Pioenrozenkweker Warmerdam geeft lezing bij Groei & Bloei afd. Alblasserwaard

SLIEDRECHT – In bibliotheek AanZet aan Scheldelaan 1 geeft pioenrozenkweker Ruud Warmerdam dinsdag 21 november 2023 een lezing. Het thema is ‘De passie voor pioenen’. De lezing begint om 20.00 uur. Leden mogen gratis deze bijwonen; niet-leden zijn ook welkom en betalen een entree van € 2,50 p.p. Koffie en thee is inbegrepen.

Ruud Warmerdam is pioenrozenkweker. Hij is inmiddels de derde generatie en heeft in Oude Wetering meer dan drie hectare met Paeonia’s zoals de pioenroos officieel heet.

Door Warmerdams fascinatie voor de pioenroos is ook de tuindienst van De Tuinen van Appeltern in de loop der jaren besmet geraakt. Overal in het park staan ze en ook een border met alleen maar pioenrozen is er te zien.

Geneeskrachtig
Vanaf de 19e eeuw werden het populaire sierplanten met name in Engeland en Frankrijk. Maar het is allemaal begonnen met de geneeskrachtige werking. Al zeker 2000 jaar worden de wortels en zaden van de pioenen gebruikt bij gewrichtszwellingen, stuiptrekkingen en menstruele bloedingen. De brouwsels van de wortels worden ook gebruikt als kalmeringsmiddel, pijnstiller en transpiratie-beperker. De zaden van pioenen worden naast de geneeskrachtige werking ook gebruikt als smaakmaker bij het bereiden van maaltijden.

Parfums
Dan nog houdt het niet op want de felst gekleurde pioenbloemen worden toegepast als grondstof voor verf. Het meest bekend is de pioen om zijn geur en dus worden de best geurende pioenen tot op de dag van vandaag gebruikt bij de meest exclusieve parfums. Het woord pioen staat dan ook met hoofdletters geschreven in de levensgeschiedenis van de familie Warmerdam uit Oude Wetering/ Roelofarendsveen. “We zijn bijna pioenen”, zegt Ruud Warmerdam, “Topkwaliteit staat centraal!”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld