Japans restaurant Oishi Fusion

Nieuwe behandelwijze herseninfarct

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Patiënten met een herseninfarct kunnen vanaf maandag 11 januari 2016 in het Albert Schweitzer ziekenhuis een zogeheten intra-arteriële behandeling ondergaan. De intra-arteriële behandeling is relatief nieuw en wordt op dit moment in minder dan twintig ziekenhuizen in Nederland aangeboden.

Het team dat de intra-arteriële behandeling uitvoert, maakt kennis met de benodigde materialen in de angiokamer van het ziekenhuis. Op de voorgrond in het geel neuroloog Ruud Kleyweg, naast hem radioloog Pieter van der Valk en links radioloog Otto Elgersma. (Foto Frederike Roozen-Slieker)

Bij een intra-arteriële behandeling wordt het stolsel dat de hersenslagader blokkeert, verwijderd met een katheter die via de lies wordt ingebracht. “Daar waar de afsluiting zich bevindt, diep in de hersenen, wordt deze er uitgetrokken als een kurk uit de fles”, verduidelijkt neuroloog Ruud Kleyweg. De behandeling wordt uitgevoerd door een interventieradioloog, in nauw overleg met de neuroloog. De intra-arteriële behandeling wordt toegevoegd aan de huidige standaardbehandeling, namelijk het inspuiten van een stolseloplossend middel, de zogeheten trombolyse. 

Gering resultaat
De intra-arteriële behandeling heeft volgens Kleyweg in circa 15 procent van de gevallen resultaat. Kleyweg: “Dat lijkt niet veel, maar de winst bij succes is daarentegen enorm. Je spreekt dan over mensen die na hun herseninfarct weer naar huis kunnen en niet naar een verpleeghuis hoeven. Bovendien hoeven we patiënten voor deze behandeling niet meer door te sturen naar het Erasmus MC. Dat scheelt tijd. Dat tijdverlies is er straks niet meer en daardoor kunnen wij waarschijnlijk meer dan 15 procent verbetering behalen.” Er is een gering risico op complicaties, dat afgewogen moet worden tegen de ernst van de invaliditeit die de patiënt mogelijkerwijs zou overhouden.

Spoedbehandeling
Volgens Kleyweg leidt een stolsel in de bloedvaten van de hersenen al binnen een paar minuten tot het afsterven van hersenweefsel, met vaak blijvende invaliditeit tot gevolg. Kleyweg: “Wij hameren er op dat mensen geen moment moeten wachten met het bellen van de ambulance, als ze een scheve mond, slechte spraak, slecht zicht of een verlamming van arm of been krijgen. Zodra de patiënt op de Spoedeisende Hulp komt, mits op tijd, passen we nu vaak trombolyse toe. Maar dat werkt niet altijd. Patiënten met ernstige uitvalsverschijnselen, bij wie we de blokkade op de ct-scan kunnen zien en die een niet te hoge bloeddruk hebben, gaan we voortaan de nieuwe behandeling aanbieden. Deze moet zo spoedig mogelijk plaatsvinden, maar uiterlijk binnen zes uur na de eerste signalen van het herseninfarct.” 

Kennis
De interventieradiologen Pieter van der Valk, Otto Elgersma, Peter Ophof en Hans Biemans gaan de intra-arteriële behandelingen uitvoeren. Het eerste jaar gebeurt dat naar verwachting zo’n twintig keer. Kleyweg: “We moeten het opbouwen qua logistiek en kennis. Voorlopig vindt de behandeling alleen tijdens kantooruren plaats. Na verloop van tijd willen we naar ruimere beschikbaarheid toe en ook patiënten opvangen vanuit andere ziekenhuizen in bijvoorbeeld de regio Gorinchem en West-Brabant.” De nieuwe techniek wordt pas vanaf 2017 vergoed door de zorgverzekeraars. Het Albert Schweitzer ziekenhuis investeert nu zelf in de invoering ervan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld