Moestuinonderzoek PFAS kan gemeente Sliedrecht ton gaan kosten

SLIEDRECHT – Het college van de gemeente Sliedrecht houdt er rekening mee dat het moestuinonderzoek naar PFAS, dat afgelopen zomer is gestart en wordt uitgevoerd door het RIVM de gemeente Sliedrecht weleens een bedrag van € 100.000,– kan gaan kosten.

Als veroorzaker van de PFAS vervuiling worden chemiebedrijven Chemours / DuPont gezien. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De PFAS-problematiek speelt landelijk. Dit onderzoek is volgens wethouder Ed Goverde (PvdA) van Milieu door de uitgebreide opzet niet alleen belangrijk voor onze inwoners, maar heeft een bredere relevantie. “We zijn als vier samenwerkende gemeenten daarom met de ministeries van VWS en I&W en de Provincie in gesprek over een bijdrage in de onderzoekskosten. Daarnaast is er een aanvraag ingediend voor een subsidie via de Speciale Uitkering voor buitensporige verontreinigingen door PFAS (SPUK regeling). Hoewel er nog geen harde toezeggingen of beschikkingen zijn afgegeven, verwachten wij een aanzienlijke bijdrage te ontvangen voor het onderzoek”, stelt Goverde in een College Informatiebrief van dinsdag 21 september 2021. 

Extra middelen
De wethouder verwacht dat er eind oktober 2021 meer duidelijkheid komt. Goverde: “In het meest ongunstige scenario draaien de vier gemeenten alsnog op voor alle onderzoekskosten. Hoewel wij dit dus niet verwachten, zou de bijdrage van Sliedrecht dan kunnen neerkomen op circa € 100.000,–.” In dat geval zou het volgens Goverde niet gaan lukken om het volledige bedrag op te vangen binnen het (bestaande resp. te begroten) budget voor het dossier Chemours/DuPont in 2021 en 2022. Goverde: “In dat onverhoopte geval zal de raad om extra middelen worden gevraagd. De urgentie en het belang van het onderzoek voor onze inwoners is dusdanig groot dat het, in afwachting van genoemde mogelijke bijdragen, (tijdelijk) stilleggen van het onderzoek geen optie is.”

1 gedachte over “Moestuinonderzoek PFAS kan gemeente Sliedrecht ton gaan kosten”

  1. Nou, wat was het motto ook alweer? De vervuiler betaald? Dus, rekening naar de overkant sturen. Opgelost en door!
    Of geldt dat alleen als je de rekening aan burgers kan sturen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld