Pointer: ‘Zeer hoge concentraties PFAS gemeten in recreatieplas Merwelanden’

HILVERSUM / DORDRECHT / SLIEDRECHT – In de recreatieplas Merwelanden in Dordrecht, waar ook veel Sliedrecht op warme dagen verblijven, is 331 keer teveel PFOA gemeten, dat kankerverwekkend is en het immuunsysteem verzwakt. Dat bericht het NPO Radio1-programma Pointer (KRO-NCRV). De uitzending is zondag 2 juli 2023 om 19.00 uur. Veel open zwemwater in Nederland is sterk verontreinigd met chemicaliën ontdekten de programmamakers.

Recreatieplas Merwelanden. Pointer analyseerde data van waterschappen en Rijkswaterstaat en daaruit blijkt dat de normen voor oppervlaktewater fors worden overschreden door giftige of kankerverwekkende stoffen. (Archieffoto ooggetuige / Sliedrecht24)

Toch is de zwemwaterkwaliteit volgens provincies en Rijkswaterstaat er op de meeste plaatsen ‘uitstekend’. Ook hangt op een aantal zwemlocaties de Blauwe Vlag, een keurmerk voor onder meer schoon zwemwater. Deze instanties kijken voor de beoordeling van het zwemwater alleen naar twee soorten poep-bacteriën: enterococcen en e-coli. Zit daar niet te veel van in het water, dan is de zwemwaterkwaliteit officieel in orde. Daarnaast controleert de provincie op blauwalg. Gemeenten die het strand ook nog opruimen, veiligheidsmaatregelen hebben genomen en milieu-educatie geven, komen in aanmerking voor de Blauwe Vlag.

Merwelanden
Maar naar chemicaliën kijken ze niet. Naast PFAS gaat het om kwik en kankerverwekkende stoffen als benzo(a)pyreen in bijvoorbeeld het stroomgebied van de Rijn, de randmeren, de Biesbosch, het Haringvliet en de Westerschelde. In wateren bij Sliedrecht-Baanhoek is gemiddeld 471 keer de norm perfluoroctaansulfonaten (PFOS) gemeten. Dat is één van de chemische stoffen binnen de PFAS-groep, die wordt gebruikt om producten zoals textiel water- en vuilafstotend te maken. “Zeer hoge concentraties PFAS zijn er ook gemeten in de recreatieplas Merwelanden in Dordrecht. De plas ligt onder de rook van de omstreden fabriek van Chemours. Het water blijkt dan ook een hotspot van de daar geproduceerde PFOA: Concentraties bedragen gemiddeld 100 nanogram per liter, 330 keer de norm die het RIVM veilig acht voor oppervlaktewater”, bericht Pointer. Bij de plas worden volgens het radioprogramma zwemmers niet geïnformeerd.

18 gedachten over “Pointer: ‘Zeer hoge concentraties PFAS gemeten in recreatieplas Merwelanden’”

 1. PFAS-schandaal en bezorgdheid over voedselkwaliteit

  In onze regio is momenteel veel ophef ontstaan rondom het PFAS-schandaal. Dit heeft geleid tot alarmerende reacties bij diverse instanties. Aan de ene kant is het positief dat er nu uitgebreid aandacht wordt besteed aan dit probleem en dat alle alarmbellen lijken te rinkelen. Het is te hopen dat de verantwoordelijken worden opgespoord en dat er strafrechtelijke stappen worden ondernomen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze ernstige vervuiling. Aan de andere kant zijn er nog veel vragen die onbeantwoord blijven, ook bij mij persoonlijk.

  Een van mijn bezorgdheden betreft de kwaliteit van zuivelproducten en vlees van vee uit de Alblasserwaard. De dieren in dit gebied verblijven in een omgeving met chemische verontreiniging in de lucht, eten gras dat mogelijk chemisch verontreinigd is en drinken vaak uit sloten die eveneens vervuild kunnen zijn. Dit roept vragen op over de veiligheid van deze producten en hoe de kwaliteit ervan wordt gewaarborgd.

  Daarnaast maak ik me zorgen over de verontreiniging bij beroepstuinders die binnen de getroffen regio hun producten kweken, en de beroepsvishandel die actief is op de verontreinigde Merwede. Het is belangrijk om te weten wat de mogelijke effecten zijn van deze vervuiling op de gewassen en de visstand, en welke maatregelen er genomen worden om de veiligheid te waarborgen.

  Al met al zijn er nog veel onbeantwoorde vragen en zorgen met betrekking tot het PFAS-schandaal in onze regio. Het is van groot belang dat er transparantie, onderzoek en actie plaatsvinden om de gezondheid van mens, dier en milieu te beschermen en om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van deze verontreiniging

 2. Sliedrecht24 geeft eerlijk nieuws.
  Zonder dit nieuws zag de democratie in Sliedrecht er toch echt anders uit. Dan had er nog meer onder de pet verdwenen. Dus van censuur is juist totaal geen sprake op Sliedrecht24.
  De uitzending van Zembla was toch duidelijk genoeg. Er zijn best veel inwoners die vechten tegen kanker, of dierbare verloren zijn.
  Er zijn pijnlijke verhalen te lezen in de reacties. Pijn waar mensen dagelijks mee moeten leven.
  Dan hoeven we de uitzending van Zembla toch niet in twijfel te trekken! Dat is het laatste wat we nu nog kunnen gebruiken na dit heftige nieuws! Mensen zijn ongerust of verwerken hun ziekte, hun verlies noem het maar op. Chemours is gif zowel in hun productie als in hun denken. Meer bewijs als we nu hebben is er toch niet nodig!

 3. @kees

  Dat is dus censuur.
  Geweigerd worden omdat je het niet eens bent met de ander.

  Ik zie de ernst wel in van de situatie
  Alleen niet van het doemdenken op deze site.

  Ik lees te vaak dat ziek zijn in ons dorp gelinkt wordt aan chemours

  En dat is geen feit, maar een onderbuikgevoel, wat verder onderzocht dient te worden.

  Ik heb mijn tegengeluid gegeven.
  Jij de jouwe.

  Zo gaat dat. Fijne dag!

 4. Kees Boer. Ik was van plan niet meer op je te reageren want kan mijn tijd beter inzetten maar dan toch voor ’t laatst… Jij mag menen dat je de wijsheid in pacht hebt en het veel beter weet dan al die honderden die wel de ernst van de zaak zien met ons .Als je je lef hebt om het eerlijke werk van een journalist die > 40 jaar ervaring heeft in twijfel te trekken ben je dus echt gestoord en zou je feitelijk geen toegang tot deze site meer moeten krijgen. Je zet jezelf totaal buiten spel man. Jouw genuanceerde geluid is totaal misplaatst. Resume…. Kies een andere manier om je gefrusteeerde leventje uit te vechten

 5. Wij doen niet aan censuur. Zelfs de reacties met de grootste onzin van Kees Boer komen online, dat zie je.
  Maar leg ons geen woorden in de mond die niet kloppen. Dan kunnen we beter afscheid van elkaar nemen.

  En 1 ding: Wij bepalen wat wij als nieuws zien en brengen. De lezer bepaalt wat hij of zij leest.

  En ook over modereren, gaat de redactie en niet de lezer. Wij modereren en maar goed ook. Alle vloek-, scheld- of spammails komen je niet voor ogen.
  Elders wordt ook gemodereerd bij een krant of er kan helemaal niet meer worden gereageerd.
  En regels kennen we al acht jaar. Zie pagina ‘Van de redactie’, nr. 2.

 6. @redactie

  Dat is censuur.
  In Sliedrecht wonen we toch, geen moskou?

  Jullie berichten echt extreem veel op chemours. Ik mag daar iets van vinden en laat graag een genuanceerder geluid horen.

  Als bangmakerij of verder ophitsen alleen welkom is zegt dit heel veel over jullie.

  Waarom ik hier ben. Ik woon hier en lees graag het nieuws, en vind daar is vind en maak gebruik van de reageer knop. Waar hij voor bedoeld is.

  De redactie gaat nu regels opstellen die ze niet handhaven. Zie debat over azc.

  Resume: gedraag je als een volwassen journalist en stop met modereren. Gebeurt elders ook niet!

 7. Wij kunnen besluiten om de reacties van Kees Boer niet meer toe te staan. Bedankt voor de suggestie.
  Als je het dan zo niet met onze berichtgeving eens bent, nieuws brengen als dat er is en niet anders, wat doe je hier dan dagelijks? En waarom moet je overal op reageren zonder inhoudelijk te zijn, waar we telkens terecht om vragen.

 8. @redactie

  Zet dan de reactie uit.
  Scheelt werk.

  Deze site kan bijna pfas24.nl heten zoveel jullie erover berichten.

  Jullie nemen zelf een sturende rol.
  Elke keer klagen over reacties is erg.flauw

 9. Een reactie van een roepende inwoner uit de Sliedrechtse Milieu Woestijn
  Tot nu toe 73 reacties op Sliedrecht 24 over onze Woon Werk en Leefomgeving
  Waar blijft de uiting van betrokkenheid op Sliedrecht 24 van de 6 Geregristeerde Politieke Partijen?
  Raadsleden wilt u niet reageren? Mag u niet reageren ? En of is u een spreek verbod opgelegd ?
  Weet U nog verkiezingen 2022 de grootste Stroming de ZWM 9055 Stem en Kiesgerechtende in Sliedrecht vertegenwoordigde 44 %
  Kan ik daar de 21 stemmen bij optellen ? En de ZWM nog groter maken tot 9071 is 45 %?van Stem en Kiesgerechtende inwoners van Sliedrecht?
  Is dit het toekomst Perspectief tot 2026? Gebrek aan.a. Openheid?
  Gevolgen ontwikkeling ZWM niet belangrijk?
  Daar denken o.a. KoningWillem Alexander en kvk Zuid Holland Jaap Smit wel anders over
  Ga maar door met verstoppertje spelen tot 2026
  Misschien leef ik dan nog en dat meen ik oprecht dat de dan geregristeerde politieke partijen de ZWM Kiezers aan zich hebben gebonden in alle Openheid en nieuw Perspectief over hun Woon Werk en Leefomgeving

 10. Heren, we zijn hier geen forum. Vaker gezegd.
  Op elkaar reageren, graag elders (wij moeten elke reactie lezen en persoonlijk goedkeuren. Dus extra werk!)
  Inhoudelijke reacties op artikelen zijn en blijven welkom.

 11. Andere Kees.
  Dat doe ik niet.
  Wij hebben een berekening dat er in Sliedrecht bijna 16% meer sterfte aan kanker is dan in vergelijkbare andere gemeenten in Nederland. Bronnen CBS en Nederlands Kankerinstituut.
  Het enige verschil is dat wij hier in Sliedrecht een bedrijf als Chemours/DuPont tegenover ons hebben.
  Wij in Sliedrecht gaan inderdaad allemaal ooit een keer “dood” zoals jij dat formuleert. De reden is dat dit een onderdeel van ons leven is en bij sommigen gevallen is Chemours daarin vermoedelijk de oorzaak.

  Verder houden wij het bij de feiten die wij dagelijks in razend tempo voorbij zien en horen komen die zijn schrikbarend. Het staat iedereen vrij daar iets mee te doen. In jouw geval lekker doorleven en je er niets van aantrekken. Je gewoon niet druk maken want het zal best meevallen.

  Of niet..

 12. @kees: je zaait onnodig onrust.

  Allereerst chemours hoort hier niet. Zijn we het over eens.

  Maar niet alles kan je wijten aan chemours.

  Als je kijkt naar de data wijkt sliedrecht 3% af vh landelijk gemiddelde. (Bron: kankeratlas)
  Net zoals heel veel gemeentes. (Waar chemours niet zit)

  Als ik jouw reactie allemaal moet geloven heeft heel sliedrecht straks kanker, gaan we allemaal vroeg of laat dood. En de enige reden is chemours.

  Als je niet uit je moestuin eet, niet dagelijks in de rivier zwemt is het risico verwaarloosbaar.

  Verwaarloosbaar wil niet zeggen dat we het maar moeten accepteren, maar de bangmakerij die jij teweeg brengt slaat nergens op.

  Resume: hoort chemours hier: nee. Nergens niet trouwens.

 13. Alle aandacht gaat nu wel uit naar Chemours/ Dupont terecht overgens maar hoe zit het met de uitstootnormering en de restantafvoer van HVC / Zavin welke ook actief zijn op de Staart en wat lekt er niet uit die grote groene heuvel in beschermd..? natuurgebied de Biesbos aan de overkant..☝️🤔

 14. M van den Berg.. Ik heb hier een foto van twee koppen thee. Eén gezet met leidingwater en één met gezuiverd water. Stuur me aub uw mailadres dan kan ik u het resultaat laten zien. Het verschil laten proeven kan ook maar dat moet dan hier ter plaatse in Sliedrecht. Ik sta er voor open om dat te doen. Een wereld van verschil.

 15. Vaak vakantie gehouden in de Biesbosch en/of de Merwelanden, woon niet meer op Sliedrecht, maar begin nu toch af te vragen wat er in het verleden gebeurd is. Op sommige plaatsen groeit en bloeit alles, en op andere plaatsen alles zo dood als een pier.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld