door Peter Donk / Hans van der Aa
SLIEDRECHT – De omgeving van en in het raadhuis, de Grote Kerk en de dijksynagoge. Ze hadden zaterdag 9 september 2023 allemaal de deur open staan voor belangstellend (en misschien ook nieuwsgierig) publiek. Het was Open Monumentendag en dus de gelegenheid om binnen te stappen. En soms kon je gewoon buiten genieten (van muziek).
In het raadhuis kon je rondkijken. Een toelichting krijgen over de geschiedenis door medewerkers en zelfs een rondleiding. Zoals hier in de raadzaal. Daar konden bezoekers beelden zien over de plannen met betrekking tot de grootscheepse renovering van het honderdjarige raadhuis. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
Maar ook in het Sliedrechts Museum aan Kerkbuur 99 – 101 was je welkom. Daar is de expositie ‘100 jaar raadhuis’. Bezoekers konden een gratis boekje meenemen over een eeuw raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Schetsen getoond
In het raadhuis zelf aan het Dr. Langeveldplein waren rondleidingen, werd in de trouwzaal verteld over de prachtige gebrandschilderde ramen, was een presentatie van de monumentenroute en werd een toelichting gegeven over de toekomst van het gebouw. Het Raadhuis wordt in 2024 gerestaureerd. Het is een rijksmonument. Er werden in de raadzaal onder andere schetsen getoond van de ‘nieuwe’ raad- en trouwzaal. Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk vastgoed was aanwezig om een toelichting te geven. Daar werd ook het boekje ‘Het raadhuis van Sliedrecht’ uitgedeeld. Voor bezoekers was er na afloop een kopie van een oude blauwdruk van het raadhuis.
Tekst gaat verder onder foto.
Buiten in de muziektent speelde zaterdag aan het eind van de middag BigBand Blast! met muziek uit de jaren ’20 vanwege het feit dat honderd jaar geleden het raadhuis in gebruik werd genomen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tussen de veertig en vijftig bezoekers, waarvan de meesten aanhang van de orkestleden waren, stonden te luisteren bij de muziektent waar Bigband Blast! speelde. Was er te weinig publiciteit aan gegeven of was het weer té warm? Jammer van de aangekochte muziek en het intensieve repeteren. De band kreeg helaas niet waar het recht op had. Aan de kwaliteit lag het niet. Ze gaven een stuk muziek weg dat klonk als een klok! De bigbandmuziek uit de jaren twintig van de vorige eeuw kon de bezoekers absoluut bekoren. Verschillende luisteraars zochten verkoeling onder bomen of in de schaduw van het raadhuis op deze prachtige najaarsdag.
Schilderijen
Binnen in de Grote Kerk aan Kerkbuurt 131 was de orgelserie ‘Great Churches & Organs’ van de hand van aquarellist Marco Boer te bewonderen. In deze serie legde hij op een prachtige manier erfgoed vast. Ook hier kon je een rondleiding krijgen. Zijn werk kenmerkt zich door een realistische stijl met veel oog voor sfeer en licht. Hij won daarmee verschillende prijzen in binnen- en buitenland. De kunstenaar gaf zaterdag waar nodig uitleg. Op verschillende momenten werd in de Grote Kerk op het Naberorgel bespeeld.
Tekst gaat verder onder foto.
Schilder Marco Boer (rechts) naast een van zijn schilderijen (orgel van Bethelkerk in Urk). Links Gisela Mink, die haar schilderleraar Boer speciaal had gevraagd om in de Grote Kerk te exposeren. De aquarellen van de monumentale orgels passen goed bij het thema van de dag. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Aquarellist?
Een Aquarel maken wat is dat moeilijk je mag geen fouten maken
Bezoek Grote kerk Sliedrecht open monumenten dag op en over Marco Boer zijn gemaakte afbeeldingen stralen iets uit ligt sfeer en kleur beleving
Een vakman en gewoon benaderbaar en dit in onze moderne samenleving
Advies U moet niets geef deze Marco Boer een kans op verlenging al dan niet op een andere plaats in de Kerk compacter en geef een tijdslijn aan.