‘Nog niet iedereen voelt zich ongeacht genderidentiteit of seksuele voorkeur veilig’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Je welkom en veilig voelen ongeacht genderidentiteit of seksuele voorkeur blijft een ding. Vrijdag 10 oktober 2024 is het Coming Out Day. Een dag waarop tot uitdrukking wordt gebracht dat je mag zijn wie je bent. Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) sprak er namens het College van B & W en Anja Dubbeldam-van Beest (PvdA) namens de gemeenteraad met een persoonlijk verhaal. 

De gemeente Sliedrecht besteedde er vrijdagmorgen in alle vroegte aandacht aan door de regenboogvlag te hijsen. Wethouder Bijderwieden hees de regenboogvlag. Naast hem raadslid Dubbeldam. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Aanwezig waren klokslag 08.00 uur vrijdagmorgen naast de wethouder en het raadslid verder burgemeester Jan de Vries (CDA), wethouder Ton Spek (CDA), fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA) en raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht). 

Tekst gaat verder onder foto.

“Laten we trots zijn op de stappen die we hebben gezet, maar ook alert blijven op de weg die nog voor ons ligt. Met die gedachte hijsen we de regenboogvlag. Een vlag die symbool staat voor liefde, voor trots en voor verbondenheid. Voor een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn”, aldus Bijderwieden. Toeval of niet, maar rechts verscheen op de achtergrond een natuurlijke regenboog. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Niet vanzelfsprekend
Het hijsen van deze vlag symboliseert volgens Bijderwieden onze gezamenlijke inzet voor een inclusieve samenleving waarin iedereen, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, zichzelf kan zijn. “Vandaag staan we stil bij de moed die nodig is om openlijk te kunnen zeggen wie je bent. Voor velen is dat helaas nog niet vanzelfsprekend. Coming Out Day herinnert ons eraan dat er nog veel te doen is om vooroordelen te bestrijden, om iedereen zich veilig te laten voelen en om te zorgen dat niemand zich hoeft te verstoppen of bang hoeft te zijn voor wie ze zijn”, sprak Bijderwieden. 

Zichtbaarheid en acceptatie
Als wethouder is hij trots dat hier in Sliedrecht actief werk wordt gemaakt van diversiteit en inclusie. Bijderwieden: “Het hijsen van de regenboogvlag is niet zomaar een symbolisch gebaar; het is een krachtige boodschap. Een boodschap dat we samen strijden tegen discriminatie, dat we staan voor gelijkheid en dat we een gemeenschap willen zijn waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Vandaag vieren we de kracht van zichtbaarheid en de betekenis van acceptatie. Laten we samen blijven werken aan een wereld waarin niemand meer bang hoeft te zijn om uit de kast te komen, waarin iedereen de vrijheid heeft om zichzelf te zijn.”

Tekst gaat verder onder foto.

Vader
“Een belangrijke dag, omdat het anno 2024 nog steeds niet vanzelfsprekend is om ook daadwerkelijk jezelf te kunnen zijn. Dagelijks worden we geconfronteerd met oordelen, haatberichten, geweld en bedreigingen in onze huidige maatschappij. Voor mij ook een beladen dag, omdat ik jaren geleden zelf van dichtbij meemaakte dat het niet vanzelf sprekend is, om gewoon jezelf te zijn”, sprak raadslid Anja Dubbeldam. Zij haakte in op haar persoonlijke ervaring, het ‘uit de kast komen’ van haar vader. Dubbeldam: “Mijn vader bleek al op jonge leeftijd te weten dat hij ‘anders’ was dan anderen, dat zijn gevoelens ‘anders’ waren. Althans gevoelens die door anderen als ‘anders’ vertaald waren. Een diep geworteld gevoel wat hij altijd had weggestopt, omdat zijn ouders en zijn omgeving dat van hem verlangden. Doe nou maar gewoon, dan gaat het vanzelf over.”

Zoekend geweest
Je kan het volgens Dubbeldam wegstoppen, je kan er niet meer over praten, maar het gaat niet vanzelf over. Dubbeldam: “Mijn vader trouwde en kreeg een kind, maar het gevoel bleef knagen. Ondanks de liefde die hij voelde, klopte er iets niet. Op een gegeven moment kwam hij voor die gevoelens uit, maar daarbij is hij ook een hoop verloren. Zijn hele leven is hij zoekend geweest naar zijn eigen identiteit, een zoektocht met hoge bergen en diepe dalen. Een leven vol onrust en strijd. Zelfs voor mij als zijn kind, als ik als jong meisje samen met mijn vader en zijn vriend over straat liep. Geloof mij. Ik heb de blikken gezien. De opmerkingen gehoord.”

Trots
Een tijdje geleden liep Dubbeldam samen met haar jongste dochtertje over straat en in de verte zagen ze een buurvrouw met haar hond. “Mijn dochtertje zwaaide en riep uit, kijk mama daar loopt een mens. En het viel mij op dat zij bij een ieder persoon die we tegen kwamen benoemde dat het een mens was. Hallo mens!, riep ze dan. Ongeacht gender, achtergrond, afkomst, geloof. In haar ogen is iedereen een mens, leerde ik daar even een wijze les van mijn eigen kind. En daarom sta ik hier, vandaag. Omdat het ongelooflijk belangrijk is dat iedereen gewoon zichzelf moet kunnen zijn, dat je mag houden van wie jij wilt, durf jezelf te zijn en weet dat je daar ongelooflijk trots op mag zijn. Pap, vandaag ook voor jou, ik ben trots op je”, aldus Dubbeldam.

3 gedachten over “‘Nog niet iedereen voelt zich ongeacht genderidentiteit of seksuele voorkeur veilig’”

  1. Ik wordt er altijd zo verdrietig van wanneer mensen niet zichzelf kunnen zijn. Hoe pijnlijk moet het wezen om zo onvrij te zijn? Wat erg wanneer je daardoor het idee krijgt dat je je lichaam moet aanpassen, zelfs verminken, om wel je plekje te kunnen vinden. Ik wens iedereen toe dat hij of zij zich in zijn eigen lichaam goed voelt, zonder de noodzaak daar iets aan te doen. Om te weten dat je goed bent zoals je bent, je hoeft geen aanpassingen te maken. Laten we onze naasten dan ook op die manier zien. Je mag er zijn zoals je bent, daar hoeft een chirurg of hormoontherapie niets aan te veranderen. Dat is pas pride!

  2. Hoe je het ook wendt of keert de regenboog heeft toch echt een andere betekenis dan die er door jullie aan gegeven wordt! Ik zou zeggen: neem de bijbel en lees wat de werkelijke betekenis inhoudt!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld