Opdracht voor steekproef en diepgravend onderzoek

DEN HAAG / REGIO – De provincie Zuid-Holland zegt dat er voor de zomer een gerichte steekproef naar de PFOA-waarden in bloed komt onder de bevolking in de regio Dordrecht / Sliedrecht n.a.v. de PFOA-zaak DuPont. Dat heeft de provincie afgesproken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook stelt de provincie een diepgravend onderzoek in om nog informatie over emissie te achterhalen en heeft daarvoor verschillende lijnen uitgezet. Dat bericht de provincie aan de leden van provinciale staten. 

De provincie Zuid-Holland wil precies weten wat er de afgelopen jaren is gebeurd rond DuPont / Chemours wat betreft emissie. Zij waren zelf de vergunningverlener en de controleur, maar kennelijk zijn stukken vernietigd. De provincie zoekt het tot op de bodem uit zegt de gedeputeerde van milieu. (Foto Hans van der Aa)

Dat gesprek heeft donderdag 14 april 2016 plaatsgevonden tussen gedeputeerde Rik Janssen (SP) o.a. verantwoordelijk voor Milieu en Handhaving en het RIVM. Het is een vervolg op het uitgekomen RIVM-rapport en uitvoering van de aanbevelingen.

Afspraken
Samen met het RIVM wordt volgens de provincie alles in het werk gesteld om de steekproef nog voor de zomer te laten starten en de doorlooptijd drastisch te verkorten. “Uiteraard blijft daarbij de kwaliteit van de steekproef voorop staan. Aandachtspunten van betrokken partijen worden met het RIVM gedeeld waarbijhet RIVM zorgdraagt voor de borging van de kwaliteit en de onafhankelijke uitvoering van de steekproef”, zegt Janssen. Met het RIVM is afgesproken dat ze voor eind april een plan van aanpak komen, inclusief een tijdslijn en een indicatieve begroting. Donderdag 25 april 2016 is hierover een ambtelijk overleg gepland met het ministerie van Infractructuur en Milieu, de Dienst Gezondheid en Jeugd, de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht, de provincie Zuid-Holland en het RIVM.

Graven in archief
De provincie zegt dat het direct na het verschijnen van het RIVM rapport actie ondernomen om de emissiegegevens van PFOA te achterhalen van voor 1998. ln de Statencommissie Verkeer en Milieu van 6 april 2016 is toegezegd om alle betreffende gegevens op te vragen bij Chemours. Janssen: “De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft namens de provincie Zuid-Holland, op 8 april 2016 per brief, Chemours verzocht alle beschikbare gegevens van PFOA emissies van voor 1998 ter beschikking te stellen. Wij hebben ook het Openbaar Ministerie en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief gevraagd om alle informatie over de emissie van PFOA van voor 1998 die zij bij hun onderzoeken aantreffen met ons te delen. Daarnaast geven wij opdracht om het eigen archief te laten toetsen op beschikbare emissiegegevens. Hiervoor is inmiddels een gesprek gevoerd met TNO voor het laten uitvoeren van een diepte analyse van alle beschikbare informatie uit de periode 1970 tot 1998. Wij zullen deze externe toetsing zo snel mogelijk laten uitvoeren.”

Woensdag 20 april 2016 stelt de PvdA in de staten van Zuid-Holland een reeks vragen.

1 gedachte over “Opdracht voor steekproef en diepgravend onderzoek”

  1. Als gedeputeerde Rick Janssen van de Provincie Zuid Holland hierbij betrokken is, dan moeten wij extra opletten of de juiste feiten wel worden onderzocht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld