Motie voor behoud dorpsaanzicht pand Stationsweg verworpen

SLIEDRECHT – Stationsweg 2 mag worden gesloopt. De fracties van VVD, Slydregt.NU, D66 en Geduld-2.0 dienden dinsdagavond 16 juni 2020 nog wel een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ in waarin het College van B & W een opdracht kreeg opnieuw met de Hervormde Gemeente Sliedrecht om de tafel te gaan zitten over pand, tussen de Grote Kerk en jongerencentrum Elektra. Doel van de motie: Bezien in hoeverre nieuwbouwplannen kunnen worden gecombineerd met de gemeentelijke plannen voor een facelift van het totale gebied. De motie werd ingediend door fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0) en uiteindelijk na een discussie verworpen met zestien stemmen tegen en vijf stemmen voor de motie.

Dit is het gebouw aan de Stationsweg, waar nu al maanden over wordt gesproken. Van een merendeel van de gemeenteraad mag het tegen de vlakte. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In hun motie stelden de politieke partijen dat daarbij als uitgangspunt wordt genomen het behoud van de aanblik van het dorpsgezicht vanaf de Stationsweg; met als minimale voorwaarde dat de oost- en zuidgevel van Stationsweg 2 blijven bestaan. Verder willen de partijen dat de raad over de uitkomsten van het overleg worden gerapporteerd en niet eerder tot sloop wordt overgegaan, dan het moment dat de raad de rapportage heeft besproken.

‘Sloopkoppelverkoop’
Lokale politieke partij Geduld-2.0 deed eerder onderzoek naar het gebouw en stelde vast dat er nooit een raadsbesluit over het pand was genomen. Meerdere keren zijn vragen gesteld. “Collega-fractievoorzitters heb ik uitgenodigd te reageren als ik de plank ergens mis zou hebben geslagen. Er is geen enkele reactie gekomen, dus ga ik er van uit dat het verhaal klopt.” Venis vond dat er nooit sprake is geweest van een ‘sloopkoppelverkoop’. Venis: “Het antwoord op vragen door wethouder Goverde in de besluitvormende vergadering van 12 mei jl. dat het de wens van de raad was dat het pand zou worden gesloopt, is dus pertinent onjuist! De fractie van het CDA zei daarvan wel kennis te hebben, maar niet is uit te sluiten dat die via een ander circuit verkregen is. 725 Betrokkenen tekenden de petitie om Stationsweg 2 te behouden; dat aantal is in ons dorp goed voor één raadszetel. En ik kan me niet herinneren, dan dan wellicht de actie om het behouden van ons gemeenteziekenhuis in 1986, dat zoveel mensen opkwamen voor iets van ons dorp.” 

Slopen
Het CDA toonde zich teleurgesteld in de motie. Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) vertelde over de geschiedenis van de ‘woning’ uit 1954. Hij sprak Venis toe en sprak van een ‘melangolische motie’. Dunsbergen: “Wij zullen tegen deze motie stemmen en we willen vernieuwing bij de Kerkbuurt. Een grove verbetering! Het verwijderen van het pand van Boerhaave is nodig voor vervangende nieuwbouw. Hoe vervelend dat ook is. Het is beter om het weg te halen.” Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) vroeg zich af hoe Dunsbergen aan de informatie kwam, slopen om vervangende nieuwbouw mogelijk te maken. “Het is voor het totale gebied beter om het pand daar weg te halen”, aldus Dunsbergen. Fractievoorzitter Anton Huijzer sprak van wat de motie volgens hem is ‘vreemd’. Hij vond het wat vreemd dat werd vastgehouden aan de bestaande pand en het wordt nu karakteristiek genoemd. “Ik zie de sloop wel zitten. Het kerkbestuur weet echt wel dat er iets passends voor in de plaats moet komen. Wij zijn voor”, aldus Huijzer. PRO Sliedrecht kon zich niet in de motie vinden. Wethouder Ed Goverde (PvdA) van Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid: “We hebben een verkoopovereenkomst gesloten met de Hervormde Kerk. De sloop is in voorbereiding en we zullen daarna ook het pand van Elektra aanpakken.”

