Energieregio Drechtsteden wil ’t gas erop bij energietransitie; Een forse opgave!

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De energieregio Drechtsteden wil vaart maken met de energietransitie. “Om de vastgestelde doelstellingen in 2030 te realiseren, is het belangrijk om het huidige tempo van de uitvoering vast te houden, maar liever nog te versnellen”, stelt stellen ze. 

De energieregio Drechtsteden boekt voortgang met de uitvoering van de Regionale EnergieStrategie 1.0 (RES). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Regionale Energiestrategie Drechtsteden. (Stockfoto)

De doelstelling voor energieverbruik is om tenminste 20% minder energie (elektriciteit en gas) te verbruiken in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2020.

Verbruik
Cijfers van netbeheerder Stedin tonen volgens de energieregio Drechtsteden aan dat het totale elektriciteitsverbruik in 2022 bij kleinverbruikers (met name woningen) met 2,6% is verminderd ten opzichte van 2020. Het totale elektriciteitsverbruik van grootverbruikers (bedrijven) is ten opzichte van 2020 met 3,8% toegenomen. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik is bij kleinverbruikers met 3,6% en bij grootverbruikers met 3,5% afgenomen. Het gasverbruik is in 2022 ten opzichte van 2020 zowel bij kleinverbruikers (-/-11,8%) als bij grootverbruikers (-/- 11,6%) flink afgenomen. De stevige vermindering in gasverbruik in 2022 is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de sterke stijging van energietarieven naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Forse opgave
Om de vastgestelde doelstelling in 2030 te realiseren, is het op alle thema’s volgens de energieregio Drechtsteden zaak om het tempo tenminste vast te houden, maar liever nog te versnellen. “Het vasthouden van het tempo zal op zichzelf naar verwachting al een forse opgave zijn. Dit onder andere vanwege de dreigende schaarste aan vakmensen. Maar bijvoorbeeld ook omdat de opgaven ingewikkelder zullen worden. Tegelijk zijn er nieuwe rijksmiddelen en subsidies beschikbaar voor het klimaat- en energiebeleid, waarmee de uitvoeringskracht van de gemeenten en provincie kunnen worden vergroot én projecten kunnen worden gesteund”, schrijft de energieregio Drechtsteden. Hier online staat het volledige rapport.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld