid en de zorg. Ook een -nog meer- verslechterende arbeidsmarkt is het gevolg. Met het oog op de enorme inloop van islam gezinden voorzie ik no go area’s, rassenrellen en uiteindelijk de avondklok en de staat van beleg. Nederlanders staan nu nog niet stil bij hoe dit uit gaat pakken, indien dit duidelijk wordt hebben we elkaar hard nodig.

  3. De grens tussen vrijheid van meningsuiting en het met daden uiten van je mening is tegenwoordig nog maar angstig klein. Ja, je mening uiten mag. Ja, dat kan ook netjes. Beter de politie die je vraagt om op te letten om erger te voorkomen, dan op straat in elkaar geslagen worden om wat je zegt!

  4. Bizar dat hier het recht op vrijheid vanmeningsuiting zo aangetast kan worden.
    We leven hier (…) niet in een politiestaat?

  5. Ja Marc, dit heet nieuwe democratie, opgelegd door de EU, uitgevoerd door Den Haag, (nou ja uitgevoerd?) en overgenomen door de gemeente Sliedrecht/van Hemmen op bevel van het COA.

    Veel succes met je inspraak morgen en volgens mij heb je heel veel steun binnen onze nu nog vriendelijke gemeente Sliedrecht.

  6. Bij deze deel ik mede dat ik stop met reageren op een openbaar platform.
    Of betreft dit alleen de twitter?
    Dit boezemt mij echt angst in, denkende en zeggende geen openbaar oordeel te willen vellen aangaande c.q. betreffende politiek/problematiek.
    b.t.w. politie ik heb ziggo . 😉
    (ik wil morgen gewoon gaan werken ,zonder politie aan de deur.) 🙂

Plaats een reactie

*=Verplicht veld