‘Tijd praten voorbij’
In tweede termijn was er verbazing bij Venis (Geduld-2.0). Hij had graag gezien dat het gewoon weer een woning was geworden. PRO Sliedrecht tekent niet mee en is toch van oudsher de fractie die zegt op te komen voor historisch Sliedrecht. De dan de PvdA. Twee leden van het petitiecomité waren respectievelijk wethouder en raadslid voor de sociaal democraten”, aldus Venis. Huijzer reageerde. “Uiteraard is het mij ook opgevallen dat de ‘actievoerders’ een sociale inborst hebben.’ Venis: :”Er geen enkele afspraak gemaakt met de gemeente Sliedrecht ook slopen. Verkocht ja, slopen nee. Nu wordt het cadeau gedaan!” Fractievoorzitter Dunsbergen (CDA) vertelde nogmaals voor een verbetering van ‘de opgang van de Kerkbuurt’. Wij zijn niet voor aanmodderen, net niets.” Hij noemde vervolgens de Staatsliedenbuurt, Havenkwartier en locatie Lanser, waar ‘mooie nieuwbouw’ is en wordt gerealiseerd. “De motie is niet bedoeld om er een stokje voor te steken, maar juist in overleg met het kerkbestuur te kijken wat mogelijk is”, vulde raadslid Van Wijngaarden aan. De VVD wist niet dat het pand gesloopt zou worden. “Wat het CDA betreft, is de tijd van praten voorbij”, sprak Dunsbergen, “Het besluit van het college heeft binnen het mandaat van het college plaatsgevonden. Wij hoefden daar als raad niet aan te pas te komen.” Venis vond het een rare opmerking. “Kunnen we dan niet alles aan het college overlaten. Het zal mij dan een zorg zijn wat ze slopen”, reageerde Venis boos. Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “Er is geen enkel initiatief in 2017 geweest om het pand niet te slopen.” Venis had geen enkel vermoeden dat er zou worden gesloopt. “Moeten we dan een volgende keer wantrouwen en zeggen ‘u mag niet slopen’ “, aldus Venis. Paas: “Venis moet dan inderdaad op tijd zijn vinger op steken. Vervolgens werd er gestemd en werd de motie met 16 stemmen tegen en vijf stemmen voor verworpen. Geen van de andere partijen kon zich vinden in de motie. 

3 gedachten over “Motie voor behoud dorpsaanzicht pand Stationsweg verworpen”

  1. Hoe ga je dan naar huis als PvdA, SGP/CU raadslid, als je zegt: ‘je hebt niet expliciet aangegeven dat er niet gesloopt mag worden?’ Denk je dan: zo, dat was slim van mij, geen gedoe meer, plat en doorpakken, wat zijn we toch goed? En hoe leg je pro van PRO Sliedrecht uit?

    Veel uit te leggen de volgende verkiezingen. Maar dan is dat pand wellicht al vergeten.

    Juist om dit soort zaken draait het: wethouders en burgemeesters van buiten. Juist die moeten luisteren naar geluiden uit de gemeente. Zij lopen er nooit meer langs na de ambtsperiode.

    Ga met de kerk om de tafel en neem samen een besluit dat voor iedereen aanvaardbaar is. Zo hoort het.

  2. Als ik in de gemeenteraad zat zou ik zeggen dat er op die plaats een prachtige flat moet komen! Zoiets als de Hoge lijster,dan wordt het pas prachtig! Knullig gedoe allemaal!

  3. Een “vreemde” wethouder zegt in een bijzin over de sloop van Stationsweg 2, we gaan ook elektra aanpakken.
    Het juiste moment om elektra te ontmantelen, het gebouw aan de kerk te verkopen. De christelijke partijen hebben nu macht en zij zijn altijd al tegen de werkwijze ed. geweest van de medewerkers van elktra. In elektra wordt er eerst naar de mens gekeken en niet naar geloof of afkomst.
    Dus een oproep aan alle niet christelijke partijen, let op.
    Zorg met elkaar voor behoud elektra.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld