Lokale krant Het Kompas wil werkwijze over andere boeg gooien

SLIEDRECHT – Lokale krant Het Kompas gaat het roer omgooien. Online wordt het belangrijkste nieuwsmedium. De traditionele papieren krant wil uitgeverij BDU niet meer op de eerste plaats zetten. Lezers van Het Kompas, die geen internet hebben, hebben pech. Die lezen straks verwijzingen naar online. Mogelijk moet voor het lezen op termijn worden betaald, bericht de uitgever. 

Het Kompas wil de werkwijze gaan veranderen. Online komt op de eerste plaats. De papieren krant krijgt verwijzingen in artikelen naar online. Lezers zonder internet hebben dan pech. Wanneer de veranderingen ingaan, is niet bekendgemaakt. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Woensdag 10 juli 2019 schrijft Het Kompas dat het de website wil ‘verrijken met nog meer opvallende nieuwsverhalen uit de regio’. “We merken dat er steeds meer behoefte is aan lokaal kwaliteitsnieuws en daar springen we op in”, zegt uitgever Heiko Imelman van BDUmedia, de eigenaar van Het Kompas. Niet duidelijk is wanneer de andere werkwijze wordt ingevoerd. 

Interactief en sneller
Dat papier niet meer nummer één is, verantwoordt Imelman naar de lezers van Het Kompas als volgt: “Wij hechten, net als een grote groep lezers, veel waarde aan onze papieren krant. Maar we zien ook de extra mogelijkheden van online: naast tekst en foto’s zoals in de krant, kunnen we daar ook video’s brengen en de site biedt ons ook verschillende manieren om interactief en sneller met lezers te communiceren. De krant ontvang je één keer per week, terwijl je het lokale nieuws op onze sites continu kan volgen op bijvoorbeeld je mobiele telefoon.”

‘Achter het slotje’
De lezer van de papieren krant en zonder internet wordt de dupe. Dat blijkt uit een intern memo van BDUmedia. “De papieren krant wordt meer en meer een product dat vanuit de site gemaakt wordt, dat we gebruiken om de lezer naar de website te halen”, werd geschreven, “Een lang mooi human interest verhaal kan in de papieren krant aangekondigd worden door de inleiding te plaatsen, met daaronder de mededeling dat de rest van het artikel online te lezen is.” De BDU maakte half mei 2019 ook bekend dat op termijn artikelen ‘achter het slotje’ kunnen verdwijnen en alleen toegankelijk wordt voor betalende abonnees. 

Geld
Dat de papieren krant Het Kompas het kennelijk moeilijk heeft, bleek al half mei 2019. Een ‘vriendenactie‘ moet de krant in stand houden. Het Kompas Sliedrecht riep de financiële hulp van hun lezers in. “De lokale nieuwsvoorziening in de gemeente Sliedrecht in stand houden en waar mogelijk verbeteren. Dat is de insteek van de Vriendenactie van HetKompasSliedrecht.nl.” Lezers werden gevraagd om maandelijks of eenmalig te steunen met een financieel bedrag naar keuze. De BDU maakte verder bekend dat ze de lezer ook mee de inhoudelijke koers van de krant willen laten bepalen.

8 gedachten over “Lokale krant Het Kompas wil werkwijze over andere boeg gooien”

 1. Als ze het net zo goed doen als met de gedrukte versie hebben ze geen schijn van kans. Te laat, te traag en te weinig reacties op de vele klachten….. Geef mij maar Sliedrecht24.. Dan weet je wat er gebeurt…

 2. Al maanden niet in de bus gehad,niet gemist ook.
  6 pagina’s op tabloidformaat.
  Voorpagina = oud nieuws.
  Pagina 2= kijken wie er overleden is.
  Pagina 3= een Bla Bla midlle of the road verhaaltje.
  De rest van de pagina’s is gevuld met reclame die iedereen al 10 x gezien heeft via andere media.
  Een ingeslapen suffertje wat ineens in 2019 wakker wordt.
  Ga maar weer slapen,jullie zijn te laat wakker geworden.

 3. Kan de Gemeente deze krant redden, door het Gemeentenieuws in het Kompas te plaatsen ipv de Merwestreek?

 4. Gaat Kompas op deze manier een serieuze concurrent van Sliedrecht24.nl worden?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld