Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

‘Vriendenactie moet Het Kompas Sliedrecht in stand houden of verbeteren’

SLIEDRECHT – Het Kompas Sliedrecht roept de financiële hulp van hun lezers in. “De lokale nieuwsvoorziening in de gemeente Sliedrecht in stand houden en waar mogelijk verbeteren. Dat is de insteek van de Vriendenactie van HetKompasSliedrecht.nl.” Dat maakt de uitgeverij BDU waar de krant onder valt donderdag 16 mei 2019 bekend. Aanleiding is dat de papieren krant onder druk staat. Lezers worden gevraagd om maandelijks of eenmalig te steunen met een financieel bedrag naar keuze. De BDU wil de lezer ook mee de inhoudelijke koers van de krant laten bepalen.

De redactie van BDU Zuid, onder meer verantwoordelijk voor Het Kompas Sliedrecht. 

Norbert Witjes, Hoofd Content bij uitgeverij BDUmedia, zegt dat het steeds moeilijker wordt om de kwaliteit van de gratis lokale nieuwsvoorziening op peil te houden. “De kosten van papier en bezorging stijgen, terwijl de advertentie-inkomsten dalen. Groeiende online inkomsten kunnen dit helaas nog niet compenseren. Hierdoor staat de papieren krant onder druk. Tot nu toe konden we iedereen in de regio Sliedrecht gratis onafhankelijk nieuws aanbieden, maar dat model lijkt minder toekomstbestendig. Daarom doen we nu ook een beroep op de lezer”, aldus Witjes, “In tegenstelling tot nieuwsmedia als lokale en regionale omroepen krijgen wij geen subsidie voor ons journalistieke werk.”

Inhoudelijke koers
De lokale krant heeft kennelijk te weinig inkomsten uit advertenties. Lezers worden nu gevraagd om ‘vriend’ te worden en HetKompasSliedrecht.nl maandelijks of eenmalig te steunen met een bedrag naar keuze én meer! Witjes: “Verder zouden we het op prijs stellen als onze vrienden actief meedenken over de inhoudelijke koers van HetKompasSliedrecht.nl. Dit kan bijvoorbeeld door in het najaar de Lezersavond te bezoeken of een aantal keer per jaar een aantal vragen te beantwoorden als lid van het nog op te richten Vriendenpanel. In algemene zin willen we ons journalistieke werk verbeteren, met hulp van de lokale samenleving. Daarom zijn de lezersavond en het lezerspanel ook zo belangrijk. Natuurlijk zijn er nu ook al allerlei contacten met lezers, maar we willen nóg beter op de hoogte blijven van wat Sliedrecht wil.”

Respons
Wanneer de Vriendenactie geslaagd is, zegt de krant ook. Witjes: “Als we van onze lezers in Sliedrecht het signaal krijgen dat zij het belangrijk vinden dat we het lokale nieuws blijven verzamelen en checken, waar nodig verder toelichten of analyseren en vervolgens publiceren. En daarnaast natuurlijk dat we respons krijgen over welke lokale thema’s en onderwerpen er meer en diepergaande artikelen moeten worden gemaakt.’’

Reactie
Sliedrecht24 vindt de stap die de BDU maakt bijzonder. “De nood is kennelijk hoog om de papieren krant nog in stand te houden. Een krant die de afgelopen jaren behoorlijk is uitgekleed. Papier is niet de toekomst en dat weten ze bij de BDU ook. Bijzonder vind ik dat je daar wel op blijft inzetten. Dan krijg je dit soort sprongen in het nauw. Dat je je lezers betrekt bij je krant, is goed. Mee laten denken over ‘de inhoudelijke koers’ vind ik ver gaan. Hoe onafhankelijk wil je nog zijn? Dat snap ik niet. Of het moet je puur gaan om de advertenties en journalistieke artikelen op de tweede plaats zetten”, reageert eindredacteur Peter Donk van Sliedrecht24.

2 gedachten over “‘Vriendenactie moet Het Kompas Sliedrecht in stand houden of verbeteren’”

  1. Ik lees vaak zelfde berichten die ook in De Merwestreek staan.
    Zou boel onder steunen?
    Nee!
    Wat echt belangrijk is, lees ik vaak hier op Sliedrecht24 al.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld