Non-profit Lunchroom Tikkie Bijzonder in pand voormalige drogist

SLIEDRECHT – In het pand aan het Merwedeplein aan de Kerkbuurt waar voorheen drogisterij De Gaper zat, komt vanaf september 2020 dagbesteding voor mensen met een arbeidsbeperking. Het wordt een kleinschalig leerwerkbedrijf, waar mensen met een beperking in de keuken en bediening gaan werken. Initiatiefnemer is Zorghuis Alblasserwaard. 

Het pand van De Gaper stond al geruime tijd leeg. Nu komt in dit gebouw een nieuwe invulling met de non-profit Lunchroom Tikkie Bijzonder. (Archieffoto)

Zorghuis Alblasserwaard aan Rivierdijk 747 wil mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen bieden op die arbeidsmarkt. Dit doen zij door hen binnen het nieuwe project hun arbeidsvaardigheden te laten ontwikkelen en daardoor ritme en structuur op te laten doen. Er wordt werkervaring opgedaan en scholing aangeboden binnen uiteenlopende werksoorten.

Kijken naar mogelijkheden
In het begeleidingsteam van Lunchroom Tikkie Bijzonder is ook een praktijkopleider (leermeester) aangesteld, die de eisen van de opleiding kent en in staat is de horeca-kanjer op te leiden en te coachen. Lunchroom Tikkie Bijzonder benadrukt de kwaliteiten en wensen van de gevraagde horeca-kanjers, maar houden daarnaast ook rekening met hun beperkingen. Er wordt niet gekeken naar de onmogelijkheden maar juist naar de mogelijkheden. 

Certificaten en diploma’s
Lunchroom Tikkie Bijzonder vindt het belangrijk dat deze horeca-kanjers zich ontwikkelen en eventueel kunnen doorgroeien. Behalve het opdoen van werkervaring, kunnen de horeca-kanjers eventueel ook verschillende certificaten of diploma’s behalen. Er is geen sprake van een verplichting, want het laatste woord is uiteindelijk aan de ‘horeca-kanjers’ zelf. 

Kosten en aanmelding
De financiering gaat via het persoonsgebonden budget (PGB) voor mensen met bv. een Wajong-uitkering die een CIZ-indicatie hebben of kunnen verkrijgen en vallen onder de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMo) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Ken je iemand in je omgeving of zie je zelf mogelijkheden om een horeca-kanjer te worden? Wil je eerst nog verdere informatie? Stuur dan een email naar roy@zorghuisalblasserwaard.nl met je telefoonnummer of bel naar Roy Leeuwestein, tel. 06-53461567. Ook Zorghuis Alblasserwaard in zijn algemeen is een ‘Tikkie Bijzonder’, dus meldt je aan. 

4 gedachten over “Non-profit Lunchroom Tikkie Bijzonder in pand voormalige drogist”

  1. Mensen een kans geven, zo noem je dat. Niet alles draait om geld. Pracht initiatief ????

  2. sorry moet reageren op het idee en mr v/d leeden.

    eerst die meneer wat u zegt is ja is concurrentie en men heeft subsidie enz.
    Ook u ziet zo dat hun goedkoper kunnen zijn door allerlei fondsen.

    Vind ik het een goed idee laat mij zo zeggen Geef het een kans
    Zou ik mee willen doen Nee ben niet stress bestendig en door mijn autisme snel over prikkelt.

  3. Ben het eigenlijk helemaal met Gijs eens, natuurlijk super om op die manier mensen onder afweging van de handicap bij de maatschappij te betrekken, maar doe dat net als sterk@werk doet en bijvoorbeeld gedaan heeft met een lunchroom in casatrend of bij bedrijfskantines, ik vindt zelf dat je dit commerciële bedrijven met al hun verplichtingen niet kunt aandoen, is gewoon uit verhouding.

  4. Mooi dat er invulling komt aan dit lege pand. Een unieke mogelijkheid, want ik ben getuige van een opgebloeid Merwedeplein, met dank aan de Action en de gemeente die bereid is te investeren.
    Wel vraag ik me af of dit soort plannen en oplossingen, de oplossing zijn. Je zou maar horeca-ondernemer zijn op het Merwedeplein en moeten voldoen aan allerlei eisen, kostbaar personeel moeten betalen, een dure huur en uiteindelijk ook nog eens belasting betalen over de winst onder de streep. De prijzen kunnen hierdoor nooit ‘concurrerend’ zijn.Terecht is destijds ook verboden om feesten en partijen te mogen organiseren in sportkantines. Paracommercialisatie noemt de overheid dit. Wellicht toch nog even zaak voor de plaatselijke overheid om een gelijk speelveld te creëren. Is het niet een beter idee om dit soort (zwaar gesubsidieerde) initiatieven toe te laten bij niet-commerciële instanties zoals bejaarden- en verzorgingstehuizen, kinderboerderij etc. Uiteraard gun ik een ieder zijn kans op ontplooiing, maar wel rekeninghoudend met alle omstandigheden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld