Lezing ‘Baggeren, de wondere wereld van waterbouw’ in Nationaal Baggermuseum

SLIEDRECHT – Remco van de Ven geeft zaterdag 23 oktober 2021 samen met Bas de Goeij een lezing over ‘Baggeren, de wondere wereld van waterbouw’ in hét Nationaal Baggermuseum, Molendijk 204. Beiden zijn hun hele werkzame leven actief geweest in de Baggerindustrie. De lezing is om 12.30 uur, inloop vanaf 12.00 uur.

Het opspuiten van zand door de sleephopperzuigers CORNELIS ZANEN en BARENT ZANEN voor de kust van Hong Kong. Deze foto is gemaakt in de periode 1994-1998. (Foto Nationaal Baggermuseum)

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde. Over de hele wereld voeren baggeraars grootschalige projecten uit; het vliegveld Chek Lap Kok in Hong Kong (foto), de Palmeilanden bij Dubai, de uitbreiding van het Suezkanaal, de aanleg van Europoort, Maasvlakte 1 en Maasvlakte 2 zijn slechts enkele recentere voorbeelden. 

Grootschalige projecten
Vroeger werden baggerwerken met de hand uitgevoerd. Rond het jaar 1850 werden baggerwerktuigen uitgerust met stoommachines en zo werd ineens veel meer mogelijk.. Innovaties en ontwikkelingen zijn tot op heden essentieel voor de baggerindustrie. Nederlandse baggerbedrijven, oorspronkelijk rondom Sliedrecht ontstaan, waren vanaf het allereerste begin betrokken bij grootschalige projecten over de hele wereld. De baggeraars gingen voor jaren naar verre oorden om baggerwerk uit te voeren en ondertussen regelden hun vrouwen geheel zelfstandig thuis alle voorkomende zaken.

Aanmelden
De lezing is een boeiend verhaal over verleden, heden en toekomst in de Baggerindustrie ondersteund met divers beeldmateriaal. Na de lezing is het museum geopend voor publiek, entree € 6,-, gratis toegang met Museumkaart. De kosten voor de lezing, inclusief koffie met appeltaart bedragen € 4,- Aanmelding via een berichtje per e-mail naar: [email protected] Het Nationaal Baggermuseum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 – 17.00 uur.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld