Partijen gaan los over Nota van Uitgangspunten voor de Omgevingsvisie

SLIEDRECHT – Tijdens de oordeelsvormende vergadering dinsdagavond 18 februari 2020 besprak de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten voor de Omgevingsvisie. Op de tweede dinsdag in maart valt hierover een besluit. Verschillende politieke partijen gaven hun visie en dat deden ze soms vrij uitgebreid, soms met aanvullingen. 
 
Raadslid Arnoud Spruyt is dinsdagavond aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
 
Raadslid Arnoud Spruyt beet het spits af bij dit onderwerp. “We zijn blij met de aandacht in de nota voor fysieke verbindingen. Bijvoorbeeld voor het west-oost verbindende dijklint in Sliedrecht als belangrijkste ruimtelijke structuurdrager. Dankzij inspanningen van de SGP-ChristenUnie is enkele jaren geleden een dijkvisie vastgesteld en we zijn blij dat het dijklint als kernpunt in de NvA terecht is gekomen. Maar er zijn genoeg andere opgaven die terecht in de nota een plekje hebben weten te bemachtigen, zoals: de verbinding tussen polder en dorp en het vraagstuk hoe we onze infrastructurele verbindingen en OV verbindingen duurzaam in stand houden, zoals de A15 en de waterbus”, sprak raadslid Arnoud Spruyt (SGP-ChristenUnie), “Goed dat in de nota wordt gesproken over het dorpse karakter van Sliedrecht. Bij een dorps karakter moet ik denken aan onderlinge sociale verbindingen, het tweede punt van mijn betoog: de hechte gemeenschappen, zoals kerken maar ook cultuur – en sportverenigingen. Als SGP-ChristenUnie willen we er nadrukkelijk voor pleiten die krachten zowel in het proces als in de inhoud van de omgevingsvisie te benutten.”
 

Met elkaar in gesprek
In de nota staat dat nog meer wordt gefocust op het betrekken van inwoners. En dat is volgens Spruyt natuurlijk een goed doel. “Maar we hopen ook dat er verbindingen ontstaan tussen inwoners en ondernemers, inwoners en organisaties, ondernemers en organisaties, en deze groepen onderling. Immers is dat hetgene waar de omgevingswet dadelijk omdraait. Beschouw dus deze groepen niet al te zeer los van elkaar, al snap ik dat je dat doet om ze goed te kunnen targetten. Maar het zou mooi zijn als ze ook met elkaar in gesprek gaan. Er een brede maatschappelijke dialoog ontstaat. Het doel is immers niet om enkel kennis te nemen van elkaars standpunten, maar om in dialoog begrip te krijgen voor elkaar en elkaars belangen en waarden en normen”, aldus Spruyt.

Participatie
Volgens Spruyt wordt veel over participatie gesproken. Spruyt: “Meedoen in de samenleving. Meedoen in besluitvorming. Als SGP-ChristenUnie willen wel gezegd hebben dat verschillen in de samenleving vertaald wordt naar verschillen in participatie. Met andere woorden: bepaalde, meer mondige en goed georganiseerde belangengroepen kunnen oververtegenwoordigd zijn in allerlei vormen van participatie sessies, zowel online als offline. Dit kan bijvoorbeeld ten koste gaan van ouderen die moeite hebben om mee te komen in de digitaliserende wereld, of jongeren die geen sociaal netwerk hebben. We willen het college vragen om zich er bewust van te zijn dat er altijd participatie asymetrie kan optreden.”

