Muzikaal spektakel tijdens duoconcert KRPH en Crescendo

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Een muzikale avond die menigeen zich nog lang zal herinneren. In de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat (hoek Oranjestraat) verzorgde muziekvereniging Crescendo zaterdagavond 25 februari 2023 een duoconcert samen met de Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie (KRPH). Het werd een luisterrijke avond, waar zowel de bezoekers als orkestleden enorm van hebben genoten.

Met een totale concerttijd van bijna drie uur krijgt het publiek waar voor zijn geld. Hier speelt het A-orkest drie delen van ‘Hymn of the Highlands’ van Philip Starke. Het publiek is onder de indruk. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht)

De KRPH – in 1902 opgericht door een aantal postmannen – stond onder leiding van de veelzijdige Maron Teerds, sinds oktober 2021 dirigent van het roemrijke orkest. Tijdens het duoconcert met Crescendo speelden zij filmmuziek. Zij speelden onder andere thema’s uit de films Ben Hur, Star Wars en Batman. Ook verschillende melodieën uit films van de Italiaanse filmmaker Federico Fellini klonken letterlijk als ‘muziek in de oren’. De muziekstukken werden kundig ingeleid door Lucia Zonnenberg, die zelf onder andere de Crescendopauken bespeelt.

Tekst gaat verder onder tweet.

Napoleon
Na de pauze was het de beurt aan het A-orkest van Crescendo, onder leiding van de muzikaal begaafde Paul Langerman. Om te beginnen werden er twee stukken gespeeld van de Belgische componist Bert Appermont, ‘Hymn of Glory’ en ‘In the Shadow of Napoleon’. Om dit laatste nummer aan te kondigen kwam Napoleon ‘himself’ naar voren om de aankondiging te doen, compleet met zijn kenmerkende dwarse hoed.

Dubbelrol
Degene die na afloop waarschijnlijk nog met getuite lippen naar bed ging, was Rob Scheenloop. Hij speelde dwarsfluit in beide orkesten en voor hem was deze avond dus een dubbelrol weggelegd. Zijn ‘fluitkunst’ bracht hij ten gehore tijdens ‘Divertimento for Flute’ van Alfred Reed. De overuren om alles in te studeren waren ‘geen fluitje van een cent’ maar het resultaat mocht er zijn.

Ovatie
De kers op de (rijkgevulde) taart vormde een suite in drie delen van ‘Hymn of the Highlands’ van Philip Starke. Alle registers gingen open om dit prachtige muziekstuk tot haar recht te laten komen. Totaal duurde dit stuk zo’n achttien minuten, maar het was geen seconde te lang, alle aanwezigen luisterden vol bewondering en beloonden het orkest met een staande ovatie. Al met al een muziekavond waar nog lang over wordt nagepraat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld