door Peter Donk
SLIEDRECHT – Leren wat zoet, zuur en zout is. Maar ook wat vet en mager is. Woensdagmorgen 1 februari 2023 ging het in het taallokaal van de christelijke basisschool Prins Willem-Alexander aan de Valkweg over smaken. Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Onderwijs woonde de les bij. De gemeente faciliteert onder meer in het lespakket en de formatieplaats.
De kinderen leren spelende wijs nieuwe Nederlandse woorden. Een vrouw (19) ondersteunt haar broertje en zusje en verder zijn er kinderen vanaf vier jaar is deze groep. De acht kinderen krijgen nu vier dagen les van Kelly Wervenbos, die eerder groepen 3 en 4 leidde op de christelijke basisschool Prins Willem-Alexander. Wethouder Cees Paas (in het midden op de rug gezien) luistert mee. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Net als op de openbare basisschool De Wilgen (wereldklas), de christelijke basisschool Johannes Calvijnschool (leerlingen verspreid in de groepen) is ook een taalklas actief op de christelijke basisschool Prins Willem-Alexander. Hier zitten onder meer kinderen van mensen tijden verblijven in de crisisnoodopvang, in een deel van het gemeentekantoor. Onder meer kinderen van Syrische vluchtelingen.
Spelenderwijs
Met geduld en aandacht voor elke leerling brengt docente Kelly Wervenbos de Nederlandse taal bij aan de leerlingen met een Arabische achtergrond. Er zijn leerlingen bij die door de situatie waarin zij en hun ouders zaten soms lange tijd geen onderwijs hebben gehad. Anderen hebben nog nooit op school gezeten. Ze zitten bewust langere tijd bij elkaar. Elke dag leren ze Nederlandse woordjes en dat wordt ze spelenderwijs geleerd. Woensdag gaat het om eten. Ze leren proeven, horen dat het woord ‘smaken’ heet: zoet, zuur en zout. Met boodschappen in de hand legt Wervenbos uit wat het is. Soms valt er een woordje Arabische vertaling of wordt het even in het Engels gezegd. De kinderen leren ook wat gezond en ongezond is. Later verspreiden de kinderen in kleine groepjes zich in de klas onder begeleiding.
Zelfvertrouwen
Wervenbos kent hun ’thuissituatie’, ging vooraf op bezoek bij haar leerlingen en de ouders hebben in het taallokaal gekeken om te zien waar hun kinderen het onderwijs krijgen. “De kinderen zijn erg gemotiveerd en erg leergierig”, stelt ze, “Het is leuk werk. Niet alleen ik, maar ook de kinderen genieten. Ze ontwikkelen hun taal, maar tegelijk ook hun zelfvertrouwen.” Zitten ze op een (sport)vereniging? Of helpen de ouders mee om de taal machtig te worden. Die omgeving is belangrijk. Wervenbos: “Vier dagen heb ik de leerlingen in de klas, soms integreren ze in groep 7 of 8. De vrouw van 19 vertaalt voor haar broertje en zusje, maar studeert echt op de Nederlandse taal, herhaalt ook de woorden voor de uitspraak. Volgende week komen er weer nieuwe leerlingen van vier en vijf jaar bij. Ik weet ook dat het eindig is. Ik weet dat het niet altijd onze leerlingen blijven.” En de juf leert soms een woordje Arabisch!
Tekst gaat verder onder foto.
Over eten en smaken gesproken… Wethouder Paas (links) overhandigde woensdagmorgen tot slot van een nagesprek met docente Kelly Wervenbos en directeur Willemieke van Wingerden (rechts) een appeltaart. Paas is bijzonder tevreden over de taalklas op de christelijke basisschool Prins Willem-Alexander. (Foto Peter Donk)
Samenwerking
Directeur Willemieke van Wingerden is tevreden over de samenwerking tussen de school en de gemeente Sliedrecht. Ook wethouder Paas zegt dat de lijnen kort zijn en het contact goed. Ook het onderling contact met de andere leerlingen op school gaat goed. “Het is fijn dat we de leerlingen van de taalklas een fijne en veilig plek kunnen bieden. Met de gemeente zijn er goede afspraken. De gemeente ondersteunde onder meer met het lespakket om de woordenschat te leren, het lespakket LOGO3000 en bekostigde de inrichting van het klaslokaal.” Wethouder Paas zegt dat de kosten worden genoteerd om deze later van het Rijk te kunnen terugkrijgen.