Duurzaamheid
Het CDA wil dat Sliedrecht een gemeente is en blijft met een leefomgeving ‘waar mensen blij van worden’. Raadslid Vincent Prins (CDA): “Dat vraagt nogal wat van ons allemaal. We zijn een klein stipje op de wereldbol, maar samen met alle andere kleine stipjes hebben we wel een verantwoordelijkheid naar de toekomst toe. De Omgevingsvisie is een middel om daar een bijdrage aan te leveren. Vanavond bespreken we de Nota van Uitgangspunten voor de Sliedrechtse Omgevingsvisie. Het CDA vindt verduurzaming een noodzakelijke stap. We willen ons voorbereiden op een ingrijpende klimaatverandering. Er zijn maatregelen nodig tegen hittestress, wateroverlast en droogte. De eerste twee staan in de Nota van Uitgangspunten, maar droogte ontbreekt. We zouden graag zien dat bij de opgaven ook droogte wordt toegevoegd. We horen graag of de andere fracties dat met ons eens zijn. Het CDA wil schonere energie gebruiken. De opwekking van duurzame energie moet goed ruimtelijk worden ingepast. Daarbij moet rekening worden gehouden met andere toekomstige ontwikkelingen, zoals woningbouw. Een groene omgeving maakt mensen gelukkiger. Het gaat echter niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Het CDA wil graag meer biodiversiteit. Dat is goed voor mens en dier.”

Wonen
Het CDA wil voldoende woningen die aansluiten op de behoeften van onze inwoners en waardoor we in Sliedrecht een goed voorzieningenniveau kunnen houden. “Voor sommigen is de enige oplossing: meer verdichting van Sliedrecht ten zuiden van de spoorlijn. Het CDA wil daarmee voorzichtig zijn! We hebben het wel over de leefbaarheid van onze inwoners! Als er te veel mensen op een kluitje wonen, is dat niet goed voor de leefbaarheid. Dan krijg je meer irritaties tussen inwoners. Ook leidt dat tot een dichtslibbend wegennet, zeker zolang er niks gebeurt aan het aantal in- en uitgangen van Sliedrecht. Een goede bereikbaarheid per fiets, per auto en per openbaar vervoer is een randvoorwaarde voor woningbouw”, aldus Prins. Concentratie van sociale woningbouw is een ‘uitdaging’. Prins: Ik hoor graag wat het college daarmee bedoelt. Ik dacht dat we in de gemeenteraad iets anders hadden afgesproken, namelijk spreiding in plaats van concentratie.”

Merwede
Het CDA wil dat de inwoners kunnen genieten van de rivier. Prins: “Vanaf de dijk moeten we doorkijkjes naar de rivier houden. Van het CDA mogen er nog meer doorkijkjes naar de rivier komen. Laten we trots zijn op de rivierzichten vanaf de Baanhoek en vanaf de Adriaan Volkersingel. En natuurlijk ook op het uitzicht vanaf het Watertorenterrein, waarover we vorig jaar hebben besloten dat dat terrein in de toekomst openbaar toegankelijk moet worden. De Merwede is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook de basis voor onze maritieme sector. Naast de zorgsector is de maritieme sector een van de motoren van onze lokale economie. De regio Drechtsteden noemt zichzelf een maritieme topregio.” Het CDA vertelde dinsdagavond trots te zijn op de watergebonden bedrijven in het dorp, zoals op het Kerkerak. Prins: “Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Sliedrecht is en blijft het enige echte baggerdorp. Ik vind het mooi dat het woord “baggerdorp” maar liefst acht keer voorkomt in de Nota van Uitgangspunten. Sliedrecht is slechts een klein stipje op de wereldbol, maar wel een uniek stipje. Volgens de Nota van Uitgangspunten zijn we een eigenzinnig en betrokken baggerdorp. Dat willen we graag zo houden. Samen met elkaar. Zij aan zij.”

Inwoners
PRO Sliedrecht wil dat het college zich samen met de raad gaat inzetten om de participatie te vergroten. Raadslid Glawish Safai Pour (PRO Sliedrecht) refereerde ook aan de informatiebijeenkomst. “Hoe kunnen we communiceren? Waarom waren er weinig mensen op een informatiebijeenkomst? Ik wil transparantie en meer betrokkenheid van de inwoners en niet bij verenigingen”, benadrukte Safai Pour. Fractievoorzitter Anton Huyzer (PvdA) bekruipt soms het gevoel of de nieuwe wet de boel gaat vereenvoudigen. “Als we de inwoners van Sliedrecht als doelgroep zien… die vormen gezamenlijk de eigenaren van Sliedrecht. Die noemen we liever geen doelgroep. In de kernwaarden hardwerkend en rust herkennen we Sliedrecht wel. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld