Partijen willen niet overruled worden door grotere gemeente

SLIEDRECHT – Lokale partij PRO Sliedrecht kon dinsdagavond 15 mei 2018 reken op steun. De partij kwam met een amendement met betrekking tot het rapport ‘Verstandig versterken’ van Bureau Berenschot. Het amendenement werd unaniem gesteund. Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) diende het in.
 
Demissionair-wethouder en raadslid Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) aan het woord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
“Daarbij stoort het ons dat het rapport over de drie genoemde kleinere gemeenten in de Drechtsteden stelt dat op onderdelen een meer volgzame rol zou passen (pagina 20) en dat lokale frictie buitenspel kan worden gezet (pag. 19). Dat wekt de indruk dat de gemeente Sliedrecht zich dient te voegen in mogelijke plannen die wel eens niet helemaal of helemaal niet in het belang van ons dorp zouden zijn en dat de raad daarbij dan zelfs buitenspel zou kunnen worden gezet. Te meer omdat het daarbij dan vooral zal gaan om plannen op het ruimtelijk-economisch terrein; juist onderwerpen die in de raad van Sliedrecht belangrijk worden gevonden”, stelde PRO Sliedrecht.
 
Woordje
Lokaal wat kan, regionaal wat moet. Het CDA heeft ook het gevoel dat dat de insteek van de brief is”, sprak raadslid Frank Dunsbergen. Hij verwees naar de brief waarin de kern ‘samen doen’ stond. Dunsbergen vroeg om goed te communiceren naar de inwoners. Het CDA kon niet meegaan met de toon. “Het woordje ‘stoort’ willen we graag veranderen in ‘verbaast'”, aldus Dunsbergen. Fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) sprak dat in de voorbereidingen breder wordt gekeken dan verwoord in de rapport Berenschot. “We zullen als raad ons ook nader moeten bezinnen op regionale samenwerking. De Jager zou ‘stoort’ veranderd willen zien in ‘daarbij valt het ons op.” Namens de VVD sprak fractievoorzitter Roelant Bijderwieden. “De VVD Is benieuwd hoe de gemeente Dordrecht zelf naar het rapport kijkt. Wij staan als VVD positief over de samenwerking in de regio. Wij storen ons een beetje aan het woord storen”, grapte Bijderwieden. Het amendement werd aangepast in ‘verbaasd’. 

Baas in eigen huis “Er speelt bij Slydregt.NU geen emotie maar realisme als je eenmaal op de trein springt van het opgeven van zelfstandigheid dan is er geen weg meer terug. Weggegeven is weggegeven. Daarom steunen wij ook het amendement van PRO Sliedrecht. Wij willen als kleinere gemeenten niet worden overruled door grotere gemeenten. De Sliedrechtse raad is de baas in eigen huis en niemand anders”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). Het standpunt van Slydregt.NU betreffende de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden blijft niet te min onveranderd. Jongeneel: “Wij willen de vrijheid hebben om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Laat de arrogante stad Dordrecht het maar uitzoeken. Alleen bereik je niets, Eendracht maakt macht! Tenslotte willen wij dat onze eigen wethouders verantwoordelijk blijven voor hun portefeuille.”

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld