Ligplaats boot in haven omgebouwd tot ‘eilegplaats’

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Een fraai tafereel in de haven langs de Merwestraat. Een futenechtpaar is maandag 26 april 2021 druk in de weer om voor nageslacht te zorgen. Het vrouwtje heeft – zoals zichtbaar is op de foto – minimaal twee eieren gelegd. Wellicht wordt dit aantal nog hoger. Het mannetje is nog steeds bezig om het nest te onderhouden.

Voor de eigenaar van deze ligplaats is de keuze van de futen wellicht ongewenst, maar daar trekt het aankomende futengezin zich weinig van aan. Speelgoed voor de futenbaby’s lijkt al klaar te liggen… (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De eieren worden afwisselend door beide partners uitgebroed. De broedduur ligt rond de vier weken. Na het uitkomen van de eieren, verlaten de jongen al snel het nest. De eerste twee weken ‘varen’ ze – om reden van bescherming en warmte – mee op de rug van de ouders. Het nest tussen de boten ligt op een ongebruikelijke plaats. Ze broeden meestal goed verborgen in het riet. De gedeeltelijke ‘bescherming’ van de aanwezige steiger geeft waarschijnlijk ook een veilig gevoel…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld