SLIEDRECHT – Voortrekker van Sliedrecht Regenboogdorp is PvdA Sliedrecht. De partij blikte dinsdagavond 17 september 2019 tijdens een oordeelsvormende vergadering waarbij het onderwerp werd besproken nog even terug. “Het aannemen van de motie Sliedrecht regenboogdorp was het laatste besluit dat deze raad in 2018 heeft genomen. Tijdens de debatten dinsdag 18 december 2018 werd de principiële gevoeligheid over de Sliedrechtse LHBTI gemeenschap duidelijk en twee weken later werd die gevoeligheid nog eens landelijk duidelijk met de presentatie van de Nashville verklaring”, sprak fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA).
Anton Huijzer voert het woord in de gemeenteraad. De visie is er gekomen na een brede, maar niet unanieme motie. Het College van B & W voerde dit uit voor het hoogste orgaan (de gemeenteraad – red.). (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Dat was voor de PvdA weer aanleiding was om op Valentijnsdag de voorzitter van onze raad alvast een regenboogvlag aan te bieden. Huijzer: “Maar wat deze periode vooral duidelijk heeft gemaakt, is dat we niets opschieten met naar elkaar te wijzen en elkaars levenswijze te veroordelen. Maar dat we elkaar beter kunnen respecteren en in de geest van artikel 1 van de grondwet kunnen accepteren. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder.” De PvdA kon zich dan ook vinden in het breder trekken in de uitvoering van deze motie naar een inclusieve samenleving. Huijzer: “Bijzonder content zijn wij met de manier waarop ook de aandacht gevraagd wordt voor de acceptatie van de LHBTI die in een verzorgingsinstelling verblijft (met name de ouderen). En vanzelfsprekend zijn we blij dat op coming out day ook in Sliedrecht de regenboogvlag uit de kast komt.”
Regenboog(vlag)
De SGP-ChristenUnie vindt dat al het leven tot ontplooiing mag komen. Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “De visie is in lijn met ons verkiezingsprogramma waaraan iedereen mee kan doen. We hadden het over een inclusieve visie en nu wordt gesproken over een doelgroep, waarvoor uitvoering wordt geregeld. Wat wordt gedaan aan andere groepen en minderheden? Hoe gaan we die aandacht geven? Wij geloven dat het hijsen van een regenboogvlag afbreuk doet en aansluiting als regendorp niet aansluiting betekent.” Paas noemde het symbool politiek. Dat laatste vond Huijzer te verder gaan. “De vrijheid van de LHBTI-gemeenschap is niet overal vanzelfsprekend.” Paas vertelde dat de symboolpolitiek gevoelig ligt bij zijn achterban. Paas betoogde dat de regenboog een bijbelsymbool is. “God gaf de regenboog als teken. Een teken dat hij de wereld lief heeft”, aldus Paas, die verschillende keren werd onderbroken door de PvdA en PRO Sliedrecht. Paas: “Het symbool van de regenboog is de trouw van God en belangrijk voor onze achterban. Gods trouw en liefde voor alle mensen.” Voor de LHBTI-gemeenschap stelde Paas dat voor deze groep wel bescherming moet zijn, dus ongeacht ‘liefde en geaardheid’.
Vragen
Slydregt.NU was niet tevreden over het collegevoorstel. “Als Slydregt.NU de beleidsnotitie leest dan komen bij ons zes vragen naar boven. Is er überhaupt met de betrokken partijen gesproken. Is er gesproken met de leden van de LHBTI gemeenschap in Sliedrecht? Waar hebben zij behoefte aan? Wil het middelbaar onderwijs, de verzorgingsinstellingen en sportverenigingen wel deelnemen aan de voorlichtingstrajecten en bijeenkomsten? Vindt er pestgedrag plaats in verzorgingsinstellingen in Sliedrecht vanwege de geaardheid van de bewoners?”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU), “Deze beleidsnotitie oogt zielloos het lijkt erop dat men dacht in het gemeentekantoor ‘O ja, wacht! Wij moeten deze motie nog uitvoeren.”
Goede zaak
Tevredenheid was er ook bij Slydregt.NU. Jongeneel: “Wij zijn tevreden dat er de volgende zaken niet in de beleidsnotitie staan: transgendertoiletten en regenboogzebrapadden. Dit past niet bij de cultuur van Sliedrecht. Het is gericht op de acceptatie van de LHBTI gemeenschap. Sliedrecht gaat zijn acceptatie tonen van de LHBTI’s door op coming out day (jaarlijks op 11 oktober – red.) de regenboogvlag uit te hangen. Dit vinden wij een goede zaak.”
Scholen en kosten
De VVD vroeg zich af of er een nulmeting is en of ook de scholen ook al er mee zijn gemoeid. Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) is verbaasd dat de voorlichting alleen op de middelbare school gebeurt. Van Wijngaarden zou het op prijs stellen als de voorlichting ook naar de leerlingen van de basisscholen gaat. Fractievoorzitter René de Munck (D66) was het met Van Wijngaarden ‘volledig eens’, maar De Munck denkt dat het nog een zware dobber wordt. Ook wil De Munck dat niet moet worden gesproken over ‘bieden of aanbieden’, maar meer volgens hem over ‘afnemen’. Raadslid Maria Stam-Smeets (PRO Sliedrecht) vond het jammer dat hiervoor € 30.000,– kosten moeten worden gemaakt. “We maken allemaal deel uit van de regenboog, die de mensheid in alle diversiteit voorstelt”, sprak Stam. “Dee kosten komen uit sociaal en dat is juist de kant waar de financiële klappen vallen”, stelde raadslid Rens den Besten (CDA). Volgens Huijzer (PvdA) is LHBTI-onderwijs al een verplicht onderdeel in het MBO. “We hebben hier ook nog voortgezet onderwijs, het Griendencollege”, reageerde wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht). De SGP-ChristenUnie wilde nog even kwijt dat er ‘veel respect is voor andersdenkenden.’ Paas vertelde het fijn te vinden dat ook het christelijke standpunt bekend zou worden gemaakt als er lespakketten naar het onderwijs gaan. Hij wilde voorkomen dat ‘de andersdenkenden’ gelovigen zouden worden ‘weggezet’.
Wanneer een symbool zoals de regenboog als eerste wordt genoemd in de Bijbel als symbool van Gods belofte dat hij de aarde nooit meer door een overstroming zal straffen (Genesis 9) dan is wat dat betreft duidelijk wat de oorsprong van de regenboog is. Dat later Jan en Alleman de regenboog is gaan gebruiken naar eigen goeddunken is best typisch, dit verhaal uit de Bijbel mag toch algemeen als bekend worden beschouwd of is dat teveel gevraagd? De regenboog dus gebruiken om je eigen politieke agenda te promoten is best kras. Dat laat onverlet dat iedereen ook vanuit diezelfde Bijbel kan putten om bijvoorbeeld zijn naaste lief te hebben. Mensen die de Bijbel dus willen navolgen zullen nooit of te nimmer haatdragend mogen zijn richting mensen die een lhbti-gerichtheid hebben. Dat je op grond van diezelfde Bijbel vindt dat er uiting aan geven in strijd is met de Bijbelse instellingen is een ander verhaal.
Even over het symbool de regenboog.
Stichting de Hoop.
Jullie vast wel bekend, gebruikte ook de regenboog in hun vlag.
Toen was het toch ook geen probleem?