Oproep voor vaccinatie kinderen vanaf september

SLIEDRECHT / REGIO – Vanaf 7 september 2015 vinden de vaccinaties plaats van kinderen tegen DTP, BMR en HPV. Alle kinderen die zijn geboren in 2002 en 2006 ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt Rivas Zorggroep donderdag 20 augustus 2015.

Rivas Zorggroep vaccineert dit jaar weer kinderen tegen DTP, BMR en HPV. (Foto via Rivas Zorggroep)

Kinderen die zijn geboren in 2006 krijgen een oproep voor de inenting tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen en rodehond). Meisjes die zijn geboren in 2002 ontvangen een oproep voor de inenting tegen baarmoederhalskanker, de HPV-vaccinatie. Alle inentingen worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid. Het inenten vindt niet plaats in Sliedrecht, maar wel in o.a. Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht.

Complicaties 
Volgens de Nederlandse overheid vermindert een vaccinatie tegen DTP en BMR de kans op een aantal besmettelijke ziekten die ernstige complicaties kunnen geven. De Rivas Zorggroep meldt, dat in principe alle kinderen gevaccineerd mogen worden, behalve als een kind op dat moment koorts of te weinig weerstand heeft.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker zou worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Volgens de overheid beschermt het HPV-vaccin meisjes voor een groot deel tegen baarmoederhalskanker. Doordat het virus veel varianten kent, zou het HPV-vaccin geen volledige bescherming bieden. Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, geeft de Nederlandse overheid het advies om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.

Inentingen
De HPV-vaccinatie bestaat sinds vorig jaar uit twee inentingen. Voorheen kregen meisjes drie inentingen, maar uit onderzoek zou zijn gebleken dat twee prikken van het vaccin even goed beschermen. Meisjes hebben in maart de eerste vaccinatie gekregen.

Informatie
Voor meer informatie en vragen over de vaccinaties kunnen mensen contact opnemen met de Rivas Zorglijn, tel.: 0900-8440 of een email sturen naar: [email protected]. Meer informatie over de vaccins en het volledige vaccinatieschema is te vinden op de Rivas-website.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld