SLIEDRECHT – Houders van een moestuin in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht kunnen zich aanmelden voor een onderzoek naar PFAS. Het onderzoek in hun tuin wordt uitgevoerd door het onafhankelijke projectbureau Moestuinherstel. Ook moestuinders die niet met het bodemonderzoek en eventuele maatregelen willen meedoen, worden opgeroepen zich aan te melden voor donderdag 10 oktober 2024. Deelname aan het onderzoek en eventuele maatregelen zijn gratis.
Met een grondboor worden bodemmonsters genomen.
“We willen eerst een goed overzicht krijgen van alle moestuinen in het gebied. We hopen daarom dat zo veel mogelijk moestuinders zich aanmelden. Daarna selecteren we een aantal moestuinen voor het bodemonderzoek naar de hoeveelheid PFAS. Ook onderzoeken we het slootwater van aangrenzende sloten en meten we hoe diep het grondwater staat. Op basis van deze steekproeven geven we een advies voor alle moestuinen”, zegt Robbert Brandt, projectleider van Moestuinherstel. Op de website staat een kaart met de grenzen van het projectgebied. Brandt legt uit: “Moestuinders kunnen hier controleren of hun moestuin binnen het projectgebied valt. Ook eigenaren en gebruikers van moestuinen die net buiten het projectgebied liggen, kunnen zich aanmelden. Maar de focus van het extra bodemonderzoek ligt voorlopig op het projectgebied.” Moestuinders kunnen zich tot 10 oktober a.s. aanmelden via de website of met de onderstaande QR-code. De aanmelding loopt via Tritium Advies dat het onderzoek voor het project Moestuinherstel uitvoert.
Aanpak vervuiling
Veel moestuinen in Dordrecht en omgeving zijn vervuild met de PFAS-soort PFOA. Deze chemische stof is in het verleden door de Chemours-fabriek in Dordrecht uitgestoten. De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht en Chemours hebben het onafhankelijke projectbureau Moestuinherstel aangesteld om de vervuiling aan te pakken. De partijen willen bereiken dat moestuinders uit de vier gemeenten weer veilig en zonder beperkingen groenten en fruit uit eigen tuin kunnen eten. De mate van vervuiling verschilt per moestuin. Voor sommige moestuinen geldt het advies om groenten en fruit uit eigen tuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. Voor een klein aantal moestuinen wordt het eten uit de eigen moestuin geheel afgeraden. Voor tuinen verder weg van de Chemours-fabriek gelden geen beperkingen. Alle adviezen voor het eten van groenten en fruit uit eigen tuin zijn te vinden op deze website.
Ik hoef Chemours niet te verdedigen maar zou het positief willen zien. Chemours heeft zoveel reacties van burgers en overheid aan zijn broek gekregen dat ze gedwongen zijn om hierin te participeren. Dat kun je lezen op de website moestuinherstel.nl. Gemeenten en Chemours gaan dit samen aanpakken. Verder, PFAS komt niet alleen bij Chemours vandaan. Het zit ook in de grond en in het rivierwater in gebieden heel ver bij het bedrijf vandaan. En PFAS is niet het enige product dat de volksgezondheid bedreigt. Gisteren las ik een artikel waarin beschreven werd hoe duizenden chemische stoffen via de verpakking waarin ons voedsel wordt verkocht, in ons lichaam terecht komen. Googel maar eens naar ‘verpakkingsmiddelen ons lichaam’.
Vraag me af of dit idee afkomstig is van Chemours, nieuwe poging om wat positiever gezien te worden in de ogen van de regio-bewoners? Waarom alleen moestuintjes saneren? Terwijl de bodem/grond in de hele regio en zeker in Sliedrecht vervuild is met PFOA/PFAS?
Om met de deur in huis te vallen: de brief van het projectbureau Moestuinherstel die deze week in de brievenbus zat had best wat steviger mogen zijn. Nu is het een vriendelijke brief waarin inwoners van de drie gemeenten geïnformeerd worden over de volgende stap van het PFAS-drama.
“Wilt u weten…”. “De vervuiling is niet overal even erg”. “Voor sommige moestuinen geldt…” Sommige. “Voor een kleiner aantal moestuinen wordt…”. Dan denk ik: het valt gelukkig mee, misschien gaat het maar over een paar moestuinen hier en daar en hoef ik er niet persé op in te gaan, toch?
Na een paar alinea’s met informatie over de aanpak lees ik: “Ook u kunt zich aanmelden…”.
Kunt. Dus nogmaals: niet persé.
“Ook als u niet mee wilt doen met het project horen we graag van u”. Maar de vorige alinea zegt juist dat aanmelden bedoeld is voor het onderzoek.
Het was raadzaam geweest als er in de brief woorden stonden als: Hebt een grote moestuin of maar een heel kleintje, woont u vlak bij Chemours of er een eind vandaan, meld u aan! Hoe kan de projectgroep anders een eventuele maatregel aan alle moestuinbezitters laten weten?
Ga ik op internet op zoek naar de kaartjes met de gebieden waar eten uit eigen moestuin afgeraden wordt of waar afwisselend uit eigen tuin en uit de winkel aangeraden wordt, dan is dat kaartje ook niet erg duidelijk. Inzoomen lukt niet. Waarom zou gebruik van slootwater ten noorden van Sliedrecht vrij gelaten worden?
Kortom, één en ander had best iets steviger, minder vrijblijvend en duidelijker aangezet mogen worden. In het bericht hierboven zegt Robbert Brandt: “We willen eerst een goed overzicht krijgen van alle moestuinen in het gebied. We hopen daarom dat zo veel mogelijk moestuinders zich aanmelden”. Dat is heldere taal. Hebt u een moestuin? Aanmelden.