Leerlingen basisschool krijgen boekje om buiten spelen te bevorderen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Burgemeester Jan de Vries (CDA) heeft donderdagmorgen 30 juni 2022 een bijzonder boekje uitgereikt aan leerlingen van groep 4 van de christelijke basisschool Oranje Nassau. De titel ’50 dingen die je gedaan moet hebben vóór je 12 bent in de natuur in Sliedrecht’.

De overhandiging van de boekjes aan de kinderen was bij NME-centrum De Hooizolder in het Burgemeester Feitsmapark door burgemeester De Vries. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Voorlopig krijgen alleen zij die les bij het NME-centrum volgen het boekje. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Bijziendheid
Na ontvangst bij NME-centrum De Hooizolder door Esther Thoutenhoofd. Er is oogonderzoek gedaan waar uit is gekomen dat kinderen iedere dag 2,5 uur buiten moeten spelen/les krijgen om ernstige bijziendheid te voorkomen. Daarom heeft NME-centrum het boekje ontwikkeld. Met het boekje hoopt NME-centrum De Hooizolder en de gemeente dat kinderen meer buiten gaan spelen.

Inhoud
Buiten spelen is vaak niet meer zo vanzelfsprekend in deze tijd. Alles ‘moet’ veilig en zonder risico’s. Zelfs fietsen naar school is niet meer zo vanzelfsprekend. Veel kinderen zitten ook meer tijd achter een beeldscherm dan dat ze buiten spelen. In het boekje staan leuke opdrachten voor kinderen die ze voor hun 12 jaar beslist moeten hebben gedaan. Buiten spelen is goed voor je gezondheid, je motoriek, sociale vaardigheden en het inschatten van risico’s. 

2 gedachten over “Leerlingen basisschool krijgen boekje om buiten spelen te bevorderen”

  1. In de natuur van Sliedrecht? Het is meer de jungle van Sliedrecht; Slingeren over ongemarkeerde paden op de Craijensteijn, gevaarlijke gassen van de reuzen aan de overkant in ademen, je voeten branden aan giftige bodem in de groene vlakte, op zoek naar de verloren generatie zonder woningen, uitkijken naar de heuvels aan de overzijde vol onbekende ‘schatten’, verdwalen in de driehoek met warme bronnen uit onherstelbaar beschadigde diepte en natuurlijk zwemmen in het verboden water van de haven.

  2. Prima actie natuurlijk. Maar de opmerking: ‘ Buiten spelen is vaak niet meer zo vanzelfsprekend in deze tijd. Alles ‘moet’ veilig en zonder risico’s, zelfs fietsen naar school is niet meer zo vanzelfsprekend’
    zou ook aanleiding kunnen zijn om eens goed te kijken naar de mogelijkheden om in de straten buiten te spelen (bijna onmogelijk door geparkeerde auto’s) en om vast te stellen dat het zo druk is in de straten met gemiddeld hard rijdende auto’s, elektrische fietsen etc. dat je er wel voor moet kiezen de kinderen naar school of naar een park of naar een vereniging te brengen waardoor het nog drukker wordt.

    Zou goed zijn, zeker in nieuwe wijken, de auto te verbannen zodat kinderen elkaar gewoon weer voor de deur kunnen vinden. Het tijdperk ‘auto voor de deur’ is voorbij en wordt: auto in een parkeergarage of een parkeerplaats in de buurt.

    Mooi idee voor Noord?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld