‘Overleg met Omgevingsdienst over teflon-onderzoek’

SLIEDRECHT / REGIO – De provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zouden een onderzoek overwegen naar de gevolgen voor mens en milieu van de productie van teflon door Chemours (voorheen van Dupont) aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Dat bericht Follow the Money. 

Komt er een onderzoek door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid naar de gevolgen van de teflonproductie bij de Chemours (voorheen van DuPont) in Dordrecht? (Foto Sliedrecht24)

Aanleiding is eerdere berichtgeving door het multimediale platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek over de gezondheids-en milieuschade die de Chemours / DuPont teflonfabriek in Dordrecht mogelijk heeft veroorzaakt.

Nooit onderzoek gedaan
Deze week ontstond na de berichtgeving door Follow the Money en Sliedrecht24 behoorlijke onrust in de gemeenten Sliedrecht en Dordrecht. Met name de stof PFOA (perfluoroctaanzuur, dat tot 2012 ook in Dordrecht werd gebruikt bij de fabricage van teflon – red.) heeft in de omgeving van de Amerikaanse DuPont-teflonfabriek in West-Virginia tot ernstige vervuiling van het grond- en drinkwater geleid. In Nederland is echter nooit specifiek onderzoek gedaan naar de gevolgen van de uitstoot van PFOA en de gevolgen daarvan door een vergelijkbare DuPont-fabriek in Dordrecht, ook al was daarvoor volgens experts wel degelijk aanleiding toe. Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld door SP-kamerlid Erik Smaling aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu). 

Wethouder
Na de berichtgeving op Sliedrecht24 pakten GroenLinks en D66 in Dordrecht de zaak op. Zij stelden vragen aan verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden (Milieu) van de gemeente Dordrecht. Zijn reactie is geïnterpreteerd als dat Van der Linden de toezegging had gedaan dat de Onderzoeksdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) een onderzoek gaat doen. Volgens Follow the Money, die de gemeente Dordrecht sprak, leeft de zaak ‘sterk’ in de omgeving van de stad. De provincie Zuid-Holland zou volgens het multimediale platform in overleg zijn getreden met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Zij zouden de vervolgstappen kunnen bepalen. Donderdagmiddag 17 september 2015 vertelde de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid tegen de redactie van Sliedrecht24 ‘nog niet zover te zijn’.

1 gedachte over “‘Overleg met Omgevingsdienst over teflon-onderzoek’”

  1. Het kan absoluut geen kwaad, dat hier eens DIEPgaand onderzoek naar wordt verricht. De rook uit de schoorstenen van DuPont waait al tientallen jaren over Sliedrecht en Dordrecht… Met alle mogelijke gezondheidsgevolgen van dien…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld