Collegeleden luisteren geboeid naar verhalen (oog)getuigen watersnood 1953

door Hans van der Aa 
SLIEDRECHT – In de stemmig verlichte oude raadzaal van het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt is dinsdagmiddag 31 januari 2023 een bijeenkomst gehouden om herinneringen op te halen over de watersnood van 1953. Dat gebeurde in aanwezigheid van het voltallige College van B & W en zo’n tien inwoners, die de ramp van bijna 70 jaar geleden van dichtbij meemaakten. Uiteraard was ook een aantal bestuursleden en vrijwilligers van het museum daarbij aanwezig.

Burgemeester Jan de Vries (CDA) en de wethouders Roelant Bijderwieden (VVD), Cees Paas (SGP-ChristenUnie) en Ton Spek (CDA) luisteren aandachtig naar de verhalen, die inwoners van het dorp over hun ervaringen tijdens de ramp vertellen. Onder de ‘ervaringsdeskundigen’ waren onder andere Wout van Rees, Arie Sprong en Remco van de Ven. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Joost Verhoef, voorzitter van het Sliedrechts Museum, heette alle bezoekers welkom en gaf aan dankbaar te zijn dat hij zijn werk na zijn heftige ziekteperiode weer langzaam kon oppakken. Samensteller van de tentoonstelling Bert Gort gaf een korte uiteenzetting over de totstandkoming van de tijdelijke expositie. Uit het depot van het museum was een flink aantal foto’s gehaald en op grote beeldschermen werd een aansprekende film van tien tot vijftien minuten vertoond. In de raadzaal lagen boeken en mappen vol foto’s over de februariramp van ‘53.

Tekst gaat verder onder tweet.

Waardering
Burgemeester De Vries uitte zijn bijzondere waardering voor de aanwezigheid van de inmiddels op leeftijd gevorderde getuigen en het delen van hun eigen verhalen over dit heftige stukje Sliedrechtse geschiedenis. “Door uw verhalen komt de ramp van toen weer even heel dichtbij”, zei De Vries. Hij vertelde ook dat het belangrijk blijft om ons te blijven wapenen tegen de kracht van water en overstromingen, die in de wereld nog steeds met enige regelmaat voorkomen.

Teks gaat verder onder foto.

Interessant voor jeugd
De tentoonstelling over de watersnoodramp kan nog op twee middagen worden bezocht: woensdagmiddag 1 februari 2023 (dan is de ramp exact 70 jaar geleden gebeurd!) en zaterdag 4 februari 2023. Op beide dagen van 14.00 – 17.00 uur. Een vrijwilliger van het museum merkte op dat de tentoonstelling ook ontzettend interessant is voor jeugd. Bij grote belangstelling wordt deze verlengd. Afgelopen zaterdag 28 januari 2023 viel de mond van een jeugdige bezoeker open toen het – inmiddels oude – station in de film werd herkend. Ook de beelden van verdronken koeien maakten indruk. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld