Nieuwe grenswaarde PFAS voor PRO Sliedrecht aanleiding voor vragen

SLIEDRECHT – Online krant Sliedrecht24 berichtte eerder deze maand over de nieuwe gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS in voedsel, die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) bekendmaakt. De EFSA maakte daarbij gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten op het gebied van PFAS. “Die laten zien dat PFAS mogelijk bij lagere concentraties effecten geven. Het gaat hierbij om effecten op het immuunsysteem van mensen”, licht de lokale politiek partij PRO Sliedrecht toe, “Hierdoor wordt de kans op ziekten mogelijk vergroot.” Wat betekent dit gegeven in een tijd van het coronavirus?

Raadslid Timo Pauw stelde maandag 1 februari 2021 vragen aan het College van B & W van de gemeente Sliedrecht. (Foto gemeente Sliedrecht)

De gezondheidskundige grenswaarde van EFSA is gebaseerd op andere effecten en is lager dan de waarde die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot nu toe heeft gebruikt. Het RIVM gaat de nieuwe gezondheidskundige grenswaarde van EFSA gebruiken voor risicobeoordeling en afleiding van risicogrenzen en daarmee meer bescherming bieden. Het RIVM constateert wel dat de gezondheidskundige grenswaarde van EFSA erg onzeker is. 

Vragen gesteld
Pauw heeft daarom vragen aan het college. Namens PRO Sliedrecht wil hij weten of het college op de hoogte is van de nieuwe regels van het RIVM . Het betreft de waarde voor o.a. de stoffen PFOA, GenX en PFOS die samen is nu circa twintig keer strenger dan de waarde voor alleen PFOA uit 2016. Pauw: “Is dit gegeven een mogelijkheid sneller te kunnen komen tot een kansrijke zaak als besproken in de beeldvormende vergadering van 14 oktober 2020?” Ook vraagt Pauw zich af of het college in gesprek is met de GGD over de eventuele gevolgen voor behandeling en / of  vaccinatie tegen COVID-19 gezien de effecten op het immuunsysteem. Chemiebedrijf DuPont (later ook Chemours), pal aan de overzijde van de rivier de Merwede in Dordrecht, had en heeft de genoemde stoffen jarenlang op hun emissielijst staan. 

3 gedachten over “Nieuwe grenswaarde PFAS voor PRO Sliedrecht aanleiding voor vragen”

  1. Het woordje “had” in de zin ” had de genoemde stoffen jarenlang op hun emissielijst staan” moet vervangen worden door het woordje “heeft” Ze lozen nog steeds de GenX stoffen en worden daarbij nota bene geholpen door de overheid en ook nog eens gesubsidieerd met een NOW uitkering van (tot nu toe) ruim € 11.000.000,00

Plaats een reactie

*=Verplicht veld