Online belevingscentrum Sint-Elisbethsvloed geopend

SLIEDRECHT – Het online belevingscentrum over de Sint-Elisabethsvloed is dinsdag 25 mei 2021 geopend. Bezoekers ontdekken het verhaal over de ramp, de storm en vloed in de graafschappen Zeeland en Holland. “In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst”, zegt Deltacommissaris Peter Glas.

Op 19 november 1421 verdronken in totaal 72 parochiën waaronder Sliedrecht en werd de Biesbosch gevormd. Dit jaar 600 jaar geleden. De vloed had grote gevolgen voor de regio. Tot de dag van vandaag zijn de sporen daarvan nog zichtbaar. In het belevingscentrum vertellen de waterschappen het verhaal over die vloed. (Afbeelding 600jaarelisabethsvloed.nl)

Glas is enthousiast over het belevingscentrum: “De Sint-Elisabethvloed herinnert ons eraan hoe kwetsbaar we zijn in onze laaggelegen delta en hoe rampzalig de gevolgen kunnen zijn als de dijken breken. De ramp legde de basis voor de manier waarop ons huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers hebben ingericht.”

Tekst gaat verder onder video.

Kracht water
Een hoge stormvloed brak 600 jaar geleden door de verzwakte dijken en daardoor stroomde het zoute zeewater het binnenland in. Water heeft een enorme kracht. Het kan vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen de waterschappen hierin? Het interactieve belevingscentrum neemt de bezoeker via verschillende ruimtes mee, op zoek naar antwoord op deze vragen.

Toen en toekomst
Het belevingscentrum is het hele jaar online te bezoeken en biedt voor elk wat wils. Zo kunnen bezoekers in de ruimte ‘Verleden’ de vloed beleven met een radio-uitzending van destijds, de unieke historische kaart bekijken en het verhaal over het wiegje van Beatrijs lezen. In de ruimte ‘Heden’ kunnen bezoekers onder andere waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. In de ruimte ‘Toekomst’ leren bezoekers hoe de waterschappen ons in de toekomst beschermen tegen het water en welke innovatieve oplossingen daarbij gebruikt worden.

Updates
Het belevingscentrum wordt regelmatig geüpdatet. In het centrum kunnen bezoekers hun e-mailadres achterlaten, zodat zij een seintje krijgen bij updates. Het belevingscentrum zal ook op de overkoepelende website getoond worden. Het belevingscentrum is mogelijk gemaakt door waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat. Het centrum is bedoeld voor bewoners uit de regio en andere geïnteresseerden. Hier online kan iedereen het belevingscentrum online bezoeken. Ook hier lees je meer over de St. Elisabethsvloed.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld