Najaarsronde coronavaccinatie; eerst mensen met hoger risico

SLIEDRECHT – De najaarsronde voor een coronaprik begint maandag 2 oktober 2023.  De GGD’en staan klaar voor de uitvoering daarvan. Vanaf dinsdag 19 september 2023 worden de doelgroepen uitgenodigd om de coronaprik te halen.

Iedereen die tot de doelgroepen van de najaarscampagne in 2022 behoort, kan nu nog tot en met vrijdag 15 september 2023 een afspraak voor een coronaprik bij de GGD maken. Deze mensen kunnen dan – uitsluitend op afspraak – tot 1 oktober 2023 naar een GGD-priklocatie komen en krijgen het huidige vaccin. Vanaf de start van de nieuwe najaarsronde op 2 oktober aanstaande, wordt er geprikt met het meest actueel beschikbare vaccin. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Anders dan bij vorige coronaprikrondes ontvangt niet iedereen die een coronaprik mag halen, daarover een brief.

Risicogroepen
Eerst komen de mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek aan de beurt. Je moet dan denken aan 60-plussers, volwassenen die een griepprik-uitnodiging krijgen en medisch hoog risicogroepen. Maar ook vrouwen, die in verwachting zijn. Ook zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact mogen een coronaprik halen. Voor zwangeren en mensen uit medisch hoog risicogroepen die door een arts worden doorverwezen (bijvoorbeeld mensen met een niet goed werkend afweersysteem) is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. Alleen mensen van 60 jaar of ouder ontvangen een uitnodigingsbrief van het RIVM. Andere doelgroepen worden voornamelijk uitgenodigd via publiekscommunicatie om zelf een afspraak te maken bij de GGD. Dat kan hier online.

Half oktober
De overige doelgroepen (zoals mensen van 18-59 jaar die ook een griepprik mogen halen, medisch hoog risicogroepen, zorgmedewerkers en zwangeren) krijgen géén persoonlijke uitnodigingsbrief, maar kunnen vanaf  maandag 16 oktober 2023 zelf een afspraak maken bij de GGD. Dat kan eenvoudig en 24 uur per dag hier online met DigiD. Mensen zonder DigiD kunnen vanaf dan tijdens kantooruren bellen met 0800-7070 om een afspraak te maken. Ook mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen halen, kunnen een afspraak maken. Het is voor alle genoemde doelgroepen tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik op afspraak te halen.

Prikken zonder afspraak
Later dit najaar kunnen mensen ook zónder afspraak naar de priklocaties van de GGD’en komen. Wanneer en waar dat kan, is dan hier online zien.